default-image

Δράσεις για να αξιοποιηθούν οι πηγές της Θρυπτής

Κρήτη
Δράσεις για να αξιοποιηθούν οι πηγές της Θρυπτής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ορεινός όγκος της Θρυπτής, βορειανατολικά της Ιεράπετρας, λειτουργεί ως μια γιγάντια δεξαμενή νερού, που διαχρονικά εμπλουτίζει τον υπόγειο υδροφορέα των χαμηλότερων ημιορεινών περιοχών, όπου καταλήγουν τα νερά 14 τουλάχιστον γνωστών πηγών, οι περισσότερες εκ των οποίων παραμένουν αναξιοποίητες.

Μετά τις τελευταίες χιονοπτώσεις και τις αξιόλογες βροχοπτώσεις του Ιανουαρίου, το νερό σε αυτές τις 14 πηγές έχει πληθύνει και, ενώ κατεβαίνει από διάφορους φυσικούς νεραύλακες προς τις πεδινές περιοχές, δημιουργεί την εύλογη απορία των κατοίκων των γειτονικών δημοτικών κοινοτήτων, πώς αυτό το υπερπολύτιμο αγαθό δεν αξιοποιείται από το Δήμο στην ύδρευση και την άρδευση, αλλά το αφήνουν να χάνεται στα βουνά και τα λαγκάδια.

«Είναι κρίμα να βλέπουμε όσοι ανεβαίνουμε προς τη Θρυπτή να τρέχει το νερό στο πουθενά, ενώ θα μπορούσε με ένα καλό δίκτυο να οδηγηθεί στις δεξαμενές όπου αποθηκεύεται το αλμυρό νερό της Μαλαύρας, με το οποίο ποτίζουμε τις καλλιέργειες. Θα προτιμούσαμε να ποτίζουμε με το εξαιρετικής ποιότητας νερό της Θρυπτής και όχι με το αλμυρό νερό της Μαλαύρας», μας είπε ο κ. Γιάννης Δασενάκης, κάτοικος της περιοχής.

«Έχουμε υπολογίσει ότι χάνονται γύρω στα 100 κυβικά μέτρα νερού την ώρα. Έχουν γίνει σε κάποια σημεία υδρομαστεύσεις του νερού κάποιων πηγών, αλλά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη συντήρηση του δικτύου. Επειδή το νερό περνά μέσα από ασβεστολιθικά πετρώματα, το υπεροξείδιο του ασβεστίου που περιέχει συγκεντρώνεται στα τοιχώματα των σωλήνων, οι οποίες θα πρέπει να καθαρίζονται με υδοχλωρικό οξύ πάρα πολύ συχνά. Εμείς έχουμε προτείνει την κατασκευή ενός ανοικτού τσιμεντένιου νεραύλακα, μήκους δύο τουλάχιστον χιλιομέτρων, για να λύσουμε το πρόβλημα της μεταφοράς του νερού στις δεξαμενές. Μας έχουν υποσχεθεί ότι την πρότασή μας θα την εξετάσουν», μας είπε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Χωριού κ. Μανόλης Χρυσός που έχει ασχοληθεί με το θέμα.

«Πράγματι είναι πάρα πολύ μεγάλο το πρόβλημα του ιζήματος των αλάτων ασβεστίου που εμποδίζει τη μεταφορά του νερού στις δεξαμενές. Αύριο θα παραλάβουμε μια μεγάλη ποσότητα υδροχλωρικό οξύ, για να μπορούμε με αυτό να καθαρίζουμε τα φρεάτια και τους αγωγούς μεταφοράς του νερού. Μέρος του νερού των 14 πηγών της Θρυπτής το δίνουμε ήδη στην άρδευση. Δεν έχουμε καταφέρει να το αξιοποιήσουμε στο σύνολο του. Στη μελέτη που έχουμε κάνει για το νερό των 14 πηγών της Θρυπτής έχουμε βρει ότι το νερό των μισών πηγών τουλάχιστον είναι άριστης ποιότητας, δε μεταφέρει άλατα ασβεστίου και μπορούμε να το δώσουμε στην ύδρευση. Το νερό των υπόλοιπων πηγών θα το δίνουμε στην άρδευση, με τη διαφορά ότι θα πρέπει να είμαστε συνέχεια εκεί να καθαρίζουμε τους αγωγούς από το υπεροξείδιο του ασβεστίου. Πάντως, είναι ανακριβές ότι δε χρησιμοποιούμε το νερό της Θρυπτής στην άρδευση. Χρησιμοποιούμε όσο μπορούμε. Αυτή την περίοδο δεν μπορούμε να το αξιοποιήσουμε όλο το νερό, γιατί απλά είναι χειμώνας και ο κόσμος δεν ποτίζει τα ελαιόδεντρά του», μας διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος ύδρευσης και άρδευσης στο Δήμο Ιεράπετρας κ. Χάρης Κορνάρος.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News