Ειδήσεις

Η αγορά αντιδρά θετικά στις εξαγγελίες

Από θετικά έως πολύ θετικά (στην περίπτωση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου) σχολιάζουν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τα εργασιακά ζητήματα και τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να αντέξουν τις αυξήσεις των μισθών οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων του νομού Ηρακλείου. Υπάρχουν βέβαια κάποιες επιφυλάξεις στους φορείς της αγοράς, αλλά αυτές έχουν να κάνουν με το κατά πόσο θα μπορέσει η κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτά τα μέτρα, ερχόμενη αντιμέτωπη με τους δανειστές της χώρας, καθώς και το κατά πόσο θα εφαρμοστούν όσα ανακοινώθηκαν για την τόνωση της αγοράς, τα οποία αποτελούν και πάγιες θέσεις των ίδιων των φορέων του επιχειρηματικού κόσμου!

Αναλυτικότερα, οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων δηλώνουν ότι συμφωνούν με τις εξαγγελίες Τσίπρα, σύμφωνα με τις οποίες θα μπει ένα τέλος στις πολιτικές που επιτρέπουν την ασυδοσία των εργοδοτών, θα επιστρέψει σταδιακά μέχρι το 2016 ο κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ και ότι, όταν θα επιτευχθεί η συμφωνία με τους εταίρους, τότε θα χρησιμοποιηθούν πόροι από το πακέτο Γιούνκερ για την ανεργία.

Την ίδια ώρα, η φορολογική μεταρρύθμιση που υποσχέθηκε για να γίνει εφικτή η στήριξη των αυξήσεων του κατώτερου μισθού επίσης βρίσκει σύμφωνους τους κύκλους της αγοράς.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

«Πολύ θετικά είναι τα μέτρα», είπε στη "Νέα Κρήτη" ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, προσθέτοντας: «Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, δηλαδή η επαναφορά του κατώτατου μισθού, η υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και μια σειρά άλλων μέτρων, βοηθούν στην εξομάλυνση της αγοράς, στον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ και των επιχειρήσεων, και πιστεύω ότι θα βοηθήσουν στο να αρχίσει να κινείται και το "γρανάζι". Ένα μεγάλο γρανάζι της κοινωνίας, αυτό των εργαζομένων, που οι μισθοί τους σήμερα δεν καλύπτουν ούτε τις πρώτες τους ανάγκες, αλλά επιτέλους από την άλλη να έχουν πλέον τη δυνατότητα να διαθέσουν και ένα ποσό όχι στην κατανάλωση, όπως την ξέραμε μέχρι πριν από μερικά χρόνια, αλλά για να καλύψουν κάποιες περισσότερες ανάγκες τους. Και αυτό γιατί θα έχουμε τόνωση της αγοράς. Αν υπάρχει τόνωση στο χώρο του εμπορίου, θα υπάρξει τόνωση στο χώρο της βιοτεχνίας κ.λπ. Με αυτόν τον τρόπο θα ανακυκλωθεί το χρήμα και θα κάνει καλό και στην εν γένει οικονομία, αλλά και στην ανάπτυξη που θα ακολουθήσει».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Βοργιάς τονίζει ότι όσοι λένε πως θα αυξηθεί η ανεργία μέσα από τις αυξήσεις των μισθών, αφού θα έχουμε νέες απολύσεις, λένε κάτι το οποίο δεν υφίσταται, όπως δεν αυξήθηκε και η απασχόληση, όταν έπεσαν οι μισθοί.

Η ΟΕΒΕΝΗ

«Όλα είναι θετικά», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης. «Δηλαδή, ότι θα επανέλθει το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ. Η ρύθμιση των 100 δόσεων, που είπε ότι και αυτή θα εξεταστεί και θα πραγματοποιείται χωρίς πολλή γραφειοκρατία για όσους χρωστούν χρήματα προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Για το θέμα του κατώτατου μισθού, το είχαμε ξανασχολιάσει ότι δεν μπορεί να γίνει άμεσα. Αλλά έτσι που το ανακοίνωσε για να εφαρμοστεί σταδιακά είναι κάτι που μας βρίσκει επίσης σύμφωνους.

Ακόμη, είπε ότι θα επανέλθει και ο κοινωνικός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, κάτι που ζητούσαμε κι εμείς. Αλλά και το θέμα του τραπεζικού συστήματος, που είπε ότι θα δημιουργηθεί μια αναπτυξιακή τράπεζα, το οποίο είναι ένα χρόνιο αίτημα από την πλευρά των μικρομεσαίων, είναι στη θετική κατεύθυνση, όπως και η αναστολή των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία, αλλά και στους επαγγελματίες», κατέληξε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου

«Οι μισθοί όπως είχαν διαμορφωθεί στην Ελλάδα, με ένα κράτος το οποίο είναι ακριβό και με ένα κόστος ζωής που διαμορφώνεται από το ακριβό ελληνικό κράτος, ήταν πραγματικά πολύ χαμηλοί και οπωσδήποτε δημιουργούσαν προβλήματα στην επιβίωση των νοικοκυριών», συμφώνησε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Μανόλης Κουμαντάκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «αυτά τα προβλήματα δημιουργούνταν και στην κατανάλωση, μιας και δεν υπήρχε διαθέσιμο εισόδημα, το οποίο θα έμπαινε στην κατανάλωση, θα δημιουργούσε κίνητρα στην αγορά και αύξηση των οικονομικών μεγεθών της αγοράς. Και οπωσδήποτε δεν είναι κακό ότι σε μισθολογική βάση θα υπάρξει μια αύξηση. Και αυτό βοηθάει και τις αγορές».

Στο σημείο αυτό ο Μανόλης Κουμαντάκης κάνει λόγο και για την ανάγκη άλλων μέτρων διαρθρωτικών. «Διότι, αν είναι να αυξήσουμε τους μισθούς και να επιτείνουμε τη φορολογική λαίλαπα που υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια, τότε η κυβέρνηση κάνει λάθος. Επομένως, χρειάζονται ταυτόχρονα διαρθρωτικές αλλαγές στη χώρα, που θα δώσουν ανταγωνιστικότητα», κατέληξε.

Επιμελητήριο: Προς τη σωστή κατεύθυνση

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης είπε στη "Νέα Κρήτη": «Καταρχάς είναι θετικό το γεγονός ότι αναφέρεται ο ανθρωπιστικός παράγοντας και δίνεται μια προτεραιότητα σε αυτούς που σήμερα είναι σε πλήρη εξαθλίωση. Και ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο κάθε Έλληνας θα είναι ασφαλισμένος. Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, το πρόβλημα νομίζω ότι είναι περισσότερο στους ανέργους, και δεν ξέρω αν ο παραπάνω μισθός έχει να κάνει με επιδείνωση της ανεργίας. Το λέω με καλή πρόθεση. Το ότι πρέπει βέβαια και οι μισθοί να αυξηθούν, εφόσον και η οικονομία μας έχει μια πρόοδο, είναι εκ των ουκ άνευ. Νομίζω ότι είναι θετικό μέτρο και έτσι σταδιακά που γίνεται το βλέπω προς τη θετική κατεύθυνση».

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια