default-image

"Κούρεμα" στην ποινή δημοτικού υπαλλήλου για την υπεξαίρεση

Κρήτη
"Κούρεμα" στην ποινή δημοτικού υπαλλήλου για την υπεξαίρεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υπόθεση της υπεξαίρεσης χιλιάδων ευρώ από τα ταμεία πρώην Δήμου της ενδοχώρας, από υπάλληλο που ήταν υπεύθυνος για τις αιτήσεις παραμονής αλλοδαπών, το 2008, αναβίωσε χθες στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης. Στον κατηγορούμενο, που κάθισε στο εδώλιο για να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό, πρωτόδικα είχαν επιβληθεί 6 έτη και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Χθες το δικαστήριο αποφάσισε τη μείωση της ποινής του κατά 3 έτη και έτσι του επιβλήθηκαν 3 χρόνια με αναστολή. Συγκεκριμένα δικάστηκε για τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση από υπαίτιο που μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα και το αντικείμενο της πράξης είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, συνολικά μεγαλύτερης των 15.000 ευρώ και πάντως μεγαλύτερης και αυτής των 30.000 ευρώ, ψευδούς βεβαίωσης κατ' εξακολούθηση και νόθευσης δημόσιου εγγράφου κατ' εξακολούθηση.

Αιτήσεις αλλοδαπών

Όλα ξεκίνησαν μετά από έλεγχο στη συγκεκριμένη υπηρεσία του Δήμου, όπου διαπιστώθηκε πως υπήρχαν "στο συρτάρι" μη διεκπεραιωμένες υποθέσεις αλλοδαπών. Πιο συγκεκριμένα, αιτήσεις αλλοδαπών ήταν ελλιπείς - έλειπαν παράβολα αξίας περίπου 350 ευρώ το ένα. Όπως αναφέρθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία, υπεξαιρέθηκαν βάσει των αιτήσεων που εντοπίστηκαν περίπου 33 χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με τα όσα έγιναν γνωστά κατά την αποδεικτική διαδικασία, ο κατηγορούμενος μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης επέστρεψε χρήματα σε Αλβανούς μετανάστες μόνιμους κατοίκους της περιοχής που είχαν κάνει αίτηση για ανανέωση ή ήθελαν να λάβουν για πρώτη φορά άδεια παραμονής. Συνολικά, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο υπάλληλος βαρυνόταν για 209 περιπτώσεις. Τότε είχε διαταχθεί ΕΔΕ για το θέμα, με βάση την οποία η υπόθεση έφτασε στις δικαστικές αίθουσες.

Ο νόμος

Σύμφωνα με το νόμο, υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες που οι υπάλληλοι των Δήμων που ασχολούνται με αυτή τη διαδικασία οφείλουν να στείλουν τους φάκελους στην Περιφέρεια προς έγκριση και στη συγκεκριμένη περίπτωση διαπιστώθηκε πως δεν είχαν σταλεί αιτήσεις από το 2006.

Από την άλλη πλευρά, μάρτυρας κατέθεσε πως ο κατηγορούμενος είχε δώσει μπλε βεβαιώσεις σε ανθρώπους που ζούσαν και δούλευαν χρόνια στην περιοχή, το νομιμοποιητικό έγγραφο παραμονής, αλλά χωρίς εκείνοι τελικά να δώσουν τα χρήματα, ως όφειλαν.

Επιπροσθέτως, εκείνη την περίοδο ο Νόμος 3536/7 επέτρεπε οι αλλοδαποί να κάνουν αιτήσεις χωρίς παράβολα, χωρίς δηλαδή να πληρώσουν, σύμφωνα με την τελευταία απόπειρα του κράτους να μονιμοποιήσει τους αλλοδαπούς.

Λύγισε

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε στο δικαστήριο πως δεν υπεξαίρεσε, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ούτε δραχμή». Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως ό,τι ποσά εισέπραξε τα έδωσε και πως τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή του τα είχε για να τα πάει στη Β' ΔΟΥ, όπως έκανε, και να λάβει στη συνέχεια άλλο μπλοκάκι. Ακόμη είπε πως αρκετοί αλλοδαποί κατέθεταν αιτήσεις χωρίς να καταβάλουν το παράβολο.

Ο κατηγορούμενος από το 2012 είναι σε διαθεσιμότητα και κατά την απολογία του λύγισε και έβαλε τα κλάματα.

«Τσαπατσουλιά»

Ο πρώην δήμαρχος του πρώην Δήμου, που κατέθεσε για το θέμα ενώπιον του δικαστηρίου, ανέφερε πως είχε αναθέσει στο συγκεκριμένο υπάλληλο την εξυπηρέτηση των αλλοδαπών και μετά τον έλεγχο διαπιστώθηκε μια «τσαπατσουλιά», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αφού διαπιστώθηκε λοιπόν η... τσαπατσουλιά, κλήθηκαν όλοι οι μετανάστες, οι οποίοι, ενώ αρχικά ήταν έτοιμοι να τον πυροβολήσουν, στη συνέχεια κατάλαβαν ότι επρόκειτο για... τσαπατσουλιά και ηρέμησαν. Άλλωστε, αμέσως μετά τον έλεγχο περίπου 18.700 ευρώ, χρήματα παραβόλων, επεστράφησαν και οι υποθέσεις τακτοποιήθηκαν.

Ο εισαγγελέας

Σύμφωνα με τα όσα είπε στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας, από την αποδεικτική διαδικασία προέκυψε πως οι αλλοδαποί κατέθεσαν χρήματα για τα παράβολα, τα οποία ο κατηγορούμενος ιδιωτικοποιήθηκε. Ακόμη σε έντονο ύψος ανέφερε πως τα δικαστήρια και η κοινωνία δεν πρέπει να δείχνουν ανοχή στη διαφθορά και, απευθυνόμενος στο δήμαρχο που κατέθεσε, είπε: «Αντί οι Δήμοι να έχουν πολιτική αγωγή, ήρθαν και είπαν ότι είναι καλό παιδί. Προέκυψε πως τα χρήματα εισπράχτηκαν αλλά δεν αποδόθηκαν, σύμφωνα με τα έγγραφα. Τελέστηκε υπεξαίρεση στο πλαίσιο των καθηκόντων του. Το πόσο υπερβαίνει τις 30.000».

Κατά τη συγκεκριμένη δίκη, αρκετές ήταν οι αναφορές σε τρανταχτές υποθέσεις διαφθοράς που, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, «σταγόνα-σταγόνα πλημμύρισαν το καράβι της διαφθοράς στην Ελλάδα. Ανάμεσα στα παραδείγματα και η υπόθεση Τσοχατζόπουλου».

Για τα τρία χρόνια με τριετή αναστολή που τελικά επιβλήθηκαν στον κατηγορούμενο ο συνήγορος υπεράσπισής του Γιώργος Κοκοσάλης δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος.

Mαρία Μαυρομάτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News