Ειδήσεις

Αυξήσεις-"φωτιά" στα τέλη

Αύξηση-φωτιά στα τέλη σύνδεσης αποχέτευσης στις δημοτικές ενότητες Παλιανής, Γοργολαϊνίου και Τεμένους αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, μετά από εισήγηση της ΔΕΥΑΗ, η οποία ουσιαστικά επικαιροποίησε σχετική απόφαση της προηγούμενης δημοτικής Αρχής το 2011.

Από 200 ευρώ που κόστιζε η παροχή αποχέτευσης το 2013, εκτοξεύεται στο ποσό των 718 ευρώ, εξέλιξη που έχει πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις στους δημότες των πρώην δήμων, με τα τοπικά τους συμβούλια να επιδιώκουν την ερχόμενη Παρασκευή συνάντηση με το δήμαρχο Ηρακλείου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ διευκρινίζει ότι εξομοιώνεται η συγκεκριμένη χρέωση με την αντίστοιχη κοστολόγηση του Ηρακλείου, ώστε να υπάρχει ενιαία γραμμή και αντιμετώπιση.

Ήδη ανάστατοι είναι οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών και συγκεκριμένα όσοι από αυτούς δέχτηκαν τις τελευταίες ημέρες τους νέους λογαριασμούς με τα φουσκωμένα κόστη. Εξεπλάγη μεταξύ αυτών των καταναλωτών και ο κ. Μανόλης Κουτσογιαννάκης από το Πετροκέφαλο. Δεν πίστευε στα μάτια του όταν αντίκρισε στον εκκαθαριστικό λογαριασμό της ΔΕΥΑΗ ότι έπρεπε να πληρώσει το χρηματικό ποσό των 462 ευρώ για ένα εξάμηνο κατανάλωσης νερού.

Ο Μ. Κουτσογιαννάκης μιλά με τη συντάκτρια της "Νέας Κρήτης" Ιωάννα Βλαχάκη

Συγκεκριμένα η περίοδος κατανάλωσής του αφορούσε από 17/7/14 έως 9/1/15, ενώ επρόκειτο για 191 κυβικά, μιας και στον προηγούμενο εκκαθαριστικό δε μετρήθηκε το υδρόμετρό του και μπήκε κατά προσέγγιση μια κατανάλωση 40 κυβικών και πρέπει να πληρώσει τελικά για τη χρονική περίοδο 29/1/14 έως 17/7/14 το ποσό των 46 ευρώ πέρα από το έναντι που ήταν 33 ευρώ. Όμως, όπως και να έχει, ο κ. Κουτσογιαννάκης ποτέ τα τελευταία χρόνια που μπήκε στο νεόδμητο σπίτι του δεν είχε πληρώσει μεγάλους λογαριασμούς στο νερό. Για παράδειγμα, με κατανάλωση 158 κυβικά νερού τη χρονική περίοδο από 3/3/12 έως 21/2/13, σχεδόν δηλαδή έναν χρόνο, είχε πληρώσει όπως μας είπε 135 ευρώ. Τώρα με τέτοια κρίση ο τελευταίος λογαριασμός κοντεύει να φτάσει ένα μισθό ενός ιδιωτικού υπαλλήλου.

«Λιγότερο θα μου κοστίζει να αγοράζω εμφιαλωμένο νερό για να πίνω με τη γυναίκα μου και το παιδί μου και να έχω για τις άλλες ανάγκες μου νερό άρδευσης. Πώς θα πληρωθεί αυτός ο λογαριασμός που μου ήρθε;», διερωτάται ο ίδιος και προσθέτει πως καταβάλλει τόσα χρήματα γιατί υπολογίστηκε με κλιμάκωση ο εν λόγω λογαριασμός.

