default-image

Θυελλώδεις άνεμοι, παγωνιά και χιόνι στην ενδοχώρα

Κρήτη
Θυελλώδεις άνεμοι, παγωνιά και χιόνι στην ενδοχώρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζεται και... κορυφώνεται η κακοκαιρία στην Κρήτη, με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τους θυελλώδεις άνεμους!

Ιδιαίτερα έχουν χτυπηθεί οι δήμοι της ενδοχώρας του Ηρακλείου, όπου χιονίζει από χθες και σε ορισμένες περιοχές της Βιάννου το χιόνι έχει ξεπεράσει τους 40 πόντους. Μάλιστα γίνονται αγωνιώδεις προσπάθειες από τα συνεργεία των Δήμων αλλά και ιδιωτικά εκχιονιστικά, που έχουν κινητοποιηθεί για αυτόν το σκοπό, για να κρατηθεί ανοιχτό τουλάχιστον το βασικό οδικό δίκτυο.

Κλειστά παραμένουν σήμερα τα σχολεία στο δήμο Βιάννου και στο δήμο Μινώα Πεδιάδος, καθώς και σε περιοχές του δήμου Γόρτυνας, αλλά και στην περιφέρεια του δήμου Ηρακλείου.

Σε ορισμένες περιοχές - ευτυχώς λίγες, επί του παρόντος - έχει διακοπεί κατά τη διάρκεια της νύχτας η ηλεκτροδότηση και τα συνεργεία της ΔΕΗ προσπαθούν να την αποκαταστήσουν κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια αφού τα 10 - και κατά τόπους 11 - μποφόρ που πνέουν στα πελάγη, καθιστούν απαγορευτική οποιαδήποτε σκέψη για απόπλου.

Μέχρι τις 11 το πρωί της Τετάρτης καμία πτήση δεν είχε εκτελεστεί από και προς το αεροδρόμιο "Ν. Καζαντζάκης" του Ηρακλείου, ενώ γίνονταν προσπάθειες να απογειωθεί από τον αεροδιάδρομο μέσα σε θυελλώδεις ανέμους η πρώτη πρωινή πτήση για Αθήνα.

Η κακοκαιρία προκάλεσε και μικρές πλημμύρες σε δρόμους του Ηρακλείου, που... όπως συνηθίζεται σε κάθε νεροποντή μετατράπηκαν σε ρυάκια.

Τις πρώτες πρωινές ώρες οι Ηρακλειώτες είχαν και την ευκαιρία να θαυμάσουν ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, να δουν χιόνι μέσα στην πόλη! Βεβαίως δεν το "έστρωσε" κανονικά, αλλά πάντως έριξε έναν συνδυασμό χιονιού και χαλαζιού, που ήταν ορατό για πολλή ώρα.

Το πρωί της Τετάρτης, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία στήθηκε επιχείρηση στο Ρέθυμνο, και συγκεκριμένα στο Γερακάρι, για τη μεταφορά μιας νεφροπαθούς. Η ηλικιωμένη μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου για την περίθαλψή της με όχημα της Πυροσβεστικής, καθώς η κίνηση στην επαρχιακή οδό διεξαγόταν μετ' εμποδίων.  

Το σκηνικό και αυτή τη φορά στο Οροπέδιο Λασιθίου είναι αλπικό, με το χιόνι να σκεπάζει τα πάντα.

Πρωτοφανείς καταστροφές υπέστησαν το Σίσι και η Μίλατος από τα τεράστια κύματα που κάλυψαν την παραλιακή ζώνη, καθώς η θάλασσα... κυριολεκτικά βγήκε στη στεριά!

Τα τεράστια κύματα που "καταπίνουν" Μίλατο και Σίσι προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε καταστήματα, μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και σε δρόμους, με την πρόσβαση στους παραλιακούς δρόμους να είναι αδύνατη.

Κατέρρευσε κομμάτι του δρόμου στον κόλπο Δερματά

Η μανία της θάλασσας, αλλά κυρίως των τεράστιων κυμάτων που σκάνε με ορμή στο παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου τα τελευταία 24ωρα άφησαν τα σημάδια τους και στον κόλπο του Δερματά.

Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, μέρος του οδοστρώματος και συγκεκριμένα κομμάτι όπου μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν από πολίτες για τον περίπατό τους κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, καθιστώντας εφεξής πλέον την κυκλοφορία των περιπατητών απαγορευτική.

Στις Μαλάδες και τη Φοινικιά

Μέρα τρόμου έζησαν για άλλη μια φορά χθες οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες των Μαλάδων και της Φοινικιάς, αφού από τις βροχές λίγο έλειψε να επαναληφθεί το φαινόμενο της υπερχείλισης του Δρακουλιάρη, που τη βραδιά της 13ης Ιανουαρίου είχε προκαλέσει τεράστιες καταστροφές και πληγές ,που ουσιαστικά δεν έχουν ακόμα επουλωθεί, στους ιδιοκτήτες των σπιτιών και των επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής.

Αλλά στην υπόλοιπη Κρήτη, τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν αποφεύχθηκαν, με τα λιμάνια του Ηρακλείου, του Ρεθύμνου και των Χανίων να "πνίγονται" από τη θάλασσα, που βγήκε στη στεριά!

Πιο αναλυτικά, στην περιοχή του Δρακουλιάρη στις 11 το πρωί η στάθμη του νερού έφτασε οριακά στο ύψος της γέφυρας, με συνέπεια να επιβληθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

«Αν ξαναπλημμυρήσουμε χαθήκαμε τελείως», έλεγαν έντρομοι οι κάτοικοι. Μάλιστα, ένας από αυτούς μας είπε ότι «την προηγούμενη φορά με έβγαλαν με τη βάρκα εμένα και άλλη μία οικογένεια. Και τώρα φοβηθήκαμε ότι θα παθαίναμε το ίδιο».

Έτσι τα συνεργεία της Περιφέρειας Κρήτης ξεκίνησαν την εφαρμογή έκτακτων μέτρων, στήνοντας τσιμεντένιο ανάχωμα με υλικά που προωθήθηκαν στην περιοχή στη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας, για να αποτρέψουν νέα καταστροφή του οικισμού και των γειτονικών επιχειρήσεων.

Όπως δήλωσε στις 11 χθες το πρωί ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Ευριπίδης Κουκιαδάκης, «η στάθμη έχει ανέβει επικίνδυνα. Ελπίζουμε ότι με αυτή μας την παρέμβαση θα σώσουμε τον οικισμό».

Στο Παγκρήτιο

Βαριά λαβωμένο από τους ισχυρούς βοριάδες ήταν χθες και το Παγκρήτιο Στάδιο. Το νέο κύμα κακοκαιρίας ολοκλήρωσε την καταστροφή στο δυτικό στέγαστρο, μετά το προηγούμενο κύμα που είχε πλήξει την Κρήτη στα μέσα του Ιανουαρίου, οπότε και είχαν προκληθεί οι πρώτες σοβαρές ζημιές. Το κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών είναι πλέον απλησίαστο για το Δήμο Ηρακλείου.

Κάθε δραστηριότητα μέσα και γύρω από το Παγκρήτιο Στάδιο του Ηρακλείου απαγορεύτηκε για τουλάχιστον δύο 24ωρα, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν "παρατράγουδα".

Στα λιμάνια

Ούτε το λιμάνι του Ηρακλείου γλίτωσε από προβλήματα, αφού μία από τις πλωτές εξέδρες βυθίστηκε, όταν τα τεράστια κύματα πήδηξαν τα τείχη και προκάλεσαν την καταστροφή της εξέδρας. Τα κύματα σάρωναν όμως χθες και όλο το βόρειο παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου, προκαλώντας προβλήματα και στην παραλιακή ζώνη της Ν. Αλικαρνασσού.

Κέντρο Αστέγων

Χθες, καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας έμεινε ανοιχτό το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων, όπως ανακοίνωσαν ο Δήμος Ηρακλείου και ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Νομού Ηρακλείου.

