default-image

Ο χιονιάς ξαναχτυπά την Κρήτη

Ο χιονιάς ξαναχτυπά την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα ραγδαία επιδείνωση επιφυλάσσει ο καιρός και στην Κρήτη, με κάθετη πτώση της θερμοκρασίας από αργά το απόγευμα σήμερα, ισχυρές καταιγίδες και χιόνια, που θα πέσουν και στις παρυφές των πόλεων.

Τα φαινόμενα, όπως εκτιμούν οι μετεωρολόγοι, θα πλήττουν μέχρι και την Πέμπτη το νησί. Οι ημέρες "καλοκαιρίας", με τους κατά τόπους ισχυρούς έως και θυελλώδεις νοτιάδες, τις υψηλές θερμοκρασίες, κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας και την περιοδική τροφοδότηση της ατμόσφαιρας με σημαντικές ποσότητες αφρικανικής σκόνης ήδη αρχίζουν να αποτελούν παρελθόν, όπως τονίζει στη "Νέα Κρήτη" ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας.

Ο ίδιος επιβεβαιώνει την πρόβλεψη για νέα επιδείνωση, και σημειώνει αναλυτικά: Για σήμερα Δευτέρα, αρχικά ο καιρός θα είναι καλός με λίγες αραιές νεφώσεις και τους ανέμους να διατηρούνται από δυτικές διευθύνσεις στα 4 έως και 5 μποφόρ. Σταδιακά όμως αναμένεται επιδείνωση του καιρού με βροχές, οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές, ή και καταιγίδες. Από τις απογευματινές-βράδυνες ώρες αναμένεται να ξεκινήσουν και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά, με προοπτική να κατέλθουν και σε αρκετά χαμηλότερα υψόμετρα.

Σταδιακά θα ενισχυθούν και οι άνεμοι από βορειοδυτικές έως και βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις που θα φτάνουν έως και τα 7 μποφόρ στη δυτική Κρήτη. Στην κεντρική και ανατολική Κρήτη η έντασή τους θα φτάνει έως και τα 8 μποφόρ, ενώ στο κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο η ένταση των ανέμων θα φτάνει έως και τα 9 μποφόρ. Επομένως, στις βόρειες ακτές της Κρήτης αναμένεται να σημειώνεται και υψηλός κυματισμός. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση με το πέρας της ημέρας, όπου η μέγιστη μέχρι νωρίς το απόγευμα θα φτάνει έως και 14 βαθμούς Κελσίου.

Αύριο Τρίτη, βροχές, χιονόνερο και χιονοπτώσεις θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού, με τους ανέμους να διατηρούνται από βόρειες διευθύνσεις, με εντάσεις στα 7 έως και 8 μποφόρ, ενώ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε αρκετά χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα η ελάχιστη θα είναι 3 βαθμοί Κελσίου και η μέγιστη θα αγγίζει τους 7 βαθμούς Κελσίου. Την Τετάρτη η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Όπως είπε ο κ. Λέκκας, η διατήρηση του βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή του Αιγαίου-Αν. Τουρκίας για την Τετάρτη και την Πέμπτη θα συνεχίσει να τροφοδοτεί την Κρήτη με ισχυρό βόρειο ρεύμα, διατηρώντας τις συνθήκες για εκδήλωση καιρικών φαινομένων σε ολόκληρη την Κρήτη, με πιθανή μεγαλύτερη ένταση των φαινομένων κυρίως στα βόρεια του νησιού. Σταδιακή βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου.

ΤΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ

Δευτέρα από 10 έως 14 C

Τρίτη από 3 έως 7 C

Τετάρτη από 2 έως 8 C

Σε επιφυλακή ο Δήμος

Στο μεταξύ, σε επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου, αλλά και γενικότερα των δήμων της Κρήτης, αφού οι καταιγίδες αναμένεται να σαρώσουν το νησί από τη μια άκρη στην άλλη.

Σήμερα στις 10 το πρωί στη Λότζια συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη από τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Μαρίνο Παττακό, στην οποία έχουν κληθεί όλοι οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες, προκειμένου ο Δήμος και οι υπηρεσίες του να είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε προβλημάτων προκύψουν.

Επίσης έγινε επικοινωνία με τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων για να είναι σε ετοιμότητα και να ενημερώνουν συνεχώς το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας για την κατάσταση που θα επικρατεί στις περιοχές τους.

Συμβουλές στους πολίτες: Πώς θα προστατευτείτε από την κακοκαιρία

Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει ξανά για τις απαιτούμενες ενέργειες των δημοτών σε ό,τι αφορά τις χιονοπτώσεις και τον παγετό. Όσοι κατοικούν σε ορεινή ή δύσβατη περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις θα πρέπει να προμηθευτούν υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες και να φροντίσουν για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού. Κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης όσοι βρίσκονται στο σπίτι θα πρέπει να το διατηρήσουν ζεστό και να παραμείνουν σε αυτό όσο μπορούν. Να μην αφήνουν τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα και να φορούν κατάλληλα ρούχα και παπούτσια. Επίσης να ελέγξουν το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα. Αν βρίσκονται στο αυτοκίνητο να αποφύγουν την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές και να παραμείνουν σε αυτό αν ακινητοποιηθεί. Στην τελευταία περίπτωση αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Τοποθετήστε στην κεραία του ραδιοφώνου ή σε άλλο εμφανές σημείο ένα ύφασμα με έντονο χρώμα, ώστε να σας εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρήστε την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι». Σε περιοχές, όπου έχει δημιουργηθεί παγετός, απαιτείται προσοχή όταν οδηγούμε, ενώ χρειάζεται να ενημερωνόμαστε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και να έχουμε αντιολισθητικές αλυσίδες.

Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά. Αν παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες ύδρευσης θα πρέπει να κλείσουμε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και να ελέγξουμε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυο. Αν αποφασίσουμε να ξεπαγώσουμε τους σωλήνες, αρχίζουμε από το μέρος του σωλήνα κοντά στο διακόπτη, ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Τέλος ελέγχουμε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, ώστε να τις απομονώσουμε.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News