default-image

Το DNA του κρητικού λαγωνικού στη Γερμανία

Κρήτη
Το DNA του κρητικού λαγωνικού στη Γερμανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από πολλές δεκαετίες, τελικά φαίνεται ότι έρχεται η στιγμή που ο κρητικός λαγωνικός, το αρχαιότερο και σπάνιο αυτό είδος κυνηγετικού σκύλου της Κρήτης, θα πάρει τη θέση που του πρέπει διεθνώς, ανάμεσα στις σπάνιες και καθαρόαιμες φυλές σκύλων παγκοσμίως.

Αυτό θα γίνει μέσω μιας πρωτοφανούς για τα ελληνικά δεδομένα κίνησης, στην οποία προχωρά ο Όμιλος Κρητικού Λαγωνικού. Με γερμανική επιχορήγηση - αφού το δικό μας κράτος δεν απέδειξε ποτέ έως τώρα το ανάλογο ενδιαφέρον για τη σπάνια αυτή ράτσα του κρητικού λαγωνικού - και σε συνεργασία με ένα γερμανικό οργανισμό που ασχολείται με τις σπάνιες φυλές, θα συλλεχθούν δείγματα DNA από σάλιο σκύλων που φέρονται να ανήκουν σε αυτήν την τόσο σημαντική ράτσα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια μελέτη σύγκρισης των ζώων μεταξύ τους, καθώς και με τις υπόλοιπες φυλές. Ταυτόχρονα γίνονται σωματομετρήσεις και συλλέγονται στοιχεία για τα ζώα, που θα μας δώσουν πολύ χρήσιμα αποτελέσματα για την αρχαία αυτή ράτσα.

Πρόκειται για μια μελέτη που κοστίζει πολλές χιλιάδες ευρώ, με το γερμανικό οργανισμό να καλύπτει τα έξοδά της 100%.

Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή ο κρητικός λαγωνικός είναι αναγνωρισμένος μόνο στη χώρα μας από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδας και από τον ανάλογο Όμιλο στη Γερμανία. Τα δείγματα θα συγκριθούν με όλα τα σκυλιά που υπάρχουν στη βάση δεδομένων γονιδιακά και έχουν μελετηθεί ήδη παγκοσμίως. Και αυτό θα γίνει ώστε να διαπιστωθεί πού ακριβώς κατατάσσεται ο κρητικός λαγωνικός ανάμεσα στις καθαρόαιμες φυλές σε όλο τον κόσμο και για να αποδειχθεί επίσημα πλέον ότι υπάρχει μια γηγενής φυλή στην Κρήτη.

Για να μπορέσει όμως αυτή η μελέτη, που θα αποδείξει την αυθεντικότητα και τη σημαντικότητα της σπάνιας αυτής ράτσας, να επιτευχθεί, τα μέλη του Ομίλου απευθύνουν κάλεσμα στους ιδιοκτήτες κρητικών λαγωνικών να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο του Ομίλου Νίκο Ανετάκη στο τηλέφωνο 6946/690.987 και με το γραμματέα Γιώργο Ζαχαριουδάκη στο 6940/430.924, και να δώσουν δείγματα DNA του ζώου τους, καθότι, όσα πιο πολλά δείγματα συγκεντρωθούν, τόσο πιο αξιόπιστα θα είναι τα αποτελέσματα της μελέτης.

«Μετά από ενέργειες του Ομίλου και του επίτιμου μέλους μας astrid collet κατορθώσαμε να έρθουμε σε επαφή με έναν από τους μεγαλύτερους κυνολογικούς οργανισμούς της Γερμανίας, που θα μας χορηγήσει μια πολυδάπανη μελέτη DNA. Έτσι, κάτω από τις οδηγίες του γερμανικού ομίλου, ο οποίος έχει μελετήσει και μελετά σπάνιες φυλές από την Αφρική μέχρι τις παγωμένες στέπες, ο ΟΚΛΑ συλλέγει γενετικό υλικό και πραγματοποιεί σωματομετρήσεις, συλλέγοντας στοιχεία που θα ενισχύσουν την ορθή κατεύθυνση στη διάσωση της φυλής και τη διεθνή της αναγνώριση.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό, αλλά και η διατήρηση ενός ζωντανού μνημείου, που αποτελεί στολίδι της κρητικής πανίδας. Φυσικά όσο μας χαροποίει που βρήκαμε αξιόλογους συνεργάτες έκτος συνόρων, οι όποιοι, έκτος του ότι καλύπτουν το απαγορευτικό κόστος αυτής της μελέτης, μας προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες, τόσο μας λυπεί που τα υπουργεία και οι δικοί μας φορείς επιδοτούν μόνο παραγωγικά ζώα και αγορά εξοπλισμού και όχι τέτοιου είδους δράσεις...

Σήμερα ο κρητικός λαγωνικός είναι αναγνωρισμένος μόνο από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και Γερμανίας, όμως μπαίνουν οι βάσεις για τον απώτερο στόχο του ομίλου: τη διάσωσή του και τη διεθνή του αναγνώριση», τόνισε ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Νίκος Ανετάκης.

Σημειώνεται πως η FCI (Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία), η οποία είναι υπεύθυνη, συγκεντρώνει μητρώα για όλες τις καθαρόαιμες φυλές, προκειμένου να λάβουν πιστοποίηση, αυτό που λέμε «pedigree». Έως τώρα έχει αναγνωρίσει κάποιες εκατοντάδες φυλών ανά τον κόσμο, αλλά ακόμα τη δική μας. Έτσι, η αρχή για να δοθεί αυτή η πιστοποίηση στον κρητικό λαγωνικό γίνεται τώρα μέσα από αυτή τη μελέτη.

Το pedigree είναι ένα πιστοποιητικό που αναφέρεται στο γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας ενός σκύλου. Μάλιστα, μέλη της επιτροπής αναγνώρισης φυλών της Ομοσπονδίας FCI είχαν επισκεφτεί την Κρήτη το 2007, οπότε και έδωσαν πληροφορίες και κατευθύνσεις στα μέλη του ομίλου για το τι πρέπει να κάνουν ώστε να επιτευχθεί αυτό. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του μήνα τα δείγματα να έχουν σταλεί.

«Δεν είναι απλά μια ράτσα, αλλά κομμάτι της αρχαίας ιστορίας μας»

«Μας έχουν δώσει οδηγίες για το πώς θα συλλέξουμε τα δείγματα, αλλά και πληροφορίες από τα σκυλιά που υπάρχουν προκειμένου να κάνουν μια σύγκριση ώστε να αποδειχθεί αν όντως ο κρητικός λαγωνικός υπάρχει», είπε ο κ. Ανετάκης, επισημαίνοντας ότι ο κρητικός λαγωνικός «δεν είναι απλά μια ράτσα. Για τα τοπικά δεδομένα αποτελεί κομμάτι της αρχαίας ιστορίας μας. Το ότι έρχονται Φιλανδοί, Γερμανοί και παίρνουν σκυλιά από εδώ και το ότι επιχορηγούν μια μελέτη αποδεικνύει τη σημαντικότητά του», κατέληξε ο κ. Ανετάκης, με τα αποτελέσματα της μελέτης να αναμένονται εναγωνίως.

Διότι, πώς όλων το μυαλό πάει στη Δαλματία όταν μιλάμε για τα σκυλιά Δαλματίας; Θα μπορούσε κάλλιστα, ακούγοντας για κρητικό λαγωνικό, να πηγαίνει και στην Κρήτη.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News