Ειδήσεις

Μια ανάσα από το +8% το Χρηματιστήριο, προεξοφλεί συμφωνία

Το ξεκίνημα της συνεδρίασης ήταν μουδιασμένο, με τον τζίρο να παραμένει στα ρηχά και την άνοδο του γενικού δείκτη παρά τα "αισιόδοξα μηνύματα" να κινείται περί το 2%.

Ωστόσο μετά τις 14.30 το Χρηματιστήριο... εκτοξεύτηκε! Ο τζίρος άρχισε να αβγαταίνει με ταχείς ρυθμούς και ο γενικός δείκτης πήρε για τα καλά την ανιούσα, επιτυγχάνοντας κέρδη μια ανάσα από το 8% (7.98%) και με τζίρο κοντά στα 140 εκ., αν και μέχρι τις 14.30 ε φαινόταν ότι θα ξεπερνούσε τα 80 εκ.

Τι συνέβη και επηρέασε την αγορά; Η πρόταση 4 σημείων της Κομισιόν για συμφωνία με την Ελλάδα, που διέρρευσε γύωρ στις 14.15 και την οποία μάλιστα δημοσίευσαν μεγάλα και έγκυρα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανά τον κόσμο. Βασικό σημείο της φερόμενης ως πρότασης της Κομισιόν είναι η παράταση του προγράμματος για τη χώρα μας κατά ένα εξάμηνο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο κινούνταν σταθερά ανοδικά, μετά τη χθεσινή σημαντική πτώση (η οποία όμως έγινε με τζίρο στο 50% του σημερινού), αλλά στα επίπεδα λίγο πάνω ή λίγο κάτω του +2%, και με περιορισμένο όγκο συναλλαγών. Μετά τις 14.30, όμως, και τη διαρροή της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, άρχισε να πηγαίνει... σφαίρα, με αποτέλεσμα στις 14.51 ο Δείκτης να «πετάει», ενισχυόμενος κατά +6,40%! Στις 16.05 σημείωνε άνοδο της τάξεως του 8,05%, με... οδηγούς τις τράπεζες και τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, και με ιδιαίτερα αυξημένο τζίρο.

Τελικά, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 826,31 μονάδες, με άνοδο +7,98% και τζίρο 139 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω αυτής της πρότασης της Κομισιόν, η οποία ουσιαστικά προδιαγράφει μια συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές. Οι τράπεζες ενισχύθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως άλλωστε και η πλειονότητα των μετοχών του ταμπλό.

Σχόλια