Ειδήσεις

Στην Αθήνα για θέματα πολεοδομίας και ανάδειξης μνημείων

Θέματα πολεοδομικού σχεδιασμού και ανάδειξης των μνημείων και διαδρομών της παλιάς πόλης του Ηρακλείου συζητήθηκαν στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα ο αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας, κ. Γιάννης Αναστασάκης.

Αρχικά επισκέφτηκε το διευθυντή ΥΠΕΚΑ κ. Ψυχογιό, στο πλαίσιο της μεθοδικής προσπάθειας του Δήμου να επιλύσει τα χρονίζοντα προβλήματα των πολεοδομικών μελετών του δήμου Ηρακλείου. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν όλα τα στελέχη του υπουργείου με αρμοδιότητα στα πολεοδομικά και γεωλογικά θέματα και μελετητές. Στη συζήτηση συμφωνήθηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες των γεωλογικών θεμάτων και εξετάστηκαν ορισμένα ζητήματα της μελέτης της Άνω Αλικαρνασσού, για την οποία το υπουργείο έδωσε τις αναγκαίες  διευκρινίσεις προκειμένου να κλείσουν οι τελευταίες εκκρεμότητες.

Σημαντικό σημείο της συζήτησης υπήρξε η συμφωνία στην πρόταση του αντιδημάρχου, για την ενεργοποίηση του ΥΠΕΚΑ ως συμβούλου του Δήμου Ηρακλείου μέσω της συμμετοχής του σε επιτροπή εμπειρογνωμόνων που πρόκειται να συσταθεί το προσεχές διάστημα, με πρωτοβουλία του Δήμου, για το συντονισμό της επιχείρησης πολεοδομικής ανασυγκρότησης του Ηρακλείου.

Ο αντιδήμαρχος στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον κ. Μιχαήλ, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, όπου σκιαγραφήθηκε το πιθανό πλαίσιο συνεργασίας για την ανάδειξη συγκεκριμένων πολιτιστικών διαδρομών της παλιάς πόλης, ενώ εξετάστηκε η επέκταση της συνεργασίας και σε άλλα θέματα. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει περαιτέρω επεξεργασία των προτάσεων με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων.

Τέλος οι επαφές ολοκληρώθηκαν με την επίσκεψη στον πρόεδρο του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων κ. Μαρωνίτη, στον οποίο παρουσιάστηκε το πλάνο του Δήμου για την ανάδειξη των ενετικών τειχών και ζητήθηκε η συνδρομή του Ομίλου για την ολιστική προσέγγιση του θέματος. Ο κ. Μαρωνίτης από την πλευρά του εξήγησε αναλυτικά τις δυνατότητες που υπάρχουν και πρότεινε κοινές δράσεις σε συναφή θέματα.

Ο κ. Αναστασάκης ευχαρίστησε ιδιαίτερα το βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. κ. Κώστα Δαμαβολίτη, ο οποίος οργάνωσε τις επαφές με τον κ. Μιχαήλ και τον κ. Μαρωνίτη, σε συνέχεια σχετικής συνεργασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη με το Δήμο Ηρακλείου για την προβολή ιστορικών διαδρομών στην πόλη.

Σχόλια