default-image

Περιζήτητο το κοινωνικό και νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ

Κρήτη
Περιζήτητο το κοινωνικό και νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοένα και αυξάνονται τους τελευταίους μήνες οι οικιακοί χρήστες κοινωνικού, αλλά και νυχτερινού τιμολογίου ρεύματος. Την ίδια ώρα όμως υπάρχει πάρα πολύς κόσμος ακόμη που στενάζει οικονομικά και δεν μπορεί να πληρώσει το ρεύμα, κάνοντας και διακανονισμούς, και δε γνωρίζει καν γι' αυτές τις σημαντικές ελαφρύνσεις.

Για το κοινωνικό τιμολόγιο η κιλοβατώρα μπορεί να μειωθεί έως και 42% ανάλογα την κατανάλωση, ενώ για το νυχτερινό τιμολόγιο το κόστος κατανάλωσης ρεύματος τις επιτρεπόμενες ώρες ανέρχεται στο ήμισυ! Το σημαντικότερο, δε, είναι πως το τελευταίο εξάμηνο για το νυχτερινό τιμολόγιο απλοποιήθηκαν κατά πολύ οι διαδικασίες, μια και πλέον δεν απαιτείται ηλεκτρολόγος από τη στιγμή που ηλεκτρολογικά είναι εντάξει η εγκατάσταση του σπιτιού.

Η κ. Κατίνα Στεφανάκη, που συναντήσαμε χθες στα γραφεία της ΔΕΔΔΗΕ στο Τσαλικάκι, όπως μας είπε, χρησιμοποιεί και τα δύο αυτά τιμολόγια κι έχει δει μεγάλη διαφορά, ενώ προτρέπει τον κόσμο να βάλει νυχτερινό και αν πληροί τις προϋποθέσεις να βάλει και κοινωνικό τιμολόγιο.

Το 70% πλέον του κόσμου του νομού Ηρακλείου, που προσέρχεται στο Τσαλικάκι προσπαθώντας να κάνει διακανονισμό, ζητά να ενημερωθεί γι' αυτά τα τιμολόγια, μιας και αποτελεί η πληρωμή του ρεύματος "βραχνά", όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της ΔΕΗ κ. Γιάννης Ζερβός.

«Ο κόσμος δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματός του και ψάχνει εναγωνίως τρόπους να μειώσει το κόστος τους», είπε χαρακτηριστικά.

Για το κοινωνικό τιμολόγιο αρκεί ένα τηλέφωνο στο 11770. Εφόσον ο καταναλωτής πληροί τις προϋποθέσεις, συμπληρώνει μια αίτηση τηλεφωνικά, η οποία στέλνεται στο υπουργείο Οικονομικών και μετά από ένα μήνα ενημερώνεται ο πελάτης του ΔΕΔΔΗΕ για την έγκρισή της.

Τα στοιχεία που χρειάζονται για να συμπληρωθεί η αίτηση είναι ο αριθμός παροχής ρεύματός του, ο αριθμός ταυτότητας και ο ΑΦΜ, ενώ αν είναι έγγαμος χρειάζεται να συμπληρωθεί και ο ΑΦΜ του ή της συζύγου. Κοινωνικό τιμολόγιο δικαιούνται οι τρίτεκνοι, οι μακροχρόνια άνεργοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες που έχουν όμως πάνω από 67% αναπηρία, άτομα που υποστηρίζονται μηχανικά, οι υπερήλικες και οι πολύτεκνοι. Επίσης κοινωνικό τιμολόγιο μπορούν να έχουν και όλοι οι υπόλοιποι, αρκεί να καταναλώνουν κάτω από 1.500 Kw το τετράμηνο και το ετήσιο εισόδημά τους να είναι κάτω από 12.000 ευρώ.

Σε κάθε κατηγορία υπάρχει όριο κατανάλωσης κιλοβατώρων. Όπως μας είπε ένας από τους υπαλλήλους που δίνουν πληροφορίες στο 11770, τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί ο κόσμος που ρωτά γι' αυτό, ενώ μόνο στην τετράωρη βάρδια του επικοινωνούν μαζί του τουλάχιστον 25 με 30 άτομα ανά την Ελλάδα για να μάθουν για το κοινωνικό τιμολόγιο.

