default-image

Σύσκεψη για τη δακοκτονία

Κρήτη
Σύσκεψη για τη δακοκτονία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία της αντιδημαρχίας Ενδοχώρας και Διοικητικών Θεμάτων Χερσονήσου και είχε ως αντικείμενο τα προβλήματα της δακοκτονίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν από πλευράς των Πολιτών για την Κοινωνία και το Περιβάλλον, ο επικεφαλής της κίνησης Χαλκιαδάκης Γιώργος και το μέλος της Τσαντιράκης Μανόλης.

Οι εκπρόσωποι των Πολιτών επισήμαναν τις αστοχίες της δακοκτονίας κατά το τρέχον έτος που είχαν ως αποτέλεσμα την ελλειπή καταπολέμηση του δάκου και κατά συνέπεια την καταστροφή μεγάλου μέρους της παραγωγής αλλά και υποβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος που παράχθηκε. Τούτο επισήμαναν είναι ένα τεράστιο κόστος για τους ελαιοπαραγωγούς ιδιαίτερα φέτος που οι τιμές του ελαιολάδου κινήθηκαν ανοδικά.

Για την αντιμετώπιση του προβλημάτος-τόνισαν- είναι αναγκαίος ο ορθός σχεδιασμός, η υπεύθυνη διαχείριση και ο έλεγχος σωστής εκτέλεσης του προγράμματος. Πρέπει -επισήμαναν- να υπάρξει συντονισμός της πολιτείας και των υπηρεσιών της με την αυτοδιοίκηση, τους ειδικούς επιστήμονες, τους παγιδοθέτες και τομεάρχες, τους εργολάβους δακοκτονίας και τους ίδιους τους παραγωγούς.

Οι Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον συμφώνησαν πως τα ειδικά προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή μας μπορεί να αντιμετωπιστούν με τη διεκδίκηση ενός τοπικού πιλοτικού προγράμματος. Είναι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές στο υφιστάμενο πλαίσιο αλλά και η έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού. Καθοριστική -κατέληξαν- είναι η συνδρομή της αυτοδιοίκησης για την αντιπροσωπευτική παγιδοθεσία, την έγκαιρη και ορθή αξιολόγηση των ευρημάτων, τον έλεγχο για τη σωστή εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση απαραίτητη κρίνεται η συνδρομή των ειδικών επιστημόνων του Δήμου, των τοπικών συμβουλίων και της αρμόδιας αντιδημαρχίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News