Ειδήσεις

"Δε θα αφήσουμε να κινδυνεύσει η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας"

Αρνητικά απάντησε ο κ. Αντώνης Σαμαράς στην πρόκληση που έκανε νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο οποίος κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να πάρει μέρος στη διαπραγμάτευση. «Όποιος αγαπά την πατρίδα του θέλει να πετύχει η νέα κυβέρνηση. Αλλά επειδή αγαπάμε την πατρίδα δε θα επιτρέψουμε να κινδυνεύσει η ευρωπαϊκή πορεία», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. μιλώντας στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο κ. Σαμαράς σχολίασε με ένα «ουάου» την πρόταση της Κυβέρνησης να ελαφρυνθεί το δημόσιο χρέος με διηνεκή ομόλογα, λέγοντας πως είναι ένα εργαλείο από τα βάθη της ιστορίας. Για άλλη μια φορά έκανε λόγο για έξοδο από το ευρώ. «Νομίζετε ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ είναι αδύνατη; Κάνετε λάθος. Βεβαίως νομικά δεν έχουν την δυνατότητα, αλλά μπορούν να σου ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις, να κλείσουν την ρευστότητα και φοβόμαστε ότι βλέπουμε τέτοιες πρακτικές», προειδοποίησε.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους ο Α. Σαμαράς ήταν αιχμηρός: «μην μας προκαλείτε, όπως νωρίτερα, για το ποιος στέκεται όρθιος. Επειδή ακούστηκαν πολλά για τις διαπραγματεύσεις και ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα διαπραγματεύεται όρθια, ένα έχω να πω: σας εύχομαι όταν μπαίνετε, και κυρίως όταν βγαίνετε, από το Eurogroup να είσαστε όρθιος».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν επιφυλακτικός για την στήριξη που παρείχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα στις ελληνικές θέσεις κατά της λιτότητας: «Νομίσατε ότι πήρατε στήριξη από την Ουάσιγκτον, όμως η Ουάσιγκτον δεν βάζει λεφτά», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει η συμμαχία του νότου», ενώ προειδοποίησε ότι «τώρα θα πάτε στις Βρυξέλλες και θα πετύχετε το ακατόρθωτο: να ενώσετε τον ευρωπαϊκό βορά με τον ευρωπαϊκό νότο».

«Εμείς έχουμε δεχθεί λιγότερα από το 70% των μέτρων μνημονίου, επισήμως όχι πάνω από το 63%», είπε ο Α. Σαμαράς και υποστήριξε ότι «εσείς σήμερα κάνετε την κωλοτούμπα και δεν νοιώθετε την ανάγκη ούτε να ζητήσετε ένα συγγνώμη για όσα έχετε πει εις βάρος μας». «Ακούω θεωρίες περί διαπραγμάτευσης, που άλλες φορές δείχνουν μία συμπαθητική αφέλεια και άλλες φορές απύθμενη ανευθυνότητα», ανέφερε, ενώ εκτίμησε ότι «προχωράτε σε νέα μνημόνια. Κάνετε κωλοτούμπα χωρίς να ζητάτε συγνώμη για το 70% των μέτρων που τώρα αποδέχεστε»

«Τα πλεονάσματα εμείς τα φτιάξαμε και εσείς τα βρήκατε. Εάν εσείς στέκεστε είναι γιατί εμείς σας παραδώσαμε στέρεα θεμέλια. Σήμερα αποκαλύπτεται ότι δεν είχατε κανένα πρόγραμμα, καμία επαφή με τη πραγματικότητα», υπογράμμισε ο Α. Σαμαράς κατηγορώντας προσωπικά τον Πρωθυπουργό ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούσε τον κόσμο να μην πληρώνει το χαράτσι στα ακίνητα, ενώ τώρα τον καλεί να πληρώσει για το καλό της πατρίδας. "Άλλη ήταν τότε η πατρίδα μας;", αναρωτήθηκε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

Σχόλια