Ειδήσεις

Η νέα συμφωνία και τα "αγκάθια", μέσα κι έξω

Η κυβέρνηση δείχνει αταλάντευτη στη θέση ότι πρέπει να βρεθεί συμβιβαστική λύση, ωστόσο αυτός ο δρόμος κρύβει πολλές παγίδες, καθώς οι υποχωρήσεις που απαιτούνται μπορεί να φέρουν αντιμέτωπο τον Αλέξη Τσίπρα τόσο με το δικό του κόμμα, όσο και με τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, αλλά και την κοινωνία που περιμένει να απαλειφθούν τουλάχιστον οι χειρότερες ρυθμίσεις των μνημονίων δίχως να αντικατασταθούν με... άλλες ανάλογες.

Του Γιώργου Ψαρουλάκη

Για την ώρα τα δημοσιεύματα θέλουν την κυβέρνηση να ετοιμάζει την... κωλοτούμπα που αναμενόταν, χρησιμοποιώντας τις γνωστές μεθοδεύσεις που βαφτίζουν το κρέας, ψάρι και υιοθετώντας το μεγαλύτερο μέρος των μνημονίων.

Η "γραμμή" αυτή φαίνεται να εκπορεύεται από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος ήδη έχει δηλώσει και μάλιστα ενώπιον του Γερμανού ομόλογου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι "αποδέχεται το 60-70% των μνημονίων". Ωστόσο ούτε οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε βεβαίως και η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών του, ούτε καν οι ΑΝ.ΕΛ., δε φαίνεται να συμμερίζονται αυτήν την αποδοχή. Πράγμα που σημαίνει ότι η συνέχεια θα έχει πολλές... δύσκολες κόντρες και επώδυνες υποχωρήσεις, προκειμένου αφενός να βρεθεί λύση με τους πιστωτές και αφετέρου να μην... τιναχτεί στον αέρα το εγχώριο πολιτικό σκηνικό.

Μια συμφωνία-γέφυρα

Το πρώτο βήμα προς μια οριστική συμφωνία, είναι η περίφημη "συμφωνία-γέφυρα" που ζητά από την πρώτη ημέρα της εκλογής της η νέα κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει απερίσπαστη στις διαπραγματεύσεις για την οριστική συμφωνία. Πρόκειται για μια συμβολική κυρίως κίνηση, προκειμένου να μην ζητήσει (όπως πάντως είχαν προαναγγείλει στελέχη της προεκλογικά ότι θα κάνει) παράταση του υφιστάμενου προγράμματος - ο συμβολισμός είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να καταστήσει ξεκάθαρο ότι δεν αποδέχεται το σημερινό πρόγραμμα, και δεν πρόκειται να μπει στην διαδικασία παζαρέματος που είναι η αξιολόγηση του.

Πάντως για τους εταίρους - εφόσον η συμβιβαστική λύση γίνει καταρχήν ευμενώς αποδεκτή στο αυριανό Eurogroup και κυρωθεί από το Eurogroup της Δευτέρας - θα πρόκειται για "τεχνική παράταση" αφού δεν αποδέχονται ουσία τε τον χαρακτηρισμό "πρόγραμμα γέφυρα". Επί της ουσίας βεβαίως, θα είναι... ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Η συμβιβαστική λύση που θα προτείνει η Ελλάδα θα έχει ορίζοντα 6μηνου, έως το τέλος του ερχόμενου Αυγούστου. Σε αυτήν θα έχουν ρόλο-κλειδί τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (μέσω του οποίου αναμένεται να καλυφθούν και χρηματοδοτικές ανάγκες που θα προκύψουν) αλλά και ο ΟΟΣΑ, που καλείται ως... γεφυροποιός των διαφορών που υπάρχουν.

Η συμφωνία σημαίνει το τέλος της τρόικας ως ενός κλιμακίου υψηλόβαθμων υπαλλήλων-ελεγκτών, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι θα σταματήσουν οι έλεγχοι προόδου της ελληνικής οικονομίας - απλώς οι σχετικές συναντήσεις δεν θα γίνονται στην Αθήνα και θα εφευρεθεί ένας νέος μηχανισμός. Ως προς τη μελλοντική (μόνιμη) ρύθμιση, τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περάσει μια φιλόδοξη ρύθμιση, που θα προβλέπει ότι οι πιστωτές δεν θα εξετάζουν μέτρο-μέτρο την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, αλλά ο έλεγχος θα γίνεται βάσει ποσοτικών στόχων και μόνο.

