default-image

Η κρητική πρεμιέρα στη Βουλή

Η κρητική πρεμιέρα στη Βουλή

Σε κλίμα συγκίνησης, αισιοδοξίας αλλά και αμηχανίας για τους "πρωτάρηδες", πραγματοποιήθηκε χθες η τελετή ορκωμοσίας της νέας Βουλής. Των παλιών αλλά και των νέων βουλευτών. Μεταξύ αυτών και των Κρητικών, που θα εκπροσωπήσουν το νησί στο ελληνικό Κοινοβούλιο, προτάσσοντας τη φωνή και τους προβληματισμούς των Κρητικών.

Οι επτά εξ αυτών, και συγκεκριμένα οι Λευτέρης Αυγενάκης, Σωκράτης Βαρδάκης, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Μανόλης Συντυχάκης, Βάλια Βαγιωνάκη, Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Παύλος Πολάκης, σε δηλώσεις τους λίγο πριν διαβούν την πόρτα της Βουλής μίλησαν για τα όσα θα παλέψουν από τη θέση τους αυτή για το καλό της χώρας, αλλά κυρίως για το συμφέρον της Κρήτης, διεκδικώντας καθημερινά και δυναμικά, όπως είπαν, από τα έδρανα της Βουλής την επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν χρόνια τώρα τους κατοίκους του νησιού, εμποδίζοντάς τους να εκμεταλλευτούν τις πολλές και σπάνιες δυνατότητές του, στερώντας τους παράλληλα την ελπίδα γι' αυτήν την πολυπόθητη ανάπτυξη.

Να σημειώσουμε ωστόσο πως για τον κ. Βαρδάκη και τον κ. Κριτσωτάκη η χθεσινή ημέρα τούς έδωσε την ευκαιρία η φωνή τους να ακουστεί και εκτός Ελλάδας, αφού έδωσαν συνέντευξη στο διεθνές πρακτορείο Reuters.

«Για ένα καλύτερο αύριο»

«Η εντολή του ελληνικού λαού ήταν σαφέστατη. Αλλαγή σελίδας και πολιτικής, για ένα καλύτερο αύριο. Ως προς αυτήν την κατεύθυνση πιστεύω ότι και εμείς μπορούμε να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι. Ότι μπορούμε να συνεισφέρουμε, γιατί το αξίζει ο ελληνικός λαός. Τα προβλήματα πραγματικά είναι τεράστια, όπως πολλά είναι και τα ανοιχτά ζητήματα που χρειάζονται άμεση επίλυση.

Στην Κρήτη αυτά που μας βασανίζουν είναι τα θέματα του πρωτογενούς τομέα, των υποδομών, του τουρισμού και τα εργασιακά, που σίγουρα αντιμετωπίζει και όλη η υπόλοιπη Ελλάδα. Πρόκειται για θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από αύριο κιόλας το πρωί, με πολλή δουλειά».

Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

«Ηλιόλουστη μέρα»

«Σήμερα είναι μια καινούργια μέρα. Ηλιόλουστη και ελπίζω και συμβολικά να είναι ηλιόλουστη και γι' αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο. Μπορεί να είμαι νέα βουλευτής, όμως ήμουν παρούσα στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες πάρα πολλά χρόνια. Ξέρω καλά τα προβλήματα της Κρήτης, όπως και όλης της Ελλάδας. Ήρθαμε εδώ με σκοπό να παλέψουμε γι' αυτά τα προβλήματα. Και ιδιαιτέρως για το πρόβλημα της ανθρωπιστικής κρίσης, το οποίο πρέπει να δούμε με μια προτεραιότητα. Είμαστε δεσμευμένοι απέναντι στον ελληνικό λαό και αυτό θα πράξουμε».

Βάλια Βαγιωνάκη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

«Ιστορική μέρα για τη χώρα»

«Η ορκωμοσία της νέας Βουλής αποτελεί μια ιστορική ημέρα για τη χώρα μας. Πρόκειται για μια καινούργια Βουλή. Για μια κυβέρνηση με πλειοψηφία της Αριστεράς και με τη συνεργασία των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Και πάνω σε αυτό θα ήθελα να πω πως είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε αυτά που υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό. Έτσι, από την πλευρά μου, ό,τι έκανα τόσα χρόνια για το Δήμο Σφακίων θα κάνω και τώρα από αυτή τη θέση που βρίσκομαι για το νομό Χανίων και γενικά για όλη την Κρήτη. Όλοι θα δουλέψουμε με συνέπεια, σύνεση και δημιουργικά για το καλό τόσο του νησιού μας όσο και όλης της Ελλάδας».

