default-image

"Έφυγε" η πρώην βουλευτής Μαρία Κυπριωτάκη-Περράκη

"Έφυγε" η πρώην βουλευτής Μαρία Κυπριωτάκη-Περράκη

Πλήρης ημερών άφησε την τελευταία της πνοή τα ξημερώματα η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Κυπριωτάκη-Περράκη. Προερχόμενη από γνωστή αντιστασιακή οικογένεια του Ηρακλείου, η γιατρός Μαρία Κυπριωτάκη ασχολήθηκε από νωρίς με τα κοινά και υπήρξε εκ των ιδρυτικών μελών του ΠΑΣΟΚ στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου και μετέπειτα εκ των ιστορικών στελεχών των κυβερνήσεών του.  

Mε έντονη συνδικαλιστική δράση υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ και γραμματέας του τομέα Γυναικών του Κόμματος, ενώ διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας.

Εκλέχτηκε βουλευτής Αθηνών το 1977, το 1981 και το 1985 (ΠΑΣΟΚ). Στη Βουλή πρωτοστάτησε και εισηγήθηκε την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων.

Διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1981), υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας (1982 και 1984-1985), υφυπουργός Προεδρίας, αρμόδια για θέματα ισότητας (1988-1989) και Διοικητής του Ο.Γ.Α. (1993-1996).

Η Μαρία Κυπριωτάκη συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση πολλών πρωτοπόρων για την εποχή της θεσμών κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, ανάμεσα στους οποίους οι μονάδες απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ καθώς και τα ΚΑΠΗ

Η Μαρία Κυπριωτάκη-Περράκη διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών με πλούσια δράση. Θεωρείται η πολιτικός που εμπνεύστηκε και "πάλεψε" για τη δημιουργία των μονάδων απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ, ενώ σημαντική ήταν η συνεισφορά της και στη δημιουργία των ΚΑΠΗ.

Μία ισχυρή προσωπικότητα που υπήρξε και "πρωτεργάτρια" στο κίνημα για την ισότητα των γυναικών στην Ελλάδα και από τις πρώτες γυναίκες που κατάφεραν να μπουν δυναμικά στο χώρο της πολιτικής και να "πρωταγωνιστήσουν" στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

"Έφυγε" τα ξημερώματα σε ηλικία 82 ετών στο Νοσοκομείο "Σωτηρία" της Αθήνας και η κηδεία της θα τελεστεί αύριο στις 12 το μεσημέρι στο κοιμητήριο της Ηλιούπολης.

Δήλωση Βενιζέλου

«Αποχαιρετούμε με θλίψη τη Μαρία Κυπριωτάκη, μία εξέχουσα πολιτική φυσιογνωμία, ένα ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με έντονη κοινωνική και πολιτική δράση και μεγάλη προσφορά, ιδίως στα θέματα της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News