Ειδήσεις

Έρχονται κατασχέσεις περιουσίας για τους "άτακτους"

Μια νέα φορολογική πραγματικότητα ετοιμάζει η κυβέρνηση, με κυριότερη ανατροπή την εφαρμογή ενός συνολικού "πόθεν έσχες" για τους πολίτες, που θα βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων εφόσον "ξεχάσουν" να τα αναφέρουν στις δηλώσεις τους!

Πρόκειτια για σημαντικές αλλαγές, τις οποίς θα εφαρμόσει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να "βάλει τάξη" στο φορολογικό χάος που επικρατεί στην χώρα, και το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνουν τη συντριπτική πλειονότητα των φόρων, οι πλέον αδύναμες οικονομικά τάξεις.

Κάποιες από τις αλλαγές (όπως λ.χ. η επαναφορά του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ) ενδέχεται να μετατεθούν για αργότερα, εξαιτίας των σφοδρών αντιδράσεων των δανειστών, ωστόσο οι περισσότερες αναμένεται να μπουν άμεσα σε εφαρμογή, προκειμένου να αλλάξει η εικόνα του "φορολογικού χάρτη" της χώρας.

Οι φορολογικές ρυθμίσεις που αναμένεται να παρουσιάσει στη Βουλή η νέα κυβέρνηση θα οδηγήσουν σε αύξηση φόρων για 1,1 εκατομμύριο φορολογουμένους που έχουν υψηλά ετήσια εισοδήματα και ακόμη 500.000 περίπου που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία (ωστόσο οι δύο κατηγορίες σε πολλά σημεία υπερκαλύπτονται). Αντίθετα, θα έχουν χαμηλότερες επιβαρύνσεις οι υπόλοιποι φορολογούμενοι.   

Ακόμη, από το 2016 όλοι οι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να υποβάλουν δηλώσεις «πόθεν έσχες» στην Εφορία αντί για τις γνωστές εδώ και δεκαετίες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Αυτό σημαίνει ότι από το επόμενο έτος όλοι οι πολίτες θα υποχρεωθούν να δηλώνουν όχι μόνο τα πάσης φύσεως εισοδήματά τους, αλλά και όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν, τις καταθέσεις και τις λοιπές αποταμιεύσεις τους και να δικαιολογούν την προέλευση των χρημάτων που δαπάνησαν για την απόκτηση της περιουσίας τους.

Οσοι «ξεχάσουν» να δηλώσουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με την κατάσχεση από το δημόσιο.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τα εισοδήματα που αποκτούν από φέτος τα φυσικά πρόσωπα, θα φορολογηθούν το 2016 με βάση μια ενιαία προοδευτική φορολογική κλίμακα στην οποία θα ισχύει ατομικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος 12.000 ευρώ. Στην κλίμακα αυτή θα φορολογούνται αθροιστικά τα εισοδήματα από όλες τις πηγές, δηλαδή από μισθούς, συντάξεις, επιχειρήσεις, γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ακίνητα και κινητές αξίες.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια τουλάχιστον 1,1 εκατομμύριο φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ να κληθούν να πληρώσουν σημαντικά αυξημένους φόρους εισοδήματος. Και αυτό θα συμβεί επειδή στη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση θα ισχύουν συντελεστές φόρου 30%-50% για ετήσια εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η απώλεια φορολογικών εσόδων που θα προκαλέσει η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος των 12.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι το 2010.

Όπως αναφέρεται στον "Ελεύθερο Τύπο", η φορολογική κλίμακα που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελείται από 8-9 φορολογικά κλιμάκια και θα προβλέπει συντελεστές φόρου από 30% έως και 50% για εισοδήματα μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ, ενώ για χαμηλότερα εισοδήματα οι συντελεστές θα είναι πολύ χαμηλόι.

Πιο πιθανό είναι να μην εφαρμοστεί άμεσα η εξαγγελία για καθιέρωση ενιαίου αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ για όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα, καθώς το δημοσιονομικό κόστος που συνεπάγεται μια τέτοια απόφαση είναι πολύ μεγάλο -εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ- και είναι αδύνατο να αντισταθμιστεί ακόμη και με συντελεστές φόρου 30%-50% σε εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ.

Έτσι, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί ένα πιο μικρό αφορολόγητο όριο ή η σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου στις 12.000 ευρώ μέσα στην τετραετία 2015-2018.

Σχόλια