default-image

Στην κατάψυξη η ορεινή Ιεράπετρα - 11 ώρες χωρίς ρεύμα

Κρήτη
Στην κατάψυξη η ορεινή Ιεράπετρα - 11 ώρες χωρίς ρεύμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κακοκαιρία δημιούργησε πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση των Καλογέρων, της Καλαμαύκας, της Ανατολής, των Μαλλών, του Χριστού, του Μεταξοχωρίου, του Σελάκανου, της Θρυπτής Ιεράπετρας και του Οροπεδίου Λασιθίου.

Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι αυτών των ορεινών και ημιορεινών περιοχών που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας και αδυνατούσαν χωρίς ρεύμα να ακολουθήσουν την αγωγή που τους έχουν δώσει οι θεράποντες ιατροί, κινδύνεψαν μένοντας στην "κατάψυξη" για 11 τουλάχιστον ώρες.

Οι διακοπές ξεκίνησαν στα δυτικά χωριά της Ιεράπετρας από το μεσημέρι της Τρίτης μέχρι το απόγευμα της ίδιας μέρας οπότε και δόθηκε το ρεύμα για να διακοπεί ξανά στις 2:30 μετά τα μεσάνυχτα ξημερώματα Τετάρτης.

«Μέσα στη χιονοθύελλα προσπαθούσαμε με τρία συνεργεία να βρούμε τις βλάβες στο δίκτυο για να κατορθώσουμε τελικά να δώσουμε ρεύμα αρχικά στην Καλαμαύκα γύρω στις 12 το μεσημέρι και κατά τη 13:30 στις υπόλοιπες περιοχές μέχρι και το Σελάκανο. Μετά δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις για να ρευματοδοτήσουμε τον οικισμό της Θρυπτής που είχε μείνει χωρίς ρεύμα. Η κακοκαιρία με τους ισχυρούς βοριάδες και τις χιονοπτώσεις προκάλεσαν όλα αυτά τα προβλήματα. Είχαμε πολλές διακοπές στην ηλεκτροδότηση από βραχυκυκλώματα πτώσεις δέντρων πάνω στα καλώδια και μεγάλο όγκο χιονιού πάνω στους αγωγούς», μας είπε ο προϊστάμενος της ΔΕΔΗΕ στην Ιεράπετρα κ. Νίκος Αγγελάκης.

«Στο Οροπέδιο Λασιθίου δόθηκε ρεύμα, αφού κατάφεραν τα εκχιονιστικά μηχανήματα να ανοίξουν το δρόμο στα συνεργεία της ΔΕΗ. Πολύωρες διακοπές ρεύματος είχαμε και στην ορεινή και ημιορεινή Ιεράπετρα ενώ μας αναφέρθηκαν και αρκετές ζημιές από τους ανέμους στο Σίσι και τη Μίλατο», μας είπε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος πολιτικής προστασίας κ. Γιάννης Γουλιδάκης.

«Πέρα από τη χθεσινή φουρτούνα που μας ανησύχησε, την πτώση ενός δέντρου δίπλα στο Δημοτικό σχολείο Κεντριού και τις πολύωρες διακοπές ρεύματος σε όλη της ορεινή Ιεράπετρα, δεν είχαμε κάτι άλλο τρομακτικά δύσκολο να αντιμετωπίσουμε. Καταφέραμε λειτουργώντας προληπτικά με τρία εκχιονιστικά μηχανήματα στην Ανατολή , την Καλαμαύκα και τις Μάλλες να κρατήσουμε το επαρχιακό οδικό δίκτυο ανοικτό. Ο δρόμος δεν έκλεισε ούτε μια στιγμή και όλα πήγαν καλά. Πέρα όμως από τα μικροπροβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία, το όφελος που θα έχει η αγροτική Ιεράπετρα, είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο, από το πολυτιμότερο αγαθό, δηλαδή το νερό, που θα αποταμιεύσουμε   στον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών, όταν από αύριο θα αρχίσει σιγά-σιγά να λιώνει το χιόνι. Εκτιμώ ότι με τις τελευταίες βροχές και το νερό του χιονιού, ο ταμιευτήρας μπορεί και να γεμίσει, που σημαίνει ότι, θα εξασφαλιστεί το αρδευτικό νερό και για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο», μας είπε ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος πολιτικής προστασίας στο Δήμο Ιεράπετρας κ. Αργύρης Πανταζής.

Στο μεταξύ θύελλα διαμαρτυριών προκάλεσαν οι πολύωρες διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος στη γραμμή Μπραμιανά, Καλαμαύκα, Ανατολή, Μάλλες, Χριστός, Σελάκανο, όπου αγρότες, κτηνοτρόφοι και μόνιμοι κάτοικοι αυτών των περιοχών, δεν μπορούν να σηκώσουν άλλο το βάρος των ζημιών που αφήνουν, ειδικά στους αγρότες, οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ρωτώντας επίμονα γιατί το ρεύμα κόβεται κάθε φορά που βρέχει, χιονίζει, φυσά η έχουμε υψηλές θερμοκρασίες. Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν από τη ΔΕΗ που την ακριβοπληρώνουν, να κάμει τις απαραίτητες βελτιώσεις στα δίκτυα της, έτσι ώστε να μπορούν να αντέχουν στις καιρικές μεταβολές.

Του Νίκου Πετάση

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News