default-image

Η κακοκαιρία σαρώνει ξανά την Κρήτη

Η κακοκαιρία σαρώνει ξανά την Κρήτη

Η σφοδρή κακοκαιρία που αναμενόταν έφτασε και μάλιστα... με φούρια! Θυελλώδεις άνεμοι, ψύχος, βροχές και τοπικά καταιγίδες, καθώς και περιορισμένη ορατότητα, συνιστούν το "μενού" της σημερινής ημέρας, που έχει φέρει σε επιφυλακή όλους τους φορείς και τις υπηρεσίες, προκειμένου να προληφθούν τυχόν "παρατράγουδα".

Ήδη, λόγω της σφοδρότητας του ανέμου σημειώθηκαν τα πρώτα μικροπροβλήματα με πτώσεις αντικειμένων - όπως πινακίδες, διαφημιστικά σταντ, κ.λπ. - και ξερίζωμα κλαδιών δέντρων, ενώ είχαμε ακόμη και πτώση κιγκλιδώματος μπαλκονιού στο κέντρο του Ηρακλείου, πίσω από τα Δικαστήρια.

Από την κακοκαιρία δεν έμεινε για μια ακόμη φορά αλώβητο το Παγκρήτιο Στάδιο, καθώς οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην περιοχή προκάλεσαν την αποκόλληση ενός ακόμη τμήματος του στεγάστρου του!

Στην παραλιακή του Ηρακλείου ο μανιασμένος αέρας μετέφερε φερτά υλικά που έχουν σκεπάσει σε μερικά σημεία το οδόστρωμα, κάτι που ελλοχεύει κινδύνους για τους οδηγούς, ενώ κομμάτια σοβάδων έχουν πέσει από πολυκατοικίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των διερχομένων.

Έως και τα 10 μποφόρ αναμένεται να φτάσουν οι άνεμοι στο Αιγαίο τις επόμενες ώρες, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στις ακτοπλοϊκές και όχι μόνο μεταφορές, με το χιονιά και τις ισχυρές βροχοπτώσεις που αναμένονται να προκαλούν και πάλι έντονη ανησυχία για ενδεχόμενες πλημμύρες, κάτι που ζήσαμε πρόσφατα.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_6jchp0la/

Από χθες μάλιστα έχουμε αρχίσει να νιώθουμε τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, που σήμερα συνέχισε την καθοδική της πορεία, αφού το κύμα επιδείνωσης του καιρού που είχε προβλέψει η ΕΜΥ εμφανίστηκε και στην Κρήτη.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας είναι η κάθετη πτώση της θερμοκρασίας, ισχυρές καταιγίδες και χιόνια, που θα πέσουν κυρίως στα ορεινά και στις παρυφές των πόλεων, και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι.

Τα φαινόμενα, που όπως εκτιμούν οι μετεωρολόγοι, θα μας βάλουν και πάλι στην κατάψυξη, θα διαρκέσουν μέχρι και την Πέμπτη, με τον κρατικό μηχανισμό να έχει ήδη λάβει τα μέτρα του. Όπως σημείωσε ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, σήμερα Τρίτη στην Κρήτη θα έχουμε βροχές, χιονόνερο και χιονοπτώσεις, με τους ανέμους να διατηρούνται από βόρειες διευθύνσεις, με εντάσεις στα 7 έως και 8 μποφόρ και κατά τόπους 10 μποφόρ, ενώ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 7 βαθμούς Κελσίου. Την Τετάρτη η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, ενώ σταδιακή βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου.

Κλειστά σχολεία

Ιδιαίτερα έχει πληγεί από τη σφοδρή κακοκαιρία ο Δήμος Βιάννου, όπου μάλιστα με απόφαση του δημάρχου θα παραμείνουν κλειστά αύριο τα σχολεία, τόσο της πρωτοβάθμιας, όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Δεν εκτελούνται πτήσεις αεροσκαφών

Σήμερα, όπως έγινε γνωστό, δεν έχει εκτελεστεί καμία πτήση προς το Ηράκλειο από Αθήνα και άλλες πόλεις, με συνέπεια επίσης κανένα αεροπλάνο να μην προβλέπεται να φύγει τις επόμενες ώρες από το αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης".

Έμειναν δεμένα τα πλοία

Δεν απέπλευσαν χθες τα πλοία της εταιρείας Minoan Lines για τα προγραμματισμένα δρομολόγιά τους από τα λιμάνια του Ηρακλείου και του Πειραιά, αντίστοιχα, λόγω των θυελλωδών ανέμων που επικρατούν στο Αιγαίο και της απαγόρευσης απόπλου που έχει επιβληθεί από τα Λιμεναρχεία Πειραιά και Ηρακλείου.

Με νεότερη ανακοίνωσή της η εταιρεία Minoan Lines γνωστοποιεί στο επιβατικό κοινό ότι, λόγω των θυελλωδών ανέμων που επικρατούν στο Αιγαίο και της απαγόρευσης απόπλου που έχει επιβληθεί από τα Λιμεναρχεία Πειραιά και Ηρακλείου, τα πλοία της εταιρείας δε θα αποπλεύσουν ούτε σήμερα Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015 για τα προγραμματισμένα δρομολόγιά τους από τα λιμάνια του Ηρακλείου και του Πειραιά αντίστοιχα.

Εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, τα πλοία της εταιρείας θα εκτελέσουν κανονικά τα προγραμματισμένα δρομολόγιά τους στη γραμμή Ηράκλειο-Πειραιάς-Ηράκλειο, αύριο Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015 ως εξής:

Αναχώρηση από Ηράκλειο H/S/F Knossos Palace στις 21:30

Αναχώρηση από Πειραιά H/S/F Festos Palace στις 21:00.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι επιβάτες μπορούν να απευθύνονται πριν την αναχώρησή τους στον ταξιδιωτικό τους πράκτορα, στα Κεντρικά Γραφεία της Minoan Lines, μέσω των πανελλαδικών αριθμών 801-11-75000 (από σταθερό τηλέφωνο) και 18175 (από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο), στα λιμενικά γραφεία της εταιρείας (Ηράκλειο: 2810/229.602, Πειραιάς: 210/41.45.744, Αθήνα: 210/33.76.910) και στα κατά τόπους λιμεναρχεία.

Επίσης, η "Αιγαίον Πέλαγος Θαλάσσιες Γραμμές"ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι λόγω των ακραίων δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν, σήμερα Τρίτη 10/02/2015, το Ε/Γ-Ο/Γ "Βιτσέντζος Κορνάρος" παραμένει στο λιμένα του Πειραιά.

Ως εκ τούτου το σημερινό δρομολόγιο (Τρίτη 10/02/2015 από Πειραιά, 21:00) προς Μήλο-Θήρα-Ανάφη -Κάσο- Κάρπαθο-Διαφάνι-Χάλκη -Ρόδο και η επιστροφή του, παραμένει ανεκτέλεστο.

Από την Παρασκευή 13/02/2015 το πλοίο θα επανέλθει κανονικά στα εγκεκριμένα του δρομολόγια.

Σύσκεψη στη Λότζια

Σε πλήρη επιφυλακή τέθηκαν από χθες το πρωί όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου και το προσωπικό τους, για την αντιμετώπιση της επερχόμενης κακοκαιρίας. Ταυτόχρονα χθες το πρωί στη Λότζια έγινε σύσκεψη στην οποία πήραν μέρος ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας κ. Μαρίνος Παττακός, οι αντιδήμαρχοι Καθαριότητας κ. Γιάννης Ρασούλης και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Πέτρος Ινιωτάκης, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Μηνάς Καπετανάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες. Συγκεκριμένα, έγινε σχεδιασμός των δράσεων και των προτεραιοτήτων, ενημερώθηκαν οι χειριστές μηχανημάτων να είναι σε επιφυλακή, ενώ στάλθηκε επείγον έγγραφο στους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, προκειμένου να ενημερώσουν τους κατοίκους των περιοχών τους για την κακοκαιρία και να είναι σε συνεχή επαφή με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύπτουν.

Σε δηλώσεις του ο κ. Παττακός κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες που έχουν δοθεί από την Πολιτική Προστασία. Επίσης, τόνισε ότι με βάση το σχεδιασμό που έγινε θα δοθεί βάρος στον αποχιονισμό των βασικών οδικών αρτηριών, ενώ επισήμανε τους κινδύνους που μπορεί να δημιουργηθούν από τους θυελλώδεις ανέμους, με την πτώση δένδρων και την παράσυρση αντικειμένων.

Οδηγίες για τους πολίτες

Με αφορμή το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ, το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κισσάμου ενημερώνει τους δημότες για τις απαιτούμενες ενέργειες και τα μέτρα αυτοπροστασίας που πρέπει να λάβουν. Όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται: Να ασφαλίζουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς. Να στερεώσουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει. Αν βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να ακινητοποιηθούν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Αν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο να πηγαίνουν σε ασφαλές μέρος. Να προσέχουν τις μετακινήσεις τους και να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθούν με αυτοκίνητο. Τέλος, παρακαλούνται οι κτηνοτρόφοι και κυρίως όσοι έχουν τα ποιμνιοστάσιά τους σε απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές του δήμου Κισσάμου να προνοήσουν για την προμήθεια ζωοτροφών εγκαίρως, δηλαδή πριν την έναρξη των φαινομένων.

Προβλήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα

Προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται και στην Αττική από το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ χιόνι έπεσε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν προβλήματα. Την ώρα που ζημιές σε περίπου 300.000 στρέμματα προκάλεσαν οι καταστροφικές πλημμύρες στον Έβρο, λόγω της μεγάλης απελευθέρωσης νερού από το φράγμα του Ιβαΐλογκραντ στη Βουλγαρία. Παραγωγοί και κτηνοτρόφοι ξεκίνησαν να μετράνε τις «πληγές» τους, κάτι που θα χρειαστεί αρκετό διάστημα, αφού το νερό θα αργήσει να υποχωρήσει από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Μια ζεστή γωνία για άστεγους

Καθώς έρχονται μέρες κακοκαιρίας με αρκετό κρύο, με σύνθημα "Η καρδιά μας είναι πάντα ανοιχτή, ώστε να βγούμε στο φως όλοι και μαζί", ο Κοινωνικός Χώρος των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού (Μονής Αγκαράθου 9, πίσω από τον Άγιο Δημήτριο) θα παραμείνει ανοιχτός από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, σήμερα Τρίτη 10 και αύριο Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου. Στη φιλόξενη θερμαινόμενη αίθουσα Οδυσσέα Ελύτη το προσωπικό του Ιδρύματος θα περιμένει όσους συμπολίτες χρειαστούν και θελήσουν μια ζεστή γωνιά, με συντροφιά και κουβέντα, ζεστό τσάι και αφράτο κέικ. Η ώρα θα περάσει ευχάριστα, με καλή παρέα ή και με ένα βιβλίο από τη μικρή βιβλιοθήκη του ιδρύματος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News