Το Κέντρο Αστέγων βρίσκεται στη λεωφόρο Ικάρου 121, στη Νέα Αλικαρνασσό (έναντι ΣΕΑΠ). Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι πολίτες παρακαλούνται να ενημερώνουν όσους συνανθρώπους εντοπίζουν να βρίσκονται σε ανάγκη και να ενημερώνουν τους αρμόδιους του Κέντρου Αστέγων στο τηλέφωνο 2810/229.944 ή στη Γραμμή SOS 8011116000.

Έπεσε μπαλκόνι

Από τύχη δε σημειώθηκαν τραυματισμοί χθες το πρωί στο κέντρο του Ηρακλείου, όταν οι άνεμοι ξήλωσαν το μπαλκόνι εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου πίσω από το Δικαστικό Μέγαρο. Στη λεωφόρο Δικαιοσύνης, από τη σφοδρότητα του αέρα τα διαφημιστικά σταντ των προβολών ταινιών έπεσαν καταγής.

Χιόνι... παντού!

Στα λευκά έχουν ντυθεί από χθες αρκετές περιοχές της Κρήτης ακόμα και σε χαμηλό υψόμετρο. Στα Ανώγεια, το ύψος του χιονιού μέσα στο χωριό άγγιζε τους 10 πόντους, ενώ η θερμοκρασία είχε πέσει στους 0 βαθμούς Κελσίου. Να σημειωθεί πως σήμερα τα σχολεία της περιοχής θα παραμείνουν κλειστά, ενώ μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχαν παρατηρηθεί ιδιαίτερα προβλήματα ακόμη και στην ηλεκτροδότηση.

Από τις πρωινές ώρες χθες στην περιοχή του Ηρακλείου κυριαρχούσαν χαμηλές θερμοκρασίες και θυελλώδεις άνεμοι, λιγότερες βροχοπτώσεις από τις αναμενόμενες και λιγότερες χιονοπτώσεις που περιορίστηκαν στα ορεινά. Βέβαια είναι σε εξέλιξη η κακοκαιρία και αναμένεται επιδείνωση. Εξαιτίας πάντως των θυελλωδών ανέμων προκλήθηκαν αρκετά προβλήματα.

Σοβαρά προβλήματα προέκυψαν στο παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου από τους ανέμους, όπως στην περιοχή της Αλικαρνασσού. Από τη σφοδρή θαλασσοταραχή μεταφέρθηκαν πέτρες, φερτές ύλες και ξύλα, που εγκυμονούσαν κινδύνους για τους διερχόμενους. Διακόπηκε προσωρινά η κυκλοφορία από την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου με εισήγηση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου. Αξιοσημείωτο ήταν και το γεγονός ότι 12 δέντρα έπεσαν μέχρι νωρίς χθες το απόγευμα σε διάφορους δρόμους του Ηρακλείου και ιδιωτικούς χώρους. Αποκατάσταση κυκλοφοριακών προβλημάτων έγινε από συνεργεία του Δήμου και της Πυροσβεστικής. Σημειώνεται ότι μέχρι αργά χθες το βράδυ η Πυροσβεστική είχε παρέμβει σε 32 πτώσεις δέντρων σε όλη την Κρήτη.

«Ευτυχώς, μέχρι στιγμής, δεν είχαμε άλλο περιστατικό κι ας ελπίσουμε όλα να εξελιχθούν ομαλά. Σε κάθε περίπτωση, η πόλη του Δήμου Ηρακλείου είναι σε ετοιμότητα. Το νόημα της νέας έκτακτης σύσκεψης ήταν να συνεννοηθούν από κοινού οι υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας για καλύτερο συντονισμό ενεργειών για την αντιμετώπιση των όσων προκύψουν από τα καιρικά. Συζητήθηκαν τα επικίνδυνα σημεία, όπου είχαν εντοπιστεί προβλήματα από τις προηγούμενες κακοκαιρίες στις 6 Ιανουαρίου και 13 του περασμένου μήνα», τόνισε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου Μαρίνος Παττακός, προσθέτοντας πως προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας περιπολούσε στην περιοχή του Γιόφυρου και θα περιπολούσε για όλη τη χθεσινή νύχτα, ενώ μηχανήματα του Δήμου βρίσκονται στα ορεινά δημοτικά διαμερίσματα και στις εξόδους της πόλης του Ηρακλείου, «προκειμένου να δράσουν όπου απαιτείται».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News