Ειδήσεις

Ανελέητο σφυροκόπημα του ανέμου σε θερμοκήπια και ελιές

Ολοκληρωτική καταστροφή για θερμοκήπια στη Μεσαρά, τα οποία χτυπήθηκαν από τη μανία των θυελλωδών ανέμων που άγγιζαν ακόμη και τα 10 μποφόρ. Δύο ώρες έντονων καιρικών φαινομένων ήταν αρκετές για να παραδοθούν αμαχητί θερμοκηπιακές καλλιέργειες και κόποι, αν όχι μιας ζωής, σίγουρα μιας ολόκληρής χρονιάς, των πολύπαθων αγροτών του Τυμπακίου, οι οποίοι κάποιοι αργά χθες το απόγευμα, κάποιοι άλλοι με το πρώτο φως της ημέρας ήρθαν αντιμέτωποι με κατεστραμμένες περιουσίες τους.

Ο μανιασμένος αέρας, όπως εξηγεί στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου Γιώργος Ντισπυράκης, σήκωσε στην κυριολεξία τα νάιλον με αποτέλεσμα εν συνέχεια να παγώσουν τα προϊόντα που βρίσκονταν εντός θερμοκηπίων και τα οποία ήταν στο στάδιο της αποκομιδής, ενώ άλλος καθοριστικός παράγοντας στη συντέλεση της πλήρους καταστροφής ήταν και το γεγονός της απότομης εναλλαγής των θερμοκρασιών.

Από τους νοτιάδες των προηγούμενων 24ώρων και τις θερμοκρασίες που άγγιζαν ακόμη και τους 25 βαθμούς Κελσίου, από προχθές το σκηνικό έχει αλλάξει άρδην με τον υδράργυρο να κατρακυλάει στους 5 και 3 βαθμούς, αποτελειώνοντας έτσι τελείως τα φυτά, ενώ χιόνι έπεφτε και το πρωί στη Μεσαρά δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Από την πλευρά του ο κ. Ντισπυράκης καλεί τους αγρότες που δοκιμάστηκαν για μία ακόμη φορά από το κύμα κακοκαιρίας να σπεύδουν στα ΚΕΠ όπου υπάρχουν αντιπρόσωποι του ΕΛΓΑ για να δηλώσουν τις καταστροφές που υπέστησαν οι περιουσίες τους, αν και όπως ο ίδιος εξηγεί οι αγρότες θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, καθώς με μια απλή και μόνο εκτίμηση για την τοποθέτηση ενός νάιλον σε έκταση ενός στρέμματος το κόστος ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ.

Καλλιέργειες ελιάς παραδόθηκαν επίσης αμαχητί στο ανελέητο χτύπημα του ανέμου, ενώ υπήρξαν και πολλές κοπές δένδρων.  

Βάλια Μπούη

Σχόλια