Ειδήσεις

Εκδήλωση στην Κύπρο από το Ίδρυμα "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος"

Στη Λευκωσία, στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη η παρουσίαση του βιβλίου του Χρίστου Θεοδούλου "Η Ελλάδα και η Αντάντ, 1914-1916".

Το βιβλίο, έκδοση του Εθνικού Ιδρύματος "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος" και των εκδόσεων "Πατάκης", που βασίστηκε σε αδημοσίευτα ντοκουμέντα των υπουργείων Εξωτερικών Βρετανίας, Γαλλίας και Ελλάδας, έχει ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον γιατί μέσα από αυτό ξετυλίγονται τα δραματικά γεγονότα του Εθνικού Διχασμού, της σύγκρουσης Ελευθερίου Βενιζέλου και Ανακτόρων, το Κυπριακό, ο ρόλος του Βενιζέλου, του βασιλιά Κωνσταντίνου και των μεγάλων Δυνάμεων της εποχής.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, που οργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Εθνικό Ίδρυμα "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος" και το Θεοδούλειον Ίδρυμα, ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Πέτρος Παπαπολυβίου, ενώ παρέμβαση έκανε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νικόλαος Παπαδάκης και αντιφώνηση ο συγγραφέας Χρίστου Θεοδούλου. Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του προέδρου της Κύπρου ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Νικολάου και ακολούθησαν ο πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία Βασίλης Παπαϊωάννου, ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Κύπρου Μύρωνας Νικολάτος και ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Θεόδωρος Ιωαννίδης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, οι πρέσβεις της Αυστρίας, Βουλγαρίας, Αιγύπτου, Ρωσίας, Κούβας, καθηγητές του Πανεπιστημίου και φοιτητές. Επίσης παρευρέθηκαν από το Ίδρυμα οι Νικόλαος Παπαδάκης, Ελευθέριος Τσουράκης, ειδικός γραμματέας του Δ.Σ., Μανώλης Καλογερής και Σήφης Μαρκάκης, πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Εθνικού Ιδρύματος "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος"» αντίστοιχα, και ο Γιώργος Κουκουράκης, επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Ιωσήφ Ιωσήφ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στο πλαίσιο σύντομου καλλιτεχνικού προγράμματος, η χορωδία ΤΕΥ-ΑΤΗΚ ξεσήκωσε θύελλα χειροκροτημάτων όταν τραγούδησε το ριζίτικο "Πότε θα κάνει ξαστεριά", καθώς και κυπριακά πατριωτικά τραγούδια.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της μακροχρόνιας συνεργασίας του Πανεπιστημίου Κύπρου με το Εθνικό Ίδρυμα "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος".

Αντιπροσωπεία του Ιδρύματος με το συγγραφέα Χρ. Θεοδούλου μπροστά από τον αρχαίο ναό του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα

Σχόλια