Ειδήσεις

Σχέδιο Γιουνκέρ για τη συμφωνία Ελλάδας - πιστωτών

Με εντατικές προσπάθειες αναζητούνται οι "γέφυρες" που θα φέρουν εγγύτερα Ελλάδα και πιστωτές, την ώρα που η αντίστροφη μέτρηση για τις τρεις κρίσιμες συνεδριάσεις (Eurogroup 11/2, Σύνοδος Κορυφής 12/2, Eurogroup 16/2) έχει ξεκινήσει.

Το ρόλο του "γεφυροποιού" φέρεται να έχει αναλάβει ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, πρόεδρος της Κομισιόν, που έστειλε στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σχετική επιστολή για την προετοιμασία της συνάντησης του Eurogroup της Τετάρτης.

Το σχέδιο συμφωνίας αφορά σχέδιο δέκα βασικών μεταρρυθμίσεων. Τεχνική παράταση του Μνημονίου θα θεωρείται από την πλευρά των Βρυξελλών, αλλά θα ονομαστεί συμφωνία- γέφυρα από την ελληνική πλευρά.

Το σχέδιο συμφωνίας Γιούνκερ θα συζητηθεί στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης και θα οριστικοποιηθεί, εάν υπάρξει συμφωνία με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει:

Καταβολή των υπόλοιπων δόσεων και των επιστροφών του προηγούμενου προγράμματος ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ- συμπεριλαμβανομένων των 1,9 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα με στόχο να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις της και κυρίως τα περίπου 7 δισ. ευρώ των ομολόγων της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Μια νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ την οποία θα συμφωνήσει το υπουργείο Οικονομικών με τον επικεφαλης του οργανισμού Ανχελ Γκουρία ο οποίος αναμένεται αύριο στην Αθήνα.

Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς στελεχη του ΥΠΟΙΚ εκφράζουν ρητή θέση υπέρ της ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Μείωση του χρέους με ένα τεχνικό σύστημα ανταλλαγών -Swaps- και θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2015.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το πρωτογενές πλεόνασμα να παραμείνει στο 1,5% του ΑΕΠ.

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι το 2014 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1, 49% του ΑΕΠ.

Tο "ελληνικό" πρόγραμμα

Σε τέσσερις άξονες θα κινηθεί η πρόταση της κυβέρνησης στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης στο πλαίσιο της επίτευξης μιας συμφωνίας γέφυρας η οποία θα έχει ισχύ εώς τις 31 Αυγούστου. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών η πρόταση για την μεταβατική περίοδο εώς την έναρξη του νέου "συμβολαίου" με την Ευρώπη στην 1η Σεπτεμβρίου έχουν ως εξής:

Να διαγραφεί το 1/3 των "τοξικών" δεσμεύσεων του υφιστάμενου προγράμματος και να αντικατασταθεί με δέκα ελληνικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα συμφωνηθούν με τον ΟΟΣΑ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα κρατάει το 70% του Μνημονίου.

Κατάργηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ φέτος και δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 1,49% του ΑΕΠ το 2015. Οσο δηλαδή έκλεισε και το 2014.

Ουσιαστική απομείωση του ελληνικού χρέους μέσω ανταλλαγών, η οποία θα συζητηθεί από το τέλος Αυγούστου και μετά.

Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα βάση του προγράμματος που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Πέραν αυτών, η χρηματοδότηση της χώρας στο διάστημα της μεταβατικής περιόδου μπορεί να καλυφθεί είτε με επιπλέον έντοκα γραμμάτια είτε με εκταμίευση μέρους της εκκρεμούσας δόσης. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση ζητά την εκταμίευση των κερδών του ευρωσυστήματος επί των αναλυτικών ομολόγων ύψους 1,9 δισ. ευρώ είτε την απευθείας διάθεσή τους στο ΔΝΤ για την εξόφλησή του. Επίσης, ζητεί την αύξηση του ορίου εντόκων γραμματίων και την χρήση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητα (ΕLΑ) ανάλογα με τις ανάγκες. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται αισιόδοξοι για την επίτευξη συμφωνίας και αναφέρουν ότι προσέρχεται με ανοιχτό μυαλό αλλά με κόκκινη γραμμή να μην συνεχιστεί η λιτότητα και η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση.

Συμφωνία βλέπει η Citigroup

Συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της -ιδιαίτερα με την ΕΚΤ- «βλέπει» η Citigroup, εκφράζοντας την πεποίθησή της ότι θα αποτραπεί μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και μια χρεοκοπία της ελληνικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, προειδοποιεί πως για να μην φτάσει η Ελλάδα στην έξοδο από το κοινό νόμισμα, πρέπει να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία, πιθανότατα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τη  Citigroup, η συμφωνία αυτή θα διατηρήσει την ελληνική κυβέρνηση και τις ελληνικές τράπεζες σε χρηματοδότηση μέχρι και τέσσερις μήνες και η ΕΚΤ θα παίζει καθοριστικό ρόλο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Επίσης, υποστηρίζει πως πρέπει να υπάρξει μια πιο ουσιαστική και διαρκής συμφωνία για ένα επόμενο πακέτο διάσωσης που θα «κλειδώσει» σε αυτή την περίοδο.

«Συνεχίζουμε να αναμένουμε μια συμφωνία και στα δύο μέτωπα, αλλά κάτι τέτοιο θα απαιτούσε και από τις δύο πλευρές να περιορίσουν σημαντικά τις διαφορές τους και να δουν τους κινδύνους που ενέχει η αποτυχία των διαπραγματεύσεων αυτών», επισημαίνει η Citigroup.

Για πρόοδο μιλάνε και οι FT

Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών κάνουν λόγο αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τους Financial Times, μετά τη χθεσινή διακήρυξη Τσίπρα για τη λήξη του Μνημονίου, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης καταβάλλουν προσπάθειες για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις σχετικά με νέο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης πριν από το έκτακτο Eurogroup.

«Οι προβοκατόρικες δηλώσεις από την Αθήνα είναι σύνηθες φαινόμενο»,σχολίαζε, μάλιστα, ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος που μετέχει στις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση προσθέτοντας  «Ελπίζουμε ότι την Τετάρτη θα έχει συμφωνηθεί τουλάχιστον η έναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών».

Αντίστοιχες πηγές σημειώνουν ότι έχει γίνει κάποια πρόοδος για να βρεθεί η βάση για τις συνομιλίες, τονίζοντας ότι η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να είναι η σύγκριση των νέων προτάσεων του κ. Τσίπρα με τις υπάρχουσες απαιτήσεις του Μνημονίου ώστε να φανεί που υπάρχει σύγκλιση και ποιες διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν.

Σχόλια