default-image

Τι ζητούν οι κτηνοτρόφοι από τη νέα κυβέρνηση

Κρήτη
Τι ζητούν οι κτηνοτρόφοι από τη νέα κυβέρνηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Χθες" έπρεπε να είχαν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη της κτηνοτροφίας της Κρήτης, όπως είναι εκείνα που αφορούν στην κατοχύρωση των προϊόντων τόσο στην τοπική και εγχώρια όσο και στην εξωτερική αγορά.

Ταυτόχρονα, πρόκειται και για μέτρα ανακούφισης του κλάδου από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι, αλλά και για τη μείωση του κόστους παραγωγής, που θα μπορούσε να συμβάλει όχι μόνο στην επιβίωση της κτηνοτροφίας, αλλά και στη μείωση των τιμών κατανάλωσης των κτηνοτροφικών αγαθών, προς όφελος και του καταναλωτή!

Άμεσες και αναγκαίες προτεραιότητες, στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το θέμα που θέσαμε χθες σε ανθρώπους που ασχολούνται με την κτηνοτροφία, είτε συνδικαλιστικά και παραγωγικά, είτε επιστημονικά. Όλοι καλούν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε ταχύτατες ενέργειες και στη χάραξη πολιτικής για την κτηνοτροφία της χώρας και ιδιαίτερα της Κρήτης, μέσα από τη λογική ότι «όλα αυτά έχουν καθυστερήσει υπερβολικά να γίνουν και η κτηνοτροφία καταστρέφεται».

Ιχνιλασιμότητα προϊόντων

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του προέδρου του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και γνωστού κτηνίατρου, ερευνητή Αλέκου Στεφανάκη, που ως πρώτη προτεραιότητα βάζει την ιχνιλασιμότητα των κτηνοτροφικών και γενικότερα των αγροτικών προϊόντων.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε ανάποδα. Δηλαδή να μπει σε μια σειρά η αντιμετώπιση της αναρχίας που υπάρχει στην αγορά. Δηλαδή να εφαρμοστεί η νομοθεσία η οποία απαιτεί ιχνιλασιμότητα. Δηλαδή, το κάθε προϊόν από πού προέρχεται. Αυτό το πράγμα σημαίνει ότι αυτόματα ο καταναλωτής θα ξέρει ποιο είναι ελληνικό και ποιο δεν είναι. Χωρίς να σημαίνει ότι είναι καλό ή κακό. Να ξεχωρίσουμε πρώτα αυτό το θέμα»...

Μάλιστα, ο κ. Στεφανάκης αναφέρει στο σημείο αυτό: «Αυτό νομίζω ότι είναι ιερή υποχρέωση, από την οποία θα πρέπει να ξεκινήσει η νέα κυβέρνηση. Να μπει σε μια σειρά η αγορά. Αφού εξασφαλίσουμε λοιπόν τη σήμανση των προϊόντων, θα πρέπει να σκύψουμε πάνω στα ζητήματα της προώθησης της διαφορετικότητας των αγροτικών προϊόντων, γιατί υπάρχει αυτή η διαφορετικότητα μέσα κι έξω».

Και τονίζει επίσης ότι «δε θα πρέπει να βγάζουμε ένα προϊόν το οποίο να το χαρίζουμε, όπως γίνεται σήμερα. Ή να μένει απούλητο. Πρέπει να βρούμε την τιμή του. Άρα πρέπει να το αναδείξουμε χρησιμοποιώντας τις μοντέρνες τεχνικές της δικτύωσης, της προώθησης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, για να ενημερώσουμε τον καταναλωτή μέσα κι έξω από την Ελλάδα για τη διαφορετικότητα των προϊόντων μας».

Οργάνωση τυποποίησης

Ο κ. Στεφανάκης αναφέρει παρακάτω πως θα πρέπει στη συνέχεια να ακολουθήσει η διαδικασία της οργάνωσης της τυποποίησης των προϊόντων μας.

«Είναι θλιβερό να συνεχίζουμε να είμαστε σε ένα επίπεδο του 70%, που πιθανά φέτος θα πάει στο 80% του λαδιού μας, αυτού του καταπληκτικού προϊόντος, να φεύγει χύμα, και φανταστείτε τι γίνεται με τα ζωικά προϊόντα, τα οποία επίσης φεύγουν χύμα σε μεγάλα ποσοστά. Άρα δε μένει προστιθέμενη αξία. Τη στιγμή μάλιστα που έχουμε την τιμή και την ευτυχία να ζούμε σε έναν τόπο όπου έρχονται κάθε χρόνο και μας επισκέπτονται 4,5 με 5 εκατομμύρια τουρίστες, κι εμείς δεν μπορούμε να τους πουλήσουμε τα προϊόντα μας», λέει ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ.

