default-image

Το "τσικνίζει" η Κρήτη

Κρήτη
Το "τσικνίζει" η Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τσικνοπέμπτη σήμερα και το έθιμο απαιτεί οι ψησταριές να παίρνουν φωτιά και ένα πέπλο τσίκνας... να καλύπτει τον ουρανό, την ίδια στιγμή που εκατοντάδες μασκαράδες ξεχύνονται στους δρόμους γλεντώντας με την ψυχή τους.

Η παράδοση της Τσικνοπέμπτης θέλει μικρούς και μεγάλους να περιδιαβαίνουν μεταμφιεσμένοι στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης, τραγουδώντας και χορεύοντας.

Φέτος, βέβαια, ο καιρός μάς τα έχει χαλάσει για τα καλά με το τσουχτερό κρύο και τις βροχές, κι έτσι οι εκδηλώσεις που είχε διοργανώσει ο Δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή των Ομάδων του Κυνηγιού Κρυμμένου Θησαυρού και Κυνηγιού Παραλίας, οι οποίες περιελάμβαναν ένα πλούσιο εορταστικό μουσικό πρόγραμμα στα Λιοντάρια το απόγευμα της Τσικνοπέμπτης, αναβάλλονται. Με νεότερη ανακοίνωση ο Δήμος θα καθορίσει τη νέα ημερομηνία των εκδηλώσεων, πιθανόν από βδομάδα.

Καστρινό Καρναβάλι

Εντωμεταξύ, οι αιτήσεις συμμετοχής για την καρναβαλική παρέλαση γίνονται στην ιστοσελίδα του Καστρινού Καρναβαλιού www.kastrino-karnavali.gr, καθώς επίσης στη Διεύθυνση Πολιτισμού στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου. Για τη συμμετοχή στην παρέλαση θα πρέπει οι ομάδες να αποτελούνται από 20 άτομα και πάνω, να έχουν όνομα, θέμα και στολή (που να μη διαφημίζει οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα εταιρείες, επιχειρήσεις κ.λπ.) και... πολύ κέφι για χορό, τραγούδι και περπάτημα!

Τσικνίσματα στο Αρκαλοχώρι

Με εκδηλώσεις σε Καστέλι, Αρκαλοχώρι και Θραψανό θα γιορτάσει την Τσικνοπέμπτη ο Δήμος Μινώα. Στο Καστέλι, στις 10 το πρωί, στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μιχάλης Σάλλας" θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με παραδοσιακά τσικνίσματα και κοπή της βασιλόπιτας από τα μέλη του ΚΑΠΗ. Στις 5 το απόγευμα ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Καστελίου διοργανώνει για μικρούς και μεγάλους μουσική βραδιά με πολλές εκπλήξεις. Τους μικρούς μαθητές αλλά και τους μεγάλους περιμένουν πολλές εκπλήξεις!

«Στο Αρκαλοχώρι με αποκριάτικη διάθεση και κέφι από τις 6 το απόγευμα στήνουμε ψησταριές σε όλο το μήκος της πόλης και προσφέρουμε νόστιμους μεζέδες και κρασί σε όλους τους επισκέπτες με δυνατή αποκριάτικη μουσική!», τονίζεται σχετικά. Στην πλατεία Ελευθερίας θα παρουσιαστούν χοροθεατρικά αποκριάτικα δρώμενα από το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), το Θεατρικό Εργαστήρι "Μαχαιράς" και τη Σχολή Χορού "Χοροέκφραση". Συνδιοργάνωση: Εμπορικός Σύλλογος Αρκαλοχωρίου-Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκαλοχωρίου.

Στο Θραψανό, στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθούν τσικνίσματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο στην κεντρική πλατεία του χωριού και παράλληλα αποκριάτικο πάρτι για παιδιά.

Τζουλαμάς στην Πόμπια

Σήμερα Τσικνοπέμπτη, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πόμπιας, που έμειναν στη βάση, καθώς και οι κάτοικοι του χωριού θα προσφέρουν το απόγευμα στην κεντρική πλατεία τον παραδοσιακό τζουλαμά, καθώς και πολλά άλλα εδέσματα.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πόμπιας απευθύνει κάλεσμα στον κόσμο να τιμήσει με την παρουσία του, αλλά και να συμμετέχει στις δράσεις, καθ' όλη τη διάρκεια της Αποκριάς μέχρι και την Καθαρή Δευτέρα που ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις.

Πάρτι για παιδιά

Αποκριάτικο παιδικό πάρτι διοργανώνεται σήμερα στις 6:30 το απόγευμα στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κήπου Χανίων. Τα παιδιά μπορούν να φορέσουν την αποκριάτικη στολή τους και να διασκεδάσουν με πολύ κέφι, χορό και τραγούδια! «Μην ξεχάσετε να φέρετε μαζί σας σερπαντίνες, μπαλόνια, μπισκοτάκια και cd με αποκριάτικους ρυθμούς», αναφέρουν οι διοργανωτές.

Τι είναι η Τσικνοπέμπτη;

Η Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου. Οι άνθρωποι προετοιμάζονται για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής και τη συγκεκριμένη Πέμπτη καταναλώνουν ελεύθερα μεγάλες ποσότητες κρέατος. Ο λόγος που έχει καθιερωθεί να γίνεται αυτό ημέρα Πέμπτη είναι πως η ορθόδοξη πίστη θεωρεί σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής, οπότε έγινε επιλογή της ενδιάμεσης ημέρας. Το όνομα "Τσικνοπέμπτη" προέκυψε γιατί την ημέρα αυτή το δείπνο αποτελείται από κρέας ψημένο στα κάρβουνα, το οποίο πρέπει να έχει πάντα λίγο λίπος ώστε κατά το ψήσιμο να βγάλει την απαραίτητη "τσίκνα". Ακόμα και οι πιο φτωχοί άνθρωποι κάθε περιοχής πρέπει να ψήσουν κρέας ώστε να μυρίσει το σπίτι τους και όλοι να ξέρουν ότι γιορτάζουν! Παλιότερα στην ελληνική επαρχία οι άνθρωποι μοίραζαν πιατέλες με το τσικνισμένο κρέας σε όλη τη γειτονιά για να στείλουν τη μυρωδιά του ψητού σε κάθε άκρη του χωριού.

Παρόμοιες γιορτές έχουν κι άλλα χριστιανικά έθνη, όπως το Weiberfastnacht στη Γερμανία και τη Mardi Gras ("Λιπαρή Τρίτη") στη Γαλλία, που όμως αντιστοιχεί στην ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα. Η τελευταία γιορτάζεται και σε παλιές γαλλόφωνες περιοχές, όπως στη Νέα Ορλεάνη.

Ρέθυμνο: Ματαιώθηκαν οι εκδηλώσεις

Όπως ανακοινώθηκε από το Δήμο Ρεθύμνου, εξαιτίας των δυσμενών έκτακτων καιρικών φαινομένων που πλήττουν τα τελευταία 24ωρα την πόλη, ματαιώνονται οι κεντρικές εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης, που ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν απόψε στην πλατεία Μικρασιατών. Το πρωί, ωστόσο, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη, όπου και θα αποφασιστεί, ανάλογα με την τελευταία πρόβλεψη του καιρού, ποιες εκδηλώσεις των καρναβαλικών ομάδων θα γίνουν σε διάφορα σημεία της πόλης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News