default-image

Πέρασε την ψήφο δυσπιστίας, για την Ελλάδα, η κυβέρνηση της Φινλανδίας

Κόσμος
Πέρασε την ψήφο δυσπιστίας, για την Ελλάδα, η κυβέρνηση της Φινλανδίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψήφου δυσπιστίας που είχε ζητηθεί με αφορμή το χειρισμό των διασώσεων της Ελλάδας επιβίωσε σήμερα Παρασκευή η κυβέρνηση της Φινλανδίας. Ενενήντα-επτά βουλευτές ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Στουμπ, ενώ 81 ψήφισαν κατά. Εννέα βουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ άλλοι 12 απουσίασαν.

Την ψήφο έχει ζητήσει το δεξιό, ευρω-σκεπτικιστικό κόμμα Πραγματικοί Φινλανδοί, το οποίο απαιτεί εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό Αλεξάντερ Στουμπ για το ποια είναι η έκθεση της Φινλανδίας στην Ελλάδα και για το εάν το Ελσίνκι είναι προετοιμασμένο για το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης.

Οι Πραγματικοί Φινλανδοί είναι επί της αρχής αντίθετοι σε προγράμματα στήριξης. Την Τετάρτη, σύμφωνα με το skai.gr, ο κ. Στουμπ υπερασπίστηκε τη συμμετοχή της Φινλανδίας στα προγράμματα στήριξης της Ελλάδας, τονίζοντας πως η κυβέρνηση εργάστηκε με στόχο τη διάσωση του κοινού νομίσματος.

Η ψήφος δυσπιστίας φαίνεται πως αποτελούσε μέρος της στρατηγικής της αντιπολίτευσης ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 19ης Απριλίου, με στόχο τη δημιουργία εντάσεων εντός του πολυκομματικού κυβερνώντος συνασπισμού.

Ο κ. Στουμπ απολαμβάνει ούτως ή άλλως πολύ μικρή πλειοψηφία εδρών στη Βουλή, με 101 έδρες να στηρίζουν την κυβέρνησή του ενώ 98 ανήκουν στην αντιπολίτευση.

Σημειώνεται πάντως, πως οι ψήφοι δυσπιστίας είναι συχνό φαινόμενο στην φινλαδική πολιτική. Από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία, τον Ιούνιο, ο κ. Στουμπ έχει «επιβιώσει» πέντε τέτοιων ψηφοφοριών. Ο προκάτοχός του, Γίρκι Κατάινεν, είχε αντιμετωπίσει 17 προτάσεις δυσπιστίας από τον Ιούνιο του 2011 ως τον Ιούνιο του 2014.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News