default-image

Wall Street Journal: "Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σέβεται τους επενδυτές"

Ελλάδα
Wall Street Journal: "Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σέβεται τους επενδυτές"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το συστατικό που λείπει από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο σεβασμός προς τους επενδυτές, είναι ο τίτλος άρθρου του Simon Nixon που δημοσιεύεται στη Wall Street Journal. Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, o Αλ. Τσίπρας αφιέρωσε μεγάλο μέρος της δεύτερης εβδομάδας από την ανάληψη της διακυβέρνησης, στην προσπάθειά του να επιδιορθώσει τις γέφυρες που γκρέμισε στην πρώτη.

Ωστόσο, «ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός τελείωσε την εβδομάδα μοιάζοντας να είναι ακόμη περισσότερο απομονωμένος στην Ευρώπη από ό,τι στην αρχή: ακόμη και η γαλλική κυβέρνηση του συνέστησε να μην προσπαθεί να διασπάσει την ευρωζώνη».

Ο Nixon εκτιμά ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει θέσει τον πήχη υψηλότερα. Στην χθεσινή του ομιλία, έθεσε το πλαίσιο για το τι θα είναι πιθανώς μια αποφασιστική εβδομάδα αντιπαράθεσης.

Αντιμετωπίζει δύο προκλήσεις. Η πρώτη είναι να βρει μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία για να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση που χρειάζεται η Ελλάδα για να τα βγάλει πέρα στις επόμενες εβδομάδες. Η δεύτερη είναι να διαπραγματευτεί μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης η οποία η Αθήνα επιμένει πως πρέπει περιλαμβάνει ελάφρυνση χρέους.

Θεωρητικά, αναφέρει το δημοσίευμα της WSJ, μια συμφωνία θα ήταν δυνατή καθώς κανένας δεν θέλει η Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Αλλά η ομιλία του Αλ. Τσίπρα χθες είναι σίγουρο ότι θα σκληρύνει τους φόβους της ευρωζώνης ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο τόσο σε μια βραχυπρόθεσμη όσο και για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία, είναι ο ίδιος ο Έλληνας ηγέτης.

Οι φορείς χάραξης πολιτικής ανησυχούν ότι έχει διαγνώσει λάθος την θέση της Ελλάδας και συγκεκριμένα, έχει υποτιμήσει τους πολιτικούς, θεσμικούς, οικονομικούς και νομικούς περιορισμούς που περιλαμβάνει η συμμετοχή στην ευρωζώνη, καθιστώντας την επίτευξη μιας λύσης, πιο δύσκολη, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η Αθήνα πιστεύει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει το βραχυπρόθεσμο πρόβλημά της, με το να βάλει την ΕΚΤ να της παράσχει την απαραίτητη χρηματοδότηση, είτε άμεσα μέσω ενός δανείου, είτε έμμεσα επιτρέποντας στις ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν νέα έντοκα γραμμάτια και να τα αναχρηματοδοτήσουν μέσω των λειτουργιών της ΕΚΤ.

«Αλλά αυτό φαίνεται απίθανο. Ακόμη κι αν η ευρωζώνη συμφωνούσε να επιτρέψει στην Αθήνα να εκδώσει περισσότερα έντοκα, η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει το τρέχον ανώτατο όριο των 3,5 δισ. ευρώ σε αναχρηματοδότηση εντόκων, από τη στιγμή που εκτιμά πως αυτό θα συνιστούσε νομισματική χρηματοδότηση της κυβέρνησης, κάτι που απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες», αναφέρει το δημοσίευμα.

Επισημαίνει μάλιστα, σύμφωνα με το capital.gr, ότι η υπόλοιπη ευρωζώνη καλεί την Αθήνα να ζητήσει μια παράταση στο ισχύον πρόγραμμα διάσωσης. Αλλά ο Αλ. Τσίπρας έχει αρνηθεί κατηγορηματικά να πάρει πίσω την εκλογική του υπόσχεση για τον τερματισμό του προγράμματος διάσωσης.

«Πόσο μακριά θα το πάει ο Αλ. Τσίπρας; Είναι διατεθειμένος να αφήσει αυτό το πρόγραμμα να παρέλθει χωρίς να υπάρχει ένα νέο σχέδιο; Αυτό θα αύξανε το διακύβευμα. Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά πόσο η Αθήνα θα μπορούσε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με τα φορολογικά έσοδα. Ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να ανακουφιστεί από το γεγονός πως η ΕΚΤ δεν θα τραβήξει την πρίζα από τις τράπεζες της χώρας: θα μπορούν ακόμη να έχουν πρόσβαση στον ELA μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας».

Εστιάζοντας στο να «κόψει» τις πολιτικές συμφωνίες με την ευρωζώνη, διακινδυνεύει να παραβλέψει το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας: την απουσία πρόσβασης στις αγορές. Όσο οι επενδυτές συνεχίζουν να αποφεύγουν την ελληνική κυβέρνηση, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, ο Αλ. Τσίπρας δεν έχει καμία πιθανότητα να ηγηθεί μιας οικονομικής ανάκαμψης, ανεξαρτήτως από οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News