default-image

Κατ’ οίκον νοσηλεία σε ασθενείς από εθελοντές νοσηλευτές

Κρήτη
Κατ’ οίκον νοσηλεία σε ασθενείς από εθελοντές νοσηλευτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπηρεσίες ζωής σε δεκάδες συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη προσφέρουν εδώ και τρία χρόνια εθελοντές νοσηλευτές του Κέντρου Νοσηλευτικής Φροντίδας Συμβουλευτικής και Εκπαίδευσης στο Ηράκλειο.

Δεκάδες εθελοντές νοσηλευτές του Βενιζελείου και του ΠΑΓΝΗ, αλλά και φοιτητές Νοσηλευτικής, προχωρούν σε μέτρηση επιπέδου σακχάρου, αρτηριακής πίεσης, περιποίηση τραυμάτων και με τις δωρεάν υπηρεσίες τους στη νοσηλευτική φροντίδα να επεκτείνονται τώρα στην κατ' οίκον νοσηλεία, με την αρχή να γίνεται σε 20 ασθενείς.

«Θα… υιοθετήσουμε 20 ασθενείς βάσει αρχικού σχεδιασμού. Πολλές από τις περιπτώσεις των ασθενών είναι σοβαρές. Πρόκειται για ασθενείς που δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους ή αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αγορά φαρμάκων ή είναι μόνοι και άλλες περιπτώσεις.

Πέρα από την κατ' οίκον φροντίδα σε ασθενείς, θα μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τους φροντιστές ασθενών σε διάφορα ζητήματα καθημερινότητας», δήλωσε στην "ΚΡΗΤΗ TV" ο καθηγητής του Τμήματος Νοσηλευτικής στο ΤΕΙ Κρήτης Μιχάλης Ροβίθης, ο οποίος παράλληλα επισήμανε ότι, εφόσον υπάρξει δυνατότητα για κατ' οίκον νοσηλεία περισσότερων ασθενών, αυτό θα επιτευχθεί βάσει νέου προγραμματισμού και σχεδιασμού.

Η κοινωνική δράση και συνεισφορά των εθελοντών νοσηλευτών στους συνανθρώπους μας που είτε είναι κατάκοιτοι είτε δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν ξεκινά από την ερχόμενη βδομάδα.

Το Κέντρο Νοσηλευτικής Φροντίδας Συμβουλευτικής και Εκπαίδευσης

Το Κέντρο Νοσηλευτικής Φροντίδας Συμβουλευτικής και Εκπαίδευσης εγκαινιάστηκε το 2012 και αποτελεί σύμπραξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, του 1ου Διαμερίσματος του Δήμου και του 5ου Περιφερειακού Τμήματος Κρήτης της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος.

Από 20 εθελοντές αριθμεί σήμερα 70, ενώ σε ό,τι αφορά τους ασθενείς εξυπηρετεί περισσότερους από 300, όταν πριν τρία χρόνια οι ασθενείς δεν ξεπερνούσαν τους 30.

Σύμφωνα με τον κ. Ροβίθη, πρόκειται για το 1ο Κέντρο Νοσηλευτικής Φροντίδας που λειτουργεί στην Ελλάδα, ενώ παρόμοια κέντρα λειτουργούν εδώ και αρκετά χρόνια στη Γαλλία, στον Καναδά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Πέρα από την εξατομικευμένη φροντίδα, οι εθελοντές του Κέντρου συμβουλεύουν τους ασθενείς γύρω από τον τρόπο λήψης φαρμάκων, τις διατροφικές συνήθειες, ενώ παράλληλα διοργανώνουν μαθήματα φροντιστών, αγωγές υγείας για παιδιά, ομιλίες για διάφορα νοσήματα και όχι μόνο.

Όπως τονίζουν, στόχος τους είναι να διαφυλάξουν την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου και να ενδυναμώσουν την κοινωνική συνοχή.

Το Κέντρο λειτουργεί στην οδό Κορωναίου 19 κάθε Τρίτη και Πέμπτη και ώρες 17:00-19:00 και στελεχώνεται ανά ημέρα λειτουργίας με δύο κλινικές νοσηλεύτριες και τρεις εθελοντές φοιτητές/τριες του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Κρήτης, που εφαρμόζουν εξατομικευμένο νοσηλευτικό ιστορικό και σχεδιάζουν μαζί με τον ασθενή πλάνο φροντίδας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του.

Οι δράσεις του Κέντρου

Οι δράσεις του Κέντρου Νοσηλευτικής Φροντίδας Συμβουλευτικής και Εκπαίδευσης επεκτείνονται στα εξής:

- Παροχή Νοσηλευτικής Φροντίδας: Σχεδιασμός πλάνων εξατομικευμένης φροντίδας, συμβουλευτική και ενημέρωση για αλλαγή συμπεριφορών που επιβαρύνουν την υγεία και υιοθέτηση υγειών συμπεριφορών.

- Μέτρηση επιπέδων σακχάρου, αρτηριακής πίεσης, οξυμετρία, περιποίηση κατακλίσεων, τραυμάτων, χορήγηση φαρμάκων μετά από ιατρική οδηγία.

- Συμβουλευτική: στον τρόπο λήψης φαρμάκων, στις διατροφικές συνήθειες, στην ατομική υγιεινή και φροντίδα κ.ο.κ.

- Ευαισθητοποίηση των πολιτών

Συμμετοχή σε εκδηλώσεις

Εθελοντές νοσηλευτές συμμετέχουν σε διάφορες εκδηλώσεις όπως Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, Παγκόσμια Ημέρα Θηλασμού, Παγκόσμια Ημέρα Διακοπής Καπνίσματος, Παγκόσμια Ημέρα AIDS και σε διανομή έντυπου πληροφοριακού υλικού.

Ακόμη, σε συνεργασία με συλλόγους και ενορίες, διοργανώνουν ομιλίες για διάφορα θέματα υγείας για την ενημέρωση του κοινού.

Παράλληλα, καλούν όλους να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια και «να αποδείξουμε όλοι μαζί», όπως αναφέρουν, «ότι η κοινωνία μας διαθέτει τα αντανακλαστικά και τις ανθρωποκεντρικές αξίες του σεβασμού, της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπό μας, όταν απαιτείται».

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News