default-image

Στο σκοτάδι οι έρευνες για την επίθεση εναντίον Ινιωτάκη

Κρήτη
Στο σκοτάδι οι έρευνες για την επίθεση εναντίον Ινιωτάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Ορφανή" από φυσικό και ηθικό αυτουργό κινδυνεύει να μείνει η υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του αντιδημάρχου Ηρακλείου Πέτρου Ινιωτάκη. Όλα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί οδηγούν στο απόλυτο αδιέξοδο.

Οι αστυνομικές Αρχές, από την πρώτη στιγμή, είχαν χαρακτηρίσει δύσκολη την υπόθεση της επίθεσης που σημειώθηκε το απόγευμα της 25ης Νοεμβρίου επί της οδού Ευρώπης στο κέντρο του Ηρακλείου και είχε ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του κ. Ινιωτάκη. Ωστόσο η αρχική εκτίμηση ήταν ότι, παρά τις αντιξοότητες κατά τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, τελικώς θα κατάφερναν να προχωρήσουν σε συλλήψεις.

Άκαρπες προσπάθειες

Η "Νέα Κρήτη" αποκαλύπτει σήμερα ότι η υπόθεση πλέον τείνει να πάρει χαρακτηριστικά "ενεργητικής αρχειοθέτησης", δηλαδή να παραμείνει τυπικά ανοιχτή αλλά ουσιαστικά στο σκοτάδι. Σε αυτή την εξέλιξη φαίνεται να συμβάλλουν και οι άκαρπες προσπάθειες να συγκεντρωθούν επιπλέον στοιχεία από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και από τα αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων DNA.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την καταγραφή των τηλεφωνικών επικοινωνιών του Πέτρου Ινιωτάκη, οι Αρχές δεν έχουν καταφέρει να ρίξουν περισσότερο φως απ' όσο το ίδιο το θύμα τους επέτρεψε με τις διαδοχικές καταθέσεις του και τα όσα υποστήριξε για το ποιοι μπορεί να κρύβονται πίσω από την επίθεση. Παράλληλα το γεγονός ότι παρά το πλούσιο βιντεοσκοπημένο υλικό που έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί από τις κάμερες ασφαλείας σε διάφορα κτήρια μπροστά από τα οποία εμφανίζεται να πέρασε ο δράστης πριν και μετά την επίθεση, τα στοιχεία της ταυτότητάς του δεν είναι ευκρινή, παρά μόνο ο σωματότυπός του που παραπέμπει σε έναν γεροδεμένο άντρα. Η μη αξιοποίηση του οπτικού υλικού φαίνεται ότι είναι ο δεύτερος καθοριστικός παράγοντας που ενισχύει την εκτίμηση ότι η υπόθεση κινδυνεύει να μείνει "ορφανή".

Παρά το γεγονός ότι οι Αρχές δεν έχουν καταφέρει να ρίξουν φως στην υπόθεση, με αποτέλεσμα το μόνο στοιχείο για τον πιθανό «εγκέφαλο» της επίθεσης να προέρχεται από το ίδιο το θύμα, ο οποίος είχε συνδέσει την επίθεση ευθέως με πολιτικά και οικονομικά κίνητρα με αφετηρία τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως υποστηρίζει μέχρι και σήμερα, εντούτοις ανώτατη αστυνομική πηγή υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί του κ. Ινιωτάκη έχουν ερευνηθεί με κάθε λεπτομέρεια χωρίς να προκύψει η επιβεβαίωσή τους. Μάλιστα, η ίδια πηγή επιμένει ότι η επίθεση έχει προσωπικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, καθαυτό το αδιέξοδο των ερευνών αφήνει να αιωρούνται μη στοιχειοθετημένες εκτιμήσεις και θεωρίες, οι οποίες προσφέρονται για όλα τα πιθανά σενάρια.

Το χρονικό

Απόγευμα Τρίτης 25 Νοεμβρίου. Παρά το ότι τα καταστήματα είναι ανοιχτά, η κίνηση στο κέντρο του Ηρακλείου είναι περιορισμένη. Πολύ