default-image

Φοροδιαφυγή δισεκατομμυρίων με... HSBC

Οικονομία
Φοροδιαφυγή δισεκατομμυρίων με... HSBC

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ελβετικό τραπεζικό παράρτημα της HSBC βοήθησε πλούσιους πελάτες να αποφύγουν την φορολόγηση και να αποκρύψουν assets εκατομμυρίων δολαρίων, παρέχοντας μεγάλα ποσά σε ρευστό το οποίο δεν μπορούσε να ιχνηλατηθεί και παρέχοντας συμβουλές σε πελάτες ως προς το πώς να παρακάμψουν τις εγχώριες φορολογικές αρχές, σύμφωνα με μυστικά έγγραφα που διέρρευσαν για τους λογαριασμούς της τράπεζας.

Τα αρχεία, τα οποία αποκτήθηκαν μέσω μιας διεθνούς συνεργασίας ΜΜΕ, στα οποία περιλαμβάνονται ο Guardian, η Le Monde, το BBC Panorama και το International Consortium of Investigative Journalists- αποκαλύπτουν πως η ελβετική ιδιωτική τράπεζα της HSBC:

-Επέτρεψε στους πελάτες της να αποσύρουν «τούβλα», που συχνά βρίσκονταν σε ξένο νόμισμα που δεν χρησιμοποιούνταν στην Ελβετία

-Έκανε επιθετικό marketing για προγράμματα που ήταν πιθανό να δώσουν τη δυνατότητα στους εύπορους πελάτες να αποφύγουν την ευρωπαϊκή φορολογία

-Σε σύμπραξη με ορισμένους πελάτες απέκρυπτε τους αδήλωτους «μαύρους» λογαριασμούς από τις εγχώριες φορολογικές αρχές

-Παρείχε λογαριασμούς σε διεθνείς εγκληματίες, διεφθαρμένους επιχειρηματίες και άλλα άτομα υψηλού ρίσκου.

Τα αρχεία της HSBC, που καλύπτουν την περίοδο 2005-2007, αποτελούν τη μεγαλύτερη τραπεζική διαρροή στην ιστορία, ρίχνοντας φως σε περίπου 30.000 λογαριασμούς ύψους σχεδόν 120 δισ. δολαρίων.

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα της Guardian, η HSBC, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου, παραδέχεται αδικοπραγίες στην ελβετική θυγατρική της: «Αναγνωρίζουμε και είμαστε υπόλογοι για τις παρελθοντικές αποτυχίες συμμόρφωσης και ελέγχου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η τράπεζα. Η ελβετική θυγατρική σε ανακοίνωσή της λέει πως δεν είχε ενσωματωθεί πλήρως στην HSBC μετά την εξαγορά της το 1999, με αποτέλεσμα να υπάρχουν «σημαντικά χαμηλότερα» στάνταρντ σε ότι αφορά την συμμόρφωση και το due diligence.

Η απάντηση αυτή, σημειώνει η Guardian, εγείρει σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με την επίβλεψη της ελβετικής δραστηριότητας από τα τότε ανώτατα στελέχη της μητρικής εταιρείας, HSBC Group, με έδρα το Λονδίνο. Έχει παραδεχθεί ότι μόλις το 2011 ανέλαβε δράση προκειμένου να συμμορφωθεί η ελβετική τράπεζα.

Όπως αναφέρει η Guardian, αν και οι φορολογικές αρχές παγκοσμίως είχαν από το 2010 εμπιστευτική πρόσβαση στα αρχεία που διέρρευσαν, ωστόσο η πραγματική φύση της κακοδιαχείρισης της ελβετικής τράπεζας μόλις τώρα γνωστοποιείται δημοσίως.

Στα αρχεία περιλαμβάνονται οι λογαριασμοί σταρ του Χόλλυγουντ, καταστηματαρχών, προσώπων βασιλικής καταγωγής, εμπόρων ενδυμάτων, ευρωπαίοι κληρονόμοι και άλλοι.

Σε ένα υπόμνημα, διευθυντής της HSBC κατεγράφη να συζητά το πώς χρηματιστής που η τράπεζα ονομάζει «Painter», και ο εταίρος τους, θα μπορούσαν να φοροδιαφύγουν στην Ιταλία. «Ο κίνδυνος για το ζεύγος, βεβαίως, είναι ότι όταν επιστρέψουν στην Ιταλία οι Βρετανικές φορολογικές αρχές θα μεταφέρουν τις πληροφορίες γι' αυτούς στις Ιταλικές φορολογικές αρχές. Η δική μου άποψη για το θέμα ήταν πως... υπάρξει ξεκάθαρα ρίσκο».

Σύμφωνα με τα αρχεία, οι ελβετοί τραπεζίτες της HSBC ήταν επίσης προετοιμασμένοι να βοηθήσουν τον Emmanuel Shalop, ο οποίος μετέπειτα καταδικάστηκε για την εμπορία «ματωμένων διαμαντιών», του παράνομου εμπορίου που πυροδότησε πόλεμο στην Αφρική.

Άλλα αρχεία δείχνουν πως οι διευθυντές της HSBC δεν προβληματίζονταν για το γεγονός ότι πελάτης που εισέπραττε «τούβλα» κορωνών μπορεί να παραβίαζε την νομοθεσία της Δανίας. Οι οδηγίες που έλαβε το προσωπικό της HSBC ήταν «όλες οι επαφές να γίνονται μέσω μιας εκ των τριών θυγατέρων που διαμένουν στο Λονδίνο. Ο κάτοχος του λογαριασμού ζει στην Δανία, δηλαδή είναι κρίσιμο διότι είναι εγκληματική ενέργεια η κατοχή αδήλωτου λογαριασμού στο εξωτερικό».

 Πηγή: euro2day.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News