Το νυχτερινό τιμολόγιο δεν το γνωρίζει επίσης πολύς κόσμος, ενώ το τελευταίο εξάμηνο, που άλλαξαν και οι διαδικασίες, υπάρχει ζήτηση, μιας και δε χρειάζεται να βγάλει νέο ηλεκτρολογικό σχέδιο ο ηλεκτρολόγος αν ηλεκτρολογικά είναι εντάξει η εγκατάσταση, σχετικά πρόσφατα εντός 14 ετών, ακόμη και σε ένα παλιό σπίτι. Η συμμετοχή στις δαπάνες για την εγκατάσταση μετρητή με χρονοχρέωση ανέρχεται μόνο σε 34 ευρώ συν ΦΠΑ.

Το ωράριο στην Κρήτη

Αν και υπάρχει μια μικρή διαφοροποίηση στο ωράριο ανάλογα τις περιοχές, στην Κρήτη και στο 80% των περιοχών του νομού Ηρακλείου το νυχτερινό τιμολόγιο είναι από τις 3:30 μετά το μεσημέρι μέχρι τις 5:30 το απόγευμα και από τις 2 τα ξημερώματα έως τις 8 το πρωί για τους πρώτους έξι μήνες και συγκεκριμένα από 1η Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου και λέγεται "τμηματικό". Τον υπόλοιπο χρόνο, από 1η Μαΐου έως 30 Απριλίου είναι 11 το βράδυ έως 7 το πρωί. Πληρώνεις μόνο το ήμισυ της κατανάλωσης, ενώ σαν πάγιο ουσιαστικά δίνεις 2 ευρώ το τετράμηνο.

Η διαδικασία: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

Όπως τόνισε μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο τομεάρχης χρηστών δικτύου περιοχής Ηρακλείου κ. Γιώργος Μεσσανάκης, η πληρωμή γίνεται στην τράπεζα με τον κωδικό που θα πάρει ο ενδιαφερόμενος από το ΔΕΔΔΗΕ. Μέσα από το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ μέσω συχνότητας ενεργοποιείται ο μετρητής, ώστε να καταγράφει το ωράριο που θα πηγαίνει με το μειωμένο τιμολόγιο. Ο καταναλωτής απλά συμπληρώνει πλέον μια αίτηση και κρατά την ταυτότητά του, αφού πρόκειται για τον ίδιο που είναι το ρεύμα στο όνομά του. Στη συνέχεια πηγαίνει στο σπίτι του τεχνικός του ΔΕΔΔΗΕ για την τοποθέτηση της έξτρα συσκευής που θα εντοπίζει τη συχνότητα.

«Δεν το γνωρίζει πολύς κόσμος, όμως κάθε μέρα τον τελευταίο καιρό συμπληρώνονται 2 με 3 αιτήσεις, μιας και το τελευταίο εξάμηνο έχει απλοποιηθεί η διαδικασία», τόνισε παράλληλα ο κ. Μεσσανάκης.

Από τις 138.000 στο νομό Ηρακλείου οικιακές παροχές κατά μέσο όρο, το 20% από αυτές έχουν νυχτερινό τιμολόγιο. Όλοι μπορούν να βάλουν νυχτερινό τιμολόγιο αφού πρώτα κρίνουν τι κατανάλωση έχουν και αν το χρησιμοποιούν. Αξίζει να τονιστεί, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Μεσσανάκης, πως πλέον για τους φορείς που είναι ενταγμένοι στο ειδικό Τιμολόγιο Αλληλεγγύης χορηγούνται από 'δω και στο εξής εκπτώσεις έως και 70% στην τιμολόγηση του ρεύματος μόνο για το ανταγωνιστικό πάντα σκέλος (μόνο για τη ΔΕΗ), όχι δηλαδή στα πάγια των δικτύων.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News