Ειδήσεις

"Τέρατα" αλκοολικοί γονείς μέσα από τα μάτια των παιδιών

Και επειδή οι Απόκριες επιβάλλουν ξεφάντωμα, γλέντι, παρέες και ποτά, το θέμα του αλκοολισμού έρχεται ξανά στο επίκεντρο. Τις τελευταίες ώρες κάνει το γύρο του διαδικτύου, έχοντας δεχτεί χιλιάδες "χτυπήματα", μια συγκλονιστική καμπάνια από τη φιλανδική μη κερδοσκοπική εταιρεία "Fragile Childhood" που στόχος της είναι να περάσει το μήνυμα ότι αν μη τι άλλο ο αλκοολισμός αποτελεί παγκόσμιο κοινωνικό φαινόμενο που καταστρέφει εκατομμύρια ζωές.

Στο συγκεκριμένο βίντεο, που προβλήθηκε μέσα από την εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV", απεικονίζεται με τον πλέον γλαφυρό τρόπο ο τρόμος στα πρόσωπα των παιδιών όταν έρχονται σε επαφή και αντικρίζουν τους μεθυσμένους γονείς τους, που έχει μεταμορφωθεί σε φρικιαστικά τέρατα.

Μάλιστα δε φτάνει η τρομακτική εικόνα που αντικρίζουν τα παιδιά, αλλά η κατάσταση χειροτερεύει εξαιτίας και της άσχημης συμπεριφοράς των γονέων απέναντι στα παιδιά τους.

Παρακολουθήστε το καθηλωτικό βίντεο με τους γονείς-τέρατα, μέσα από τα μάτια πάντα των παιδιών:

Και η Κρήτη δυστυχώς ως γνωστόν κατέχει θλιβερή πρωτιά στη χρήση αλκοόλ. Σύμφωνα και με τελευταίες έρευνες, το Ρέθυμνο κρατάει τα σκήπτρα σε πολύ μικρές ηλικίες, όπου τα παιδιά όχι μόνο έχουν δοκιμάσει απαγορευμένα ποτά αλλά καταναλώνουν και συστηματικά, με την αρχή μάλιστα να γίνεται στην ηλικία των 11 ετών. Επίσης ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι 70% της κατανάλωσης του αλκοόλ στους εφήβους γίνεται σε μέρη όπως είναι το σπίτι ή οι ταβέρνες και όχι σε χώρους διασκέδασης. Σε μέρη δηλαδή που υπάρχει άμεση επαφή και επίβλεψη από τους γονείς.

Σε κάθε περίπτωση και η Ελλάδα έχει ανησυχητικά μεγάλο αριθμό ανθρώπων που είναι αλκοολικοί και, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά, εκτιμάται ότι περίπου 200.000 Έλληνες πάσχουν από αλκοολική εξάρτηση, ενώ περίπου 5.000 θάνατοι ετησίως οφείλονται σε αιτίες που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Τραγικές διαστάσεις του αλκοολισμού στην Κρήτη

-Χρήση αλκοόλ από 15 ετών

-Το Ρέθυμνο πρώτο στη βαριά χρήση αλκοόλ κυρίως σε παιδιά

-Σε ποσοστό 70% η χρήση αλκοόλ από τα παιδιά γίνεται παρουσία των γονέων

-Από τα 11 καταναλώνουν συστηματικά αλκοόλ τα αγόρια

-Από τα 13 καταναλώνουν συστηματικά αλκοόλ τα κορίτσια

-Τα πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ εδραιώνονται γύρω στα τέσσερα με πέντε έτη

