default-image

Στήριξη των πολιτών στην κυβέρνηση δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Ελλάδα
Στήριξη των πολιτών στην κυβέρνηση δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την στήριξη τους στην κυβέρνηση μετά και τις προγραμματικές δηλώσεις παρέχουν οι πολίτες, όπως δείχνουν  δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, της ALCO για το pontiki.gr και της GPO για λογαριασμό του Mega.

Στη δημοσκόπηση της ALCO, στο ερώτημα για την αξιολόγηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης το 67% τις αξιολογεί θετικά και πολύ θετικά, το 9% αρνητικά και πολύ αρνητικά, το 19% δείχνει αδιάφορο και το 6% δεν απαντά.

Ανά κομματική προτίμηση, οι ψηφοφόροι των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά συμφωνίας με τις προγραμματικές δηλώσεις, πολύ ψηλά βρίσκονται όσοι ψήφισαν Χρυσή Αυγή, αλλά τα πιο εντυπωσιακά ποσοστά είναι το 68% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 31% αυτών της Ν.Δ.

Στο ερώτημα «Εσείς προσωπικά θα δίνατε ή όχι ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση;» το «Ναι» φτάνει το 59%, το «Όχι» στο 34% και δεν απαντά το 7%.

Σε ό,τι αφορά «τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές μας», σύμφωνο είναι το 75% των ερωτηθέντων, αρνητικό μόλις το 15% και δεν απαντά το 10%.

Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης η συναισθηματική στάση των ερωτηθέντων έναντι των προγραμματικών δηλώσεων, αφού δηλώνουν σε μεγάλα ποσοστά ενθουσιασμό και υπερηφάνεια.

Σε συμβιβασμό με τους ευρωπαίους εταίρους θεωρεί το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών ότι θα καταλήξει η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, όπως προκύπτει σε δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του Mega.

Στην ερώτηση «πιστεύετε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις είναι συνεπείς με τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ», το 85,5% απάντησε «ναι/μάλλον ναι» και το 11,1% «όχι/μάλλον όχι».

Μεγάλο ποσοστό βλέπει θετικά την εικόνα του πρωθυπουργού τις δύο πρώτες εβδομάδες. Σε ερώτηση σχετικά με τους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα σε αυτό το χρονικό διάστημα, το 78,4% απαντά «θετικά/μάλλον θετικά» και το 16% απαντά «αρνητικά/μάλλον αρνητικά».

Το 91% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να συμβάλουν στην διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης.

Σχεδόν ίδιο είναι και το ποσοστό των ερωτηθέντων που συμφωνούν με την εξαγγελία του Αλ. Τσίπρα ότι είναι υποχρέωση της νέας κυβέρνησης η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News