default-image

Ομπάμα: "Ελπίζουμε η Ελλάδα να ανακάμψει" (video)

Ελλάδα
Ομπάμα: "Ελπίζουμε η Ελλάδα να ανακάμψει" (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα έδωσε συγχαρητήρια στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την επανεκλογή της. «Η Γερμανία είναι από τους πιο ισχυρούς εταίρους μας και πάντα συνομιλούμε σχετικά με θέματα ασφαλείας», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε πως στις συνομιλίες του με την καγκελάριο συμπεριλήφθηκε και η Ελλάδα, «ελπίζουμε η Ελλάδα να ανακάμψει στο εσωτερικό της Ευρωζώνης», τόνισε ο Ομπάμα και συμπλήρωσε πως πρέπει να ανακάμψει η ανάπτυξη της χώρας.

«Το πρόγραμμα διάσωσης βρίσκεται στη βάση κάθε διαπραγμάτευσης την οποία θα έχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την Ελλάδα», υπογράμμισε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, μετά το τέλος της συνάντησής της με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. «Αυτό που μετράει είναι τι ακριβώς θα θέσει η Ελλάδα στο τραπέζι του Eurogroup. Η πολιτική της Γερμανίας είχε σαν γνώμονα από το 2010 έως και σήμερα την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», κατέληξε η κ. Μέρκελ.

Από κοινού οι δύο ηγέτες τόνισαν πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη Ρωσία να αλλάξει τα σύνορα στην Ευρώπη και προσπαθούμε να σταματήσουμε αυτή την προσπάθειά της με διπλωματικά μέσα». Η Ουκρανία δεν μπορεί με στρατιωτικά μέσα να σταματήσει τη Ρωσία, εμείς ωστόσο μπορούμε να αυξήσουμε το κόστος το οποίο πληρώνει η Μόσχα για την παραβίαση της εθνικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μετά το τέλος της συνάντησής του με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στην Ουάσιγκτον.

«Εάν η διπλωματία δεν αποδώσει, έχω δώσει εντολή στους συμβούλους μου να μου παρουσιάσουν τις εναλλακτικές επιλογές μας για το πώς να μην αφήσουμε να γίνουν πράξη τα σχέδια του κ. Πούτιν», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος. Αυτό πιθανόν να περιλαμβάνει την αμυντική ενίσχυση της Ουκρανίας, όχι για να νικήσει στρατιωτικά τη Ρωσία, αλλά για να υπερασπιστεί το έδαφός της κατά των αποσχιστών, πρόσθεσε ο κ. Ομπάμα.

«ΗΠΑ και Ε.Ε. θα δώσουν μια δυναμική απάντηση, εάν οι ειρηνευτικές συνομιλίες αποτύχουν», κατέληξε, σημειώνοντας ότι στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να μένει ατιμώρητη η προσπάθεια αλλαγής συνόρων με τη βία.

Η κ. Μέρκελ, από την πλευρά της, σημείωσε ότι, μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, καταβάλλει προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός, με στόχο να σωθούν ζωές αμάχων και να υπάρξει διέξοδος. «Εάν δούμε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας, τότε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες θα εξετάσουμε μαζί τι μέτρα μπορούμε να υιοθετήσουμε», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News