default-image

Μεγάλες αλλαγές ετοιμάζει η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Ελλάδα
Μεγάλες αλλαγές ετοιμάζει η Ζωή Κωνσταντοπούλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια νέα εποχή στην λειτουργία του Ελληνικού Κοινοβουλίου ξημερώνει, εφόσον οι εξαγγελίες που έκανε η νέα πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, γίνουν πράξη.

Η νέα πρόεδρος προανήγγειλε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κοινοβουλίου, σε μια επιχείρηση θωράκισης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και εύρυθμης λειτουργίας της.

Ισως η σημαντικότερη αλλαγή που εξήγγειλε, είναι ο τερματισμός του εκφυλισμού της νομοθετικής διαδικασίας, με τις εκατοντάδες τροπολογίες "από το παράθυρο" που κατατίθενται εκπρόθεσμα και σε παντελώς άσχετα νομοσχέδια - πρακτική η οποία είναι πάγια στον κοινοβουλευτική μας βίο, αλλά έλαβε εξωπραγματικές διαστάσεις επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά.

Ωστόσο θα υπάρξουν και "συμβολικές" αλλαγές: όπως τόνισε με νόημα η κα.Κωνσταντοπούλου «θα αποχωρήσουν από το κτίριο όσοι δεν έχουν σχέση με το κοινοβουλευτικό έργο», υπονοώντας ότι θα κάνει... έξωση από τα γραφεία τους στη Βουλή στους πρώην πρωθυπουργούς οι οποίοι δεν είναι πλέον βουλευτές.

Αναλυτικά οι προγραμματικές θέσεις της νέας Προέδρου της Βουλής:

  • Ενθάρρυνση και διεύρυνση της λαϊκής συμμετοχής με μέτρα ενίσχυσης της διαβούλευσης και της συμμετοχής των εκπροσώπων κοινωνικών φορέων στην επεξεργασία των νομοσχεδίων. Νέοι τρόποι νομοθέτησης από την κοινωνία με προτάσεις που θα κατατεθούν για αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής
  • Ενίσχυση του κοινοβουλευτικού ελέγχου από βουλευτές και πολίτες, ενώ ζήτησε τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς να απαντάνε στις ερωτήσεις
  • Τέλος στον εκφυλισμό της νομοθετικής διαδικασίας με κατάχρηση της διαδικασίας κατεπείγοντος και άσχετων τροπολογιών. Δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνουν δεκτές εκπρόθεσμες τροπολογίες και άσχετες με το αντικείμενο των νομοσχέδιων.
  • Μίλησε για προστασία της αξιοπρέπειας και της τιμής των εργαζομένων του κοινοβουλίου έναντι τακτικών δαιμονοποίησής τους.
  • Σημείωσε ότι θα αποχωρήσουν από το κτήριο της Βουλής όσοι δεν έχουν σχέση με το κοινοβουλευτικό έργο «φωτογραφίζοντας» τους πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της Βουλής που διατηρούν γραφεία
  • Επισήμανε την ανάσυρση και διερεύνηση όλων των υποθέσεων που έχουν διαβιβαστεί από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή και «αραχνιάζουν». Πρόσθεσε ότι θα συγκροτηθούν «νέα όργανα» εντός της Βουλής για την διερεύνηση των δικογραφιών.
  • Προανήγγειλε άμεση επανασύσταση της επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις για την αποτελεσματική διεκδίκηση του χρέους για την αποκατάσταση καταστροφών επιστροφή κατοχικού δανείου αποζημίωση θυμάτων και αποκατάσταση κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών.
  • Πρότεινε την συμβολή του ελληνικού κοινοβουλίου μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας για την ενίσχυση των ελληνικών διεκδικήσεων για «διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και ρήτρα ανάπτυξης και εγγυήσεων αναχαίτισης ανθρωπιστικής κρίσης».
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News