Παύλος Πολάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Μεγάλη η «διπλή ευθύνη»

«Αισθανόμαστε το βάρος της ευθύνης ως κομμουνιστές βουλευτές, διότι η διπλή ευθύνη για εμάς είναι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των εργαζομένων τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής. Τα προβλήματα της Κρήτης είναι αρκετά. Όπως πολλά είναι και τα προβλήματα των εργαζομένων σε όλους τους εργασιακούς και κλαδικούς χώρους, των φτωχών αγροτών και των αυτοαπασχολουμένων που βάζουν λουκέτο. Αυτά λοιπόν είναι τα θέματα τα οποία θα προτάξουν οι κομμουνιστές βουλευτές στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Και ταυτόχρονα θα δώσουν τη μάχη προκειμένου να ανασυνταχθεί το εργατικό, λαϊκό και συνδικαλιστικό κίνημα. Όσο για τις συνομιλίες με τους εταίρους, θα ήθελα να πω πως δε συνιστούν αλλαγή πολιτικής».

Μανόλης Συντυχάκης, βουλευτής ΚΚΕ

«Να πάει μπροστά η χώρα»

«Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση που άρχισε για πρώτη φορά, καθώς είναι προϋπόθεση για να μπορέσει η χώρα να προχωρήσει σε μια άλλη κατεύθυνση, την οποία έχει ανάγκη μετά την οικονομική κρίση που έχει γίνει ανθρωπιστική. Και μετά το 5ετές πρόγραμμα-μέγγενη, το οποίο έκανε τον ελληνικό λαό να έρθει στη χειρότερη κατάσταση που είχε βρεθεί ποτέ. Παράλληλα όμως θα γίνονται και άλλα πράγματα. Όσον αφορά στην Κρήτη, έχει πάρα πολλές δυνατότητες, τις οποίες μπορεί κανείς να αξιοποιήσει στην προοπτική να βρεθεί σε μια καλύτερη τροχιά, ώστε να μπορέσει να προσφέρει και στη χώρα, διότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να το κάνει».

Μιχάλης Κριτσωτάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

«Το τέλος της εθνικής ταπείνωσης»

«Θέλω καταρχάς να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο του Ηρακλείου. Ζούμε μια ιστορική ημέρα μιας ανατροπής και μιας ελπίδας που έρχεται, οδηγώντας επιτέλους στο τέλος της εθνικής ταπείνωσης. Αυτό που θα κοιτάξουμε πρώτα απ' όλα είναι να πετύχουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση. Σε όλους τους τομείς, στην αγροτιά, στην κτηνοτροφία, στον τουρισμό, στην ενέργεια, στον κατασκευαστικό τομέα. Με το μεγάλο δίλημμα επίσης να αποτελεί το να παλέψουμε με τις μεταρρυθμίσεις για ένα υγιές κράτος. Επίσης, μετά τη διαγραφή του χρέους, όπου ελπίζω πως θα πετύχουμε θετικά αποτελέσματα, θα έχουμε κάτι πολύ σημαντικό: τη δυνατότητα της ρευστότητας».

Γιάννης Μιχελογιαννάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

«Να καταφέρουμε τα ακατόρθωτα»

«Είναι μια δύσκολη νέα κοινοβουλευτική περίοδος, που εύχομαι να βρει την Ελλάδα και τους Έλληνες ενωμένους. Την ελληνική κυβέρνηση ισχυρή, ώστε να καταφέρουμε τα ακατόρθωτα. Θέλουμε και επιθυμούμε, και προσωπική μου επιθυμία και ευχή είναι αυτή η κυβέρνηση να τα καταφέρει. Δηλαδή η Ελλάδα να τα καταφέρει. Να κερδίσει ο κοινοβουλευτισμός και η Δημοκρατία. Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε τα πάντα για να επιτευχθεί αυτό. Εργαζόμενοι σωστά, συνετά, πάντα σεβόμενοι τους κανόνες και κυρίως το Κοινοβούλιο και τον τρόπο λειτουργίας του. Οι Έλληνες όποτε ένωσαν δυνάμεις πέτυχαν. Και είμαι βέβαιος πως έτσι θα γίνει και αυτή τη φορά».

Λευτέρης Αυγενάκης, βουλευτής Ν.Δ.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News