Ειδήσεις

"Θα εφαρμόσουμε πλήρως τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις"

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, σε μια περίσταση που τα βλέμματα όλης της Ευρώπης είναι στραμμένα στην Ελλάδα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε από το περίγραμμα της κυβερνητικής πολιτικής, θέτοντας τους άξονες και τους στόχους για το επόμενο διάστημα, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μεσο-μακροπρόθεσμα.

«Έχουμε σχέδιο ρεαλιστικό έχουμε στρατηγική διαπραγματευτική και το κυριότερο δεν έχουμε καμία άλλη δέσμευση πέραν του να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον». Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής και ανοίγοντας την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του.

Αναπτύσσοντας τους άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε «η ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας της χώρας, η αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου της μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του λαού, η κοινωνική δικαιοσύνη και η πολιτισμική αναγέννηση της Ελλάδας, είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας που συγκροτήσαμε αμέσως μετά τις εκλογές».

«Θα σεβαστούμε τις ευρωπαϊκές συνθήκες, όχι τη λιτότητα»

«Η νέα κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας εργάζεται για να συνδυάσει τις θεσμικές και δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από τον απόλυτο σεβασμό στη λαϊκή κυριαρχία» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς τους εταίρους ότι η κυβέρνησή του θα σεβαστεί τις ευρωπαϊκές συνθήκες όχι όμως τη λιτότητα και έκανε λόγο για έτοιμο συγκεκριμένο σχέδιο με ρεαλιστικές προτάσεις που θα οδηγήσει στην ανάταξη της χώρας.

«Δεν έχουμε στόχο να απειλήσουμε καμία ισορροπία στην Ευρώπη. Σεβόμαστε το σύμφωνο σταθερότητας όχι όμως τη λιτότητα. Δεν γράφουν μνημόνια και λιτότητα οι ευρωπαϊκές συνθήκες. Η κυβέρνηση δε δικαιούνται να ζητήσει παράταση του μνημονίου και παράταση της λιτότητας. Δε δικαιούται να ζητήσει την επέκταση ενός προγράμματος λιτότητας που αποδοκιμάστηκε πρόσφατα από τον ελληνικό λαό προκειμένου να εξυπηρετηθεί ένας τακτικός ελιγμός πολιτικών δυνάμεων εντός της χώρας», υπογράμμισε.

«Η πορεία της ανασυγκρότησης και της ανόρθωσης της πατρίδας μας θα είναι μακρόχρονη. Θα κάνουμε το όραμα πραγματικότητα. Θα οικοδομήσουμε μια Ελλάδα οικονομικά αυτοδύναμη, ισότιμο εταίρο στην ΕΕ και την ευρωζώνη», δήλωσε στην εισαγωγή του ο Αλέξης Τσίπρας.

Μέτρα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μια σειρά άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που δημιούργησαν τα μνημόνια, η εφαρμογή των οποίων θα ξεκινήσουν από την Τετάρτη το πρωί, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόσληψη των σχολικών φυλάκων και των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, η αποκατάσταση των απολυμένων των ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς και η δωρεάν, σίτιση, παροχή ρεύματος, στέγης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλες τις οικογένειες που έπεσαν θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας, όπως είπε, είναι ανάμεσα στα πρώτα μέτρα που θα προωθηθούν άμεσα, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε μια σειρά μέτρων για την περικοπή των κρατικών εξόδων. Ανάμεσα σε αυτά η μείωση κατά το ήμισυ του στόλου των αυτοκινήτων στα υπουργεία, κατά 30% του προσωπικού του Μεγάρου και κατά 40% της πρωθυπουργικής φρουράς.

«Το παράδειγμα του λιτού βίου πρέπει να ξεκινήσει από εμάς», δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι θα ζητήσει από την πρόεδρο της Βουλής να επανεξετάσει και να καταργήσει το προνόμιο του βουλευτικού αυτοκινήτου.

Επίσης προανήγγειλε τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια, προκειμένου, όπως είπε, να διερευνηθεί πώς έφθασε η χώρα ως εδώ.

Ακόμα, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ εντός του 2015, και την αντικατάστασή του με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση προς τους πολίτες να καταβάλουν όλοι τις τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2014.

Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης (τελευταίο μέρος).

Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης (στ' μέρος).

Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης (ε' μέρος).

Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης (δ' μέρος).

Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης (γ' μέρος).

Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης (β' μέρος).

Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης (α' μέρος).

Τοποθέτηση της Ζ. Κωνσταντοπούλου για τη διαδικασία

Αλ. Τσίπρας

- Δε δεχόμαστε εντολές με mail, θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας.

- Οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντισαν να "δέσουν" τη χώρα.

- Οι εταίροι μας μου αποκάλυψαν ότι η κυβέρνηση Σαμαρά ζήτησε τον αυτοεκβιασμό της χώρας.

- Το σύμφωνο σταθερότητας θέτει όρους, αλλά δεν επιβάλλει λιτότητα.

- Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και λαϊκή εντολή

- Το μνημόνιο αυτοκαταργήθηκε από τα καταστροφικά του αποτελέσματα και γι' αυτό δεν δικαιούμαστε να ζητήσουμε παράτασή του.

- Δεν συναινούμε σε τεχνική παράταση-επιδιώκουμε νέα συμφωνία.

- Επιδιώκουμε αταλάντευτα τη βιώσιμη συμφωνία και είμαι αισιόδοξος ότι θα το καταφέρουμε.

- Η Ευρώπη πρέπει να αποσοβήσει να αναβιώσουν "πολιτικά τέρατα".

- Όσο λιγότερα χρήματα σου λείπουν, τόσο ανεξάρτητος είσαι

- Πατριωτικό καθήκον για όλους τους Έλληνες είναι να βάλουν πλάτη.

- Την Τετάρτη το πρωί ξεκινά η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Μέτρα:

- Δωρεάν σίτιση, ρεύμα, στέγαση για όσους έπεσαν θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας.

- Αποκατάσταση των αντισυνταγματικά απολυμένων.

- Μέσα στους επόμενους πέντε μήνες των διαπραγματεύσεων είναι να δικαιόσουμε τις προσδοκίες των πολιτών.

- Ο λαός μας έδωσε ξεκάθαρη εντολή για μάχη.

- Εκποιούνται υπουργικά οχήματα, ένα εκ των τριών πρωθυπουργικών αεροσκαφών και ζητώ την κατάργηση των βουλευτικών Ι.Χ.

- Αποσύρονται οι χιλιάδες αστυνομικοί από τα πολιτικά γραφεία.

- Θα δώσουμε μάχη κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής με κάθε κόστος

- Η νέα κυβέρνηση εγγυάται ότι θα αποδοθεί η δικαιοσύνη, δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν.

- Καταργούμε την ασυλία των μελών του ΤΑΙΠΕΔ και ΤτΕ.

- Προχωράμε σε εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια, θα ρίξουμε φως για το πώς φτάσαμε ως εδώ.

- Θα ελεγχθούν οι μεγάλες δημόσιες συμβάσεις.

- Θα ελεγχθούν οι μεγάλες δημόσιες συμβάσεις.

- Εγγυόμαστε την καθολική πρόσβαση του λαού στην αντικειμενική ενημέρωση-επανασυστήνουμε με νόμο την ΕΡΤ από μηδενική βάση.

- Εφαρμόζουμε νέο θεσμικό πλαίσιο για τηλεοπτικούς σταθμούς και άλλα μέσα ενημέρωσης- προκηρύσσουμε διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικές οι προγραμματικές δηλώσεις, καθώς από το περιεχόμενό τους και από τα σημεία που θα επιλέξει να παρουσιάσει και να προτάξει ως «άμεσης προτεραιότητας», θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και το μέλλον των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της χώρας για το νέο πρόγραμμα. 

Γεμάτη η Βουλή

Κατάμεστα ήταν τα θεωρεία της Βουλής από κόσμο που είχε πάρει τις θέσεις του από πολύ νωρίς, ενώ στα έδρανα των κρατικών λειτουργών βρέθηκε και ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που όπως ο ίδιος δήλωσε, πήγε για να παρακολουθήσει την ομιλία του πρωθυπουργού.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε πολύωρη σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, τον υπουργό Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Μόλις ολοκληρώσει την ομιλία του ο πρωθυπουργός, η συζήτηση, όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής, θα διακοπεί, για να συνεχιστεί αύριο στις 11 το πρωί, με ομιλίες υπουργών, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και βουλευτών, ενώ δεν αποκλείεται να πάρουν τον λόγο και ορισμένοι από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης, με τη διεξαγωγή ονομαστικής φανερής ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

(Πηγή βίντεο: naftemporiki.gr)

Σχόλια