Η μόνιμη λύση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ελληνική πρόταση για συμβιβαστική λύση που θα παρουσιάσει ο κ. Βαρουφάκης στους Ευρωπαίους εταίρους, θα περιλαμβάνει 70% από το προηγούμενο Μνημόνιο και θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας με καταβολή μέρους τουλάχιστον των υπολοίπων δόσεων και των επιστροφών του προηγούμενου προγράμματος, ύψους περίπου 7,2 δισ. ευρώ -συμπεριλαμβανομένων των 1,9 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα- με στόχο να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις της και κυρίως τα περίπου 7 δισ. ευρώ των ομολόγων της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
  • Μείωση του χρέους με ένα τεχνικό σύστημα ανταλλαγών -Swaps- το οποίο θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2015.
  • Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και ιδιωτικοποιήσεις, ενώ στελέχη του ΥΠΟΙΚ εκφράζουν ρητή θέση υπέρ της ολοκλήρωσης της αποκρατικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, παρά τις εξαγγελίες του υπουργού Ναυτιλίας Θανάση Δρίτσα για το αντίθετο.
  • Δραστική μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, στο 1,5% του ΑΕΠ αντί 3% που ίσχυε ως σήμερα. Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι το 2014 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,49% του ΑΕΠ.

Και ο ΟΟΣΑ στο παιχνίδι

Η "εργαλειοθήκη" του ΟΟΣΑ, μία σειρά καθαρά νεοφιλελεύθερων μέτρων που "χτυπούσαν" τόσο στην αγορά εργασίας και την παραπέρα απορρύθμιση της, όσο και σε μέτρα "απελευθέρωσης" της αγοράς συνολικά, είχε χτυπηθεί από το σύνολο της αντιπολίτευσης όταν ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης είχε προσπαθήσει να την περάσει.

Μάλιστα η πλειοψηφία των μέτρων που περιλάμβανε η εν λόγω εργαλειοθήκη, ήταν "έμπνευση" των τοπικών συνεργατών του ΟΟΣΑ και ειδικότερα μιας ιδιωτικής μελετητικής εταιρείας και μάλιστα είχαν υπάρξει πολλές καταγγελίες ότι συγκεκριμένα εγχώρια συμφέροντα κρύβονταν πίσω απ' αυτήν!

Ωστόσο η κυβέρνηση επέλεξε να εμπλέξει ξανά τον ΟΟΣΑ στο παιχνίδι και μάλιστα αναφέρεται ότι την πρόσκληση στον επικεφαλής του οργανισμού Άνχελ Γκουρία για να επισκεφτεί την Ελλάδα και να "συνδράμει" στην κατάρτιση μιας ελκυστικής για τους πιστωτές πρότασης, την έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Δηλαδή, στα μέτρα τα οποία θα περιλαμβάνει η νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους δανειστές θα συμπεριληφθούν και δέκα «μεταρρυθμίσεις-έκπληξη» όπως τις αποκαλούν στην κυβέρνηση και οι οποίες θα συζητηθούν με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που έρχεται σήμερα στην Αθήνα.

Αυτή η νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, την οποία θα συμφωνήσει το υπουργείο Οικονομικών με τον επικεφαλής του οργανισμού Άνχελ Γκουρία, θα περιλαμβάνει δέκα μεταρρυθμίσεις - «έκπληξη» και θα αντικαταστήσει το 30% των «σκληρών» μέτρων του Μνημονίου που δεν εφαρμόστηκαν.

Είναι γνωστό επίσης ότι ο ΟΟΣΑ υπεραμύνεται  των αλλαγών που έγιναν στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών- όπως το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές- συστήνοντας την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και αξιολόγηση υπαλλήλων στο Δημόσιο, βάσει ατομικών στόχων. Επίσης, είναι κάθετα υπέρ της πλήρους απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, ένα ζήτημα που αναμένεται να προκαλέσει πολλές κόντρες τόσο μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, όσο και στους κόλπους της ίδιας της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.  

Καμμένος: «Διαφωνώ με το 60% του Μνημονίου»

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος έδειξε να μη συμφωνεί με την πρόταση της κυβέρνησης να κρατήσει το 60-70% του πρώην Μνημονίου στο σχέδιο συμφωνίας που θα προτείνει στους δανειστές.

Μάλιστα, μιλώντας στην εκπομπή "Ανατροπή" του Γιάννη Πρετεντέρη σημείωσε συγκεκριμένα πως διαφωνεί με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με το «60-70%» του μνημονίου, αλλά και με την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας.

«Το να έχουμε διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι φυσιολογικό. Στις κόκκινες γραμμές δεν κάνουμε πίσω. Αυτή είναι και η συμφωνία που κάναμε με τον κ. Τσίπρα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν υπογράψαμε χαρτιά, δώσαμε λόγο τιμής».

Ερωτώμενος για το εάν η κυβέρνηση έχει plan B σε περίπτωση αδιεξόδου με τους εταίρους, ο κ. Καμμένος είπε:

«Έχουμε άλλο πλάνο για να βρούμε λεφτά. Το plan Β είναι να υπάρξει χρηματοδότηση από άλλη πλευρά, που μπορεί να είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα ή άλλες χώρες».

«Έχω πολύ καλή σχέση με τη Ρωσία. Συζητάμε με τους Ρώσους για το Plan B. Σκέφτονται να άρουν το εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα και να ξαναρχίσουν τις εισαγωγές», δήλωσε, μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως «μας ενδιαφέρει η συνεργασία για τον αγωγό με τους Ρώσους».

Σχόλια