Εξάλλου, όπως διαπιστώνει, ακόμη και τα τέλη, όπως της αποχέτευσης, έχουν διπλασιαστεί, αφού στον τελευταίο λογαριασμό του έφτασαν τα 150,79 ευρώ, εκεί που άλλοτε ίδια χρονικά διαστήματα δεν υπερέβαιναν τα 25 με 30 ευρώ. Όπως αποδεικνύεται και ισχύει πλέον, το 60% του ποσού της ύδρευσης είναι η αποχέτευση, ενώ παλαιότερα ήταν το 30% στους μη καλλικρατικούς δήμους.

Όπως εξηγεί από την πλευρά της η ΔΕΥΑΗ, το κυβικό ανέρχεται στα 0,54 ευρώ, ανεξαρτήτως κατανάλωσης από 1/1/15, ενώ υπάρχει πλέον κλιμακωτό τιμολόγιο, το οποίο ανέρχεται από 0,67 ευρώ έως και 6 ευρώ ανάλογα την κατανάλωση, όπως αναφέρει συγκεκριμένα στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης - Αποχέτευσης Ηρακλείου κ. Φακουρέλης.

Η συντήρηση του υδρομέτρου ανέρχεται στα 5,5 ευρώ κάθε τρίμηνο, ενώ ο ΦΠΑ που προστίθεται στο χρηματικό ποσό που πληρώνουν οι καταναλωτές ανεβαίνει ανάλογα την κατανάλωση.

Όπως διεμήνυσε ο κ. Φακουρέλης, με τα νέα δεδομένα αποτελεί αδήριτη ανάγκη, για να μην πληρώνουν με κλιμακωτό και ουσιαστικά πεταμένα χρήματα, οι καταναλωτές να βγάλουν έξω από τα σπίτια τους τα υδρόμετρα για να υπάρχει άμεση πρόσβαση από τους τεχνικούς για τις μετρήσεις και να μη συσσωρεύονται τα κυβικά και να τιμολογούνται έπειτα με μεγαλύτερη κλίμακα. Πάντως ο κ. Κουτσογιαννάκης αναφέρει πως «την ίδια ώρα από τις αυλές των σπιτιών μας περνά το δίκτυο της δημοτικής αποχέτευσης, κάτι το οποίο είναι παράνομο και θα έπρεπε να μετακινηθούν στο δημοτικό δρόμο οι αποχετεύσεις. Παράλληλα διερωτάται «πώς να βγάλουμε έξω τα ρολόγια όταν δεν υπάρχουν πεζοδρόμια;».

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία - Θύελλα αντιδράσεων στους κατοίκους

Η απόφαση της προσαρμογής πάρθηκε κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο του Ηρακλείου, μετά από εισήγηση της ΔΕΥΑΗ και στοχεύει ακριβώς στην εξομοίωση της χρέωσης με την αντίστοιχη κοστολόγηση του Ηρακλείου. Οι εξελίξεις προκαλούν θύελλα αντιδράσεων από πολίτες στις δημοτικές κοινότητες Παλιανής, Γοργολαϊνίου και Τεμένους, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια διαμαρτύρονταν για την αντίστοιχη χρέωση που άγγιζε τα 200 ευρώ, πόσω μάλλον σήμερα που το ποσό ανέρχεται στα 718 ευρώ. Συγκεκριμένα, το 2013 η κοστολόγηση της παροχής ανερχόταν σε 200 ευρώ. Το 2014 αναπροσαρμόστηκε στο ποσό των 450 ευρώ, ενώ για το 2015 εξομοιώνεται πλήρως με εκείνη που ισχύει για την πόλη του Ηρακλείου και τις υπόλοιπες δημοτικές κοινότητες, δηλαδή στα 718 ευρώ. Συνάντηση με το δήμαρχο Ηρακλείου θα επιδιώξουν την ερχόμενη Παρασκευή οι πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων με στόχο την εξεύρεση της χρυσής τομής.

Ιωάννα Βλαχάκη, Γεωργία Μακάκη

ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

(Δημοτικές ενότητες Παλιανής, Γοργολαΐνη και Τεμένους)

2015

718 ευρώ

2014

450 ευρώ

2013

200 ευρώ

Σχόλια