Ως επόμενη προτεραιότητα, ο Αλέκος Στεφανάκης βάζει «την αριστοποίηση της ζωικής παραγωγής. Που σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσουμε και να βάλουμε τάξη στον οίκο μας. Δηλαδή το υπουργείο από ένα υπουργείο της κακοδιαχείρισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα γίνει ένα υπουργείο το οποίο θα προωθήσει την ανάπτυξη και ασφαλώς η ΚΑΠ πρέπει να πιάσει τόπο».

Καταλήγοντας, ο κ. Στεφανάκης τονίζει την ανάγκη η νέα ΚΑΠ να γίνει εργαλείο για τη στήριξη των παραγωγών εκείνων που έχουν τη γη και την καλλιεργούν.

Κόστος παραγωγής

«Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι η μείωση του κόστους παραγωγής», λέει από την πλευρά του το μέλος της διοίκησης του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανωγείων Βασίλης Σμπώκος. «Εδώ υπάρχει θέμα ειδικά στην Κρήτη, που είναι ξηρά περίοδος γύρω στους 8 μήνες και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ζωοτροφές για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Ο κλήρος είναι και μικρός και πολυτεμαχισμένος και δεν μπορεί να παράγει ζωοτροφές ο κάθε κτηνοτρόφος, με μεμονωμένες εξαιρέσεις».

Για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει η μείωση του κόστους παραγωγής, ο Βασίλης Σμπώκος επισημαίνει ότι θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να πιέσει τις Βρυξέλλες για μείωση του κόστους ζωοτροφών μέσα από την επιδότηση των μεταφορών τους. Κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου.

«Ενώ ισχύει για όλες τις νησιωτικές περιοχές, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω των κριτηρίων τα οποία βάζει, εμείς δε θεωρούμαστε νησί... και δεν επιδοτούμαστε»!

Ο κ. Σμπώκος τονίζει στο σημείο αυτό ότι «μέσω των κανονισμών που έχουν υπογραφεί είναι κάτι που ισχύει για την Εύβοια και δεν ισχύει για την Κρήτη»...

Επιδοτήσεις

Αλλά στις άμεσες προτεραιότητες και αναγκαιότητες συνολικά για την ελληνική κτηνοτροφία, ο Βασίλης Σμπώκος βάζει το κομμάτι των επιδοτήσεων μέσα από τη νέα ΚΑΠ. «Απ' ό,τι φαίνεται», λέει χαρακτηριστικά, «η διαχείριση των επιδοτήσεων θα είναι πολύ δύσκολη. Μειώνονται τα κονδύλια και είναι και πολύ δαιδαλώδης η διαδικασία για να εισπράξουμε αυτά τα χρήματα. Τώρα που ξεκινάει η νέα ενεργοποίηση, οι τεχνικοί των συνεταιρισμών, που συμμετείχαν σε σεμινάριο διήμερο στο υπουργείο, επέστρεψαν με μεγάλο προβληματισμό για τις διαδικασίες που θα πρέπει να εφαρμόσουν».

Καταλήγοντας, ο κ. Σμπώκος καλεί την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να δει τις επιλεξιμότητες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς ήδη πάρα πολλοί κτηνοτρόφοι της Κρήτης έχουν μείνει απλήρωτοι.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τον καταρροϊκό πυρετό»

«Ο καταρροϊκός πυρετός των αιγοπροβάτων είναι πολύ σοβαρό ζήτημα», τονίζει στη "Νέα Κρήτη" ο κτηνοτρόφος και πρώην στέλεχος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζουλιαδάκης.

«Τώρα, λόγω του χειμώνα, έχει σταματήσει ο καταρροϊκός πυρετός. Αλλά το πρόβλημα υπάρχει αφού κρούσματα στο προηγούμενο διάστημα παρουσιάστηκαν σε όλη την Κρήτη. Και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, διότι μόλις ζεστάνει ο καιρός θα γίνει χαμός όχι μόνο εδώ αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα».

Ο κ. Τζουλιαδάκης αναφέρεται και αυτός στα προβλήματα των κτηνοτρόφων με τις επιλεξιμότητες. «Είναι και αυτό ένα θέμα άμεσης αντιμετώπισης, γιατί ακόμα και σήμερα είναι πάρα πολλοί κτηνοτρόφοι απλήρωτοι».

Καταλήγοντας, αναφέρεται και αυτός στο αυξημένο κόστος παραγωγής της κρητικής κτηνοτροφίας σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα και στην ανάγκη επιδότησης της μεταφοράς των ζωοτροφών.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News