default-image

Αναμόρφωση ασφαλιστικού ετοιμάζει η κυβέρνηση

Ελλάδα
Αναμόρφωση ασφαλιστικού ετοιμάζει η κυβέρνηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ασφαλιστικό είναι ένα από τα μεγάλα "αγκάθια" της κυβέρνησης, η οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα της έχει ως στόχο να επαναφέρει κατά ένα μερος τον κοινωνικό χαρακτήρα του και να απαλείψει ορισμένες από τις επλέον επαχθείς ρυθμίσεις των δύο προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ωστόσο στην προσπάθεια αυτή θα έχει βασικό αντίπαλο τους πιστωτές, οι οποίοι θεωρούν τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης ως μία από τις βασικές "μεταρρυθμίσεις" στην ατζέντα τους και δύσκολα θα δεχτούν ακόμη και "πάγωμα" των μελλοντικών περικοπών, πολλώ δε μάλλον να πάρει πίσω η νέα κυβέρνηση κάποια από τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Πάντως η ατζέντα της κυβέρνησης Τσίπρα περιλαμβάνει νέο ασφαλιστικό, με αλλαγές σε τουλάχιστον 20 βασικές και επιμέρους διατάξεις που έχει «χαρτογραφήσει» η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και σκοπεύει να νομοθετήσει σταδιακά αρχίζοντας την επεξεργασία και την αντικατάσταση ρυθμίσεων που μπλοκάρουν ή δυσκολεύουν τη συνταξιοδότηση ανέργων, οφειλετών και ατόμων με αναπηρίες.

Οι αλλαγές, όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, θα δρομολογηθούν αφού πρώτα εξειδικευτούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για τις συντάξεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ανάμεσα στις διατάξεις που επανεξετάζονται με στόχο να αντικατασταθούν από χαμηλού ή μηδενικού κόστους βελτιωτικές ρυθμίσεις είναι:

* Προς κατάργηση η εγκύκλιος που μπλοκάρει την έξοδο με διαδοχική ασφάλιση.

* Η συνταξιοδότηση μητέρων. Διετής ή τριετής μεταβατική περίοδος για σύνταξη μητέρων με θεμελίωση εξόδου στα 55-60 και 5.500 ένσημα με ανήλικο

* Λίφτινγκ στις διατάξεις για  συνταξιοδότηση με βαρέα.

* Βελτιώσεις στη συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη.

Οι αλλαγές θα δρομολογηθούν μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης οι οποίες σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στο σκέλος των συντάξεων θα περιλαμβάνουν:

1. Τη χορήγηση της 13ης σύνταξης σε όσους παίρνουν μέχρι 700 ευρώ

2. Την αναστολή -πιθανότατα για ένα εξάμηνο- της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που μειώνει τις επικουρικές συντάξεις και την κατάργηση της ρήτρας «θανάτου» στον υπολογισμό των νέων συντάξεων

3. Την αναστολή των άρθρων 2,3 και 4 του νόμου 3863/10 που προβλέπουν την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1η/1/2015

4.  Την αποποινικοποίηση των ασφαλισμένων που χρωστούν εισφορές στον ΟΑΕΕ και τη δυνατότητα συμψηφισμού των οφειλών τους με σύνταξη ακόμη και αν χρωστούν πάνω από τις 20.000 ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση ενδέχεται να "παγώσει" τις ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό για όσο καιρό διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις, προκειμένου να μην θεωρηθεί "εχθρική κίνηση" από τους πιστωτές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News