default-image

Στην κοπτική-ραπτική το έχουν ρίξει οι Ηρακλειώτες

Κρήτη
Στην κοπτική-ραπτική το έχουν ρίξει οι Ηρακλειώτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοένα και μικραίνουν οι ηλικίες που μαθαίνουν κοπτική-ραπτική σήμερα. Η οικονομική κρίση έδωσε την ευκαιρία σε πολλές νέες κοπέλες, ανήλικα κορίτσια, μητέρες μικρών παιδιών, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ακόμη και σε άνδρες να παρακολουθήσουν ταχύρρυθμα σεμινάρια και να μάθουν να ράβουν. Μέσα σε λίγο χρόνο βγαίνουν από τα χέρια τους αριστουργήματα. Από φορέματα, φούστες, κάπες μέχρι κοστούμια, παλτά και καρφίτσες. Κι όλα αυτά με ελάχιστα χρήματα, καθώς ουσιαστικά πληρώνουν όσο στοιχίζει το ύφασμα.

Για παράδειγμα μια φούστα μπορεί να ραφτεί ακόμη και με 3 ή 5 ευρώ με πολύ ποιοτικό ύφασμα όπως εξηγεί ο κ. Γιάννης Καλυκάκης, που διατηρεί μαγαζί με υφάσματα στην Κατεχάκη. Ο ίδιος διαπιστώνει εδώ και αρκετό καιρό πως ο κόσμος έχει γυρίσει στο ράψιμο. «Ο κόσμος διψά και θέλει να μάθει. Αυτό παρατηρώ από την κίνηση που έχουν τα υφάσματα. Επειδή ο καθένας προσπαθεί λόγω κρίσης να ραφτεί πιο οικονομικά και κυρίως οι γυναίκες που τους αρέσει να φορούν κάθε μέρα άλλο ρούχο. Ψάχνουν οικονομικά, αλλά ποιοτικά υφάσματα και πηγαίνουν σε διάφορα σεμινάρια που κάνουν κυρίως οι πολιτιστικοί σύλλογοι και μαθαίνουν να ράβουν. Υπάρχουν 4-5 δασκάλες και πάρα πολλοί σύλλογοι στο νομό Ηρακλείου που γνωρίζω, αλλά και σε κάθε πόλη υπάρχουν και ιδιωτικές σχολές και κάνουν ταχύρρυθμα σεμινάρια», τονίζει ο κ. Καλυκάκης επισημαίνοντας πως οι ηλικίες όσων ενδιαφέρονται κι έχουν ξεκινήσει μαθήματα ποικίλλουν και ξεκινούν από 16 ετών και φτάνουν μέχρι 76 ετών.

Ο ίδιος παράλληλα τόνισε πως όλες οι δασκάλες είναι υπομονετικές και προσπαθούν να δώσουν τα φώτα τους σε όσους θέλουν να μάθουν να ράβουν. «Δεν είναι πάρα πολύ εύκολο το ράψιμο, διότι εγώ έραβα πάνω από 20 χρόνια και είχα βιοτεχνία με ρούχα 56 χρόνια, όμως έπεσε η δουλειά στα μαγαζιά, έκλεισαν πολλά και χάσαμε κι εμείς χρήματα και το γύρισα στα υφάσματα, που πουλάμε με χαμηλό κέρδος γιατί η κατανάλωση φέρνει το κέρδος».

Μια φούστα με πολύ καλό ύφασμα μπορεί να κοστίσει μόλις 6 ευρώ, ενώ με δερματίνη ούτε 4 ευρώ, μιας και το μέτρο κάνει 7 ευρώ. Κάπες που κοστίζουν στα μαγαζιά μέχρι και 170 ευρώ οι εκπαιδευόμενες της επιμορφώτριας κοπτικής-ραπτικής και παραδοσιακών ενδυμάτων κ. Αργυρώς Πατακιούτη-Τριγώνη, χωρίς να έχουν κάνει πολλά μαθήματα, τις δημιούργησαν με μόλις 15 ευρώ έκαστη.

Η κ. Κωνσταντίνα Δαφέρμου έχει φτιάξει, πέρα από ρούχα, τσάντες, κάπες και ποδιές μέχρι μπουτουνιέρες, σουπλά και θήκες για βιβλία. Είναι μια από τις πολλές εκπαιδευόμενες της κ. Πατακιούτη-Τριγώνη και παρακολουθεί επίσης σεμινάρια, που μεταξύ άλλων περιοχών γίνονται αυτόν το καιρό και στο Τσαλικάκι. Στο υπόγειο του δημοτικού σχολείου της εν λόγω περιοχής έχει δημιουργηθεί μια σχολή κοπτικής-ραπτικής, ενώ το κλίμα που επικρατεί θα το ζήλευαν πολλοί. Γιατί εκεί και όρεξη για μάθηση υπάρχει, όπως διαπίστωσε και ο φωτογραφικός φακός της "Ν.Κ." και φιλίες δημιουργούνται και προπάντων γίνεται πράξη από τα χέρια των εκπαιδευόμενων η τέχνη της κοπτικής-ραπτικής, με καταπληκτικά αποτελέσματα.

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Γεμίζουν οι αίθουσες

«Όταν πρωτοξεκινήσαμε με τα διά βίου μάθησης από την Περιφέρεια είχαμε 4 με 5 άτομα ανά τμήμα. Στο χρόνο επάνω το κάθε τμήμα περιελάμβανε 25 άτομα. Έρχονται από μικρές ηλικίες να μάθουν. Είτε για να φτιάχνουν ρούχα στα παιδιά τους, να κάνουν τα δώρα τους, είτε άλλες εκπαιδευόμενες θέλουν να μάθουν για να ασχοληθούν επαγγελματικά με το αντικείμενο», αναφέρει η κ. Πατακιούτη. «Γιατί εδώ μαθαίνουν να βγάζουν μόνες τους πατρόν στα μέτρα της η κάθε μια και ξεκινούν από την αρχή. Πώς να κόψουν, για παράδειγμα, μια φούστα, πώς να τη ράψουν, να βάλουν το φερμουάρ, πως να κάνουν το κόντεμα και το στένεμα. Κάνουμε μεταποιήσεις, επιδιορθώσεις και γενικά δημιουργούμε και γνωρίζονται μεταξύ τους και περνά η ώρα τους. Και μόνο να δεις τη χαρά που κάνουν όταν δημιουργούν μόνες τους!», εξηγεί η κ. Πατακιούτη.

Υπάρχουν γυναίκες κάθε ηλικίας που σκέφτονται να ανοίξουν το δικό τους κατάστημα, όπως μας είπε η επιμορφώτρια κοπτικής-ραπτικής. Άλλες, όπως η εκπαιδευόμενη της κ. Πατακιούτη κ. Κατερίνα Αλεξάκη, επιθυμούν να δουλέψουν σε κατάστημα με ρούχα, μιας και, όπως λένε, με το να ξέρεις από κοπτική-ραπτική γνωρίζεις από σωματότυπο και μπορείς να βοηθήσεις στην επιλογή των ρούχων των καταναλωτών. Σε τέτοιου είδους σεμινάρια όχι μόνο μαθαίνεις να δημιουργείς, αλλά γλιτώνεις και αρκετά χρήματα, ενώ ανταλλάσεις και απόψεις με τους παρευρισκόμενους και περνάς και ευχάριστα.

Της Ιωάννας Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News