default-image

Σε καθεστώς μνημονίου ο Δήμος Γόρτυνας

Σε καθεστώς μνημονίου ο Δήμος Γόρτυνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρώτος δήμος της Κρήτης που έρχεται αντιμέτωπος με τον περιορισμό των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, στον οποίο αδυνατεί να ανταποκριθεί, με αποτέλεσμα να παγώσει η οικονομική του δραστηριότητα, είναι ο Δήμος Γόρτυνας.  

Ουσιαστικά ο Δήμος Γόρτυνας είναι ο πρώτος του νησιού που μπαίνει σε καθεστώς μνημονίου, κάτι που ανακοίνωσε και με τη βούλα χθες ο ίδιος ο δήμαρχος. Ο Νίκος Σχοιναράκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Κρήτης Βασίλη Λαμπρινό, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του οργάνου, ανακοινώνοντας ότι μπαίνει σε καθεστώς εξυγίανσης, δηλαδή σε αυτοδιοικητικό μνημόνιο!

Σύμφωνα με τον "Καλλικράτη", το γεγονός ότι δεν υπάρχει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός σε ένα Δήμο τού δένει οικονομικά τα χέρια, αφού πλέον μπλοκάρουν ακόμη και οι πληρωμές για τυπικά η έκτακτα λειτουργικά έξοδα.

Ο κ. Σχοιναράκης ζήτησε τη στήριξη των συναδέλφων του δημάρχων, οι οποίοι και συμφώνησαν να κάνουν παρέμβαση στην κυβέρνηση για να επανεξεταστεί το καθεστώς επιτήρησης του Δήμου Γόρτυνας.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_4ii62es9/

Περικοπές και χρέος

Η εξέλιξη αυτή ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη ως προδιαγεγραμμένη. Είναι ενδεικτικό πως ο συγκεκριμένος Δήμος δεν έχει καταφέρει εδώ και 4 χρόνια να ισοσκελίσει προϋπολογισμό εξαιτίας περικοπών, του μεγάλου χρέους που έχει παραλάβει, αλλά και των περιορισμένων εσόδων.

Να αναφέρουμε ότι με τροπολογία που ψηφίστηκε στην ελληνική Βουλή όσοι Δήμοι δεν ισοσκελίζουν το βασικό προϋπολογισμό και παρά την αναμόρφωσή του πάλι υπάρχει αδυναμία ισοσκέλισης, αλλά και οι Δήμοι που δεν έχουν γράψει τις υποχρεωτικές τους δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των απλήρωτων υποχρεώσεων τους, θα πρέπει να συντάξουν έκθεση των οικονομικών τους στοιχείων και να τη στείλουν στο Οικονομικό Παρατηρητήριο.

Το σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης περιλαμβάνει την οικονομική κατάσταση του Δήμου, την καταγραφή προσωπικού, συγκεκριμένα μέτρα για αυξήσεις ιδίων εσόδων, εκτίμηση των μεσοπρόθεσμων εσόδων και δαπανών του, καθώς και το ύψος των απλήρωτων και ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News