Ειδήσεις

Κεφαλογιάννης προς Ε.Ε.: "Δώστε κονδύλια για αποζημιώσεις"

Τη χορήγηση επιπλέον κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να καλυφθούν τα κόστη της αποζημίωσης των πληγέντων από τα καιρικά φαινόμενα γεωργοκτηνοτρόφων, ζητά ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανόλης Κεφαλογιάννης.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητάει την οικονομική ενίσχυση του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργικών Αποζημιώσεων από το Ταμείο Αλληλεγγύης ώστε να καλυφθεί το κόστος αποζημίωσης των καταστροφών που έχουν υποστεί οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι στις πληγείσες περιοχές μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα. Επιπλέον, ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να μάθει εάν μπορούν να διατεθούν επιπλέον κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί υποδομές και δίκτυα.

Ολόκληρη η ερώτηση του Μανόλη Κ. Κεφαλογιάννη έχει ως εξής:

«Οι μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία του σαββατοκύριακου δυστυχώς συνεχίζονται. Μεγάλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας έχουν πληγεί, ενώ παράλληλα μοναδικής σημασίας πολιτιστικοί θησαυροί, όπως το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, στην Ήπειρο, κατέρρευσε.

Η πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε μεγάλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας έχει προξενήσει ανυπολόγιστες καταστροφές. Εκτός των μεγάλων φθορών που προκλήθηκαν σε μοναδικής σημασίας πολιτιστικούς θησαυρούς, όπως το γεφύρι της Πλάκας στην Ήπειρο, το οποίο κατέρρευσε, έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα χιλιάδες γεωργοί και κτηνοτρόφοι σε αρκετές περιοχές της χώρας. Στις πεδινές περιοχές της Άρτας και των Ιωαννίνων έχουν καταστραφεί οι καλλιέργειες, ενώ στην περιοχή της Θεσσαλίας έχουν πλημμυρίσει χιλιάδες εκτάρια. Πιο μεγάλες είναι οι καταστροφές στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης όπου καλλιεργούμενες εκτάσεις 5.000 εκταρίων έχουν καλυφθεί από τα νερά του ποταμού Έβρου. Ταυτόχρονα τεράστιες είναι οι ζημιές σε υποδομές και στο οδικό δίκτυο της χώρας στην Αιτωλοακαρνανία, στην Ευρυτανία, στην Καστοριά, τη Φλώρινα, τα Ιωάννινα, τη Φθιώτιδα, τα Τρίκαλα, την Πέλλα, το Κιλκίς, τη Ροδόπη, την Ορεστιάδα κ.λπ. Η αποζημίωση του πληγέντος φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, καθώς και η αποκατάσταση των ζημιών σε δίκτυα και υποδομές απαιτούν μεγάλο αριθμό πόρων που στην παρούσα φάση λόγω της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας είναι δύσκολο να εξοικονομηθούν.

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

-Είναι δυνατόν να ενισχυθεί οικονομικά ο Ελληνικός Οργανισμός Γεωργικών Αποζημιώσεων από το Ταμείο Αλληλεγγύης ώστε να είναι σε θέση να καλύψει το μεγάλο κόστος αποζημίωσης των καταστροφών που έχουν υποστεί γεωργοί και κτηνοτρόφοι στις πληγείσες περιοχές;

-Μπορούν να δοθούν επιπλέον κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί υποδομές και δίκτυα;».

Σχόλια