-Τα κοινωνικά πρότυπα δημιουργούνται πρώτα από όλα από τους γονείς

-Μεγάλα ποσοστά αλκοολισμού μέχρι και τα 85 έτη

-Στο Αλκοολογικό Ιατρείο ΠΑΓΝΗ οι μισοί παραμένουν για συνέχιση θεραπείας

-Οι υπόλοιποι κατορθώνουν να έχουν μια εξαρχής τρίμηνη αποχή από τη χρήση αλκοόλ

-Ο στόχος δεν είναι απλώς να κόψει κάποιος το ποτό αλλά να αλλάξει τρόπο ζωής 

-Το αλκοόλ κατατάσσεται στις νόμιμες ναρκωτικές ουσίες, που οδηγούν στο θάνατο

Κι όμως τα παιδιά φοβούνται τις Απόκριες

Οι Απόκριες έχουν σίγουρα και την ευχάριστη πλευρά τους, με τους πιτσιρικάδες να τις περιμένουν πώς και πώς για να ξεφαντώσουν, να επιλέξουν στολές και να ντυθούν μασκαράδες, δε λείπουν ωστόσο και οι περιπτώσεις παιδιών, κυρίως προσχολικής ηλικίας, που όχι μόνο δε θέλουν να ντυθούν, αλλά τρέμουν και πανικοβάλλονται και μόνο που θα δουν ένα μεταμφιεσμένο άτομο. Αποτέλεσμα αυτού, οι γονείς να ανησυχούν και, πάρα τις όποιες προσπάθειές τους να αλλάξουν γνώμη στα πιτσιρίκια, τελικά εκείνες πέφτουν στο κενό.

Οι ειδικοί πάντως από την πλευρά τους εμφανίζονται καθ' όλα καθησυχαστικοί. Όπως εξήγησε η κ. Άννα Χρυσουλάκη, ψυχολόγος Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου "Εύα Τζώρτζη", οικογενειακή θεραπεύτρια, μέσα από την εκπομπή της "ΚΡΗΤΗ TV" "Κρήτη Σήμερα", πρόκειται για μία άκρως φυσιολογική αντίδραση των ανηλίκων, καθώς σε πρώτη φάση εξαιτίας και του μικρού της ηλικίας τους αδυνατούν να κατανοήσουν ότι πίσω από τη μάσκα κρύβεται απλά και μόνο ένας άνθρωπος, που τις περισσότερες φορές μάλιστα ανήκει στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον.

Επίσης, το να δουν ένα άτομο να έχει μακιγιαριστεί πολύ έντονα, να είναι καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του αλλά ακόμη και να κινείται ή να συμπεριφέρεται παράξενα, αν μη τι άλλο τα τρομάζει, και η μόνη άμυνά τους είναι η αντίδραση στο θέαμα που βλέπουν, η οποία και πολλές φορές είναι ιδιαιτέρως έντονη.

Οι ψυχολόγοι συστήσουν καταρχήν στους γονείς να είναι ιδιαίτερα ψύχραιμοι, να σταθούν κοντά στα παιδιά τους και να κατανοήσουν ότι πρόκειται απλά και μόνο για μία λογική αντίδραση, δίνοντάς τους έτσι χρόνο στο να αποδεχτούν το γεγονός και εντέλει να απολαύσουν το ευχάριστο κλίμα που προσφέρουν οι Απόκριες.

Τα σημαντικότερα βήματα που πρέπει να κάνουν οι γονείς για την όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση των φόβων των παιδιών, σύμφωνα και με το mama 365.gr, είναι:

- Συζήτηση με το παιδί για Απόκριες. Για ποιο λόγο μεταμφιέζονται οι άνθρωποι;

- Προσωπικές εμπειρίες και φωτογραφίες από Απόκριες με οικεία πρόσωπα

- Παιχνίδι με μάσκες σε πρώτη φάση αποτελεί το σπίτι

- Χρησιμοποίηση λέξεων-"κλειδιά" για καταπολέμηση φοβίας π.χ. "μεταμφιέζεται", "προσποιείται", "κάνει τον...", "στα ψέματα" - Σωστή φράση: "Κοίτα αυτήν που κάνει τη μάγισσα" - Λάθος φράση: "Κοίτα την μάγισσα!"

- Καθοριστική σημασία αποτελεί το θεατρικό παιχνίδι

- Επιλέγουμε μαζί με το παιδί στολές με έμφαση σε αγαπημένους ήρωες όπως ΖΟRΟ, νεράιδα, μπαλαρίνα, πυροσβέστης, Σούπερμαν κ.λπ.

- Συμμεριζόμαστε τους φόβους των παιδιών και δεν κοροϊδεύουμε

- Αν το παιδί δε θέλει να ντυθεί ή να συμμετέχει σε κάποια αποκριάτικη εκδήλωση δεν το πιέζουμε να το κάνει.

Βάλια Μπούη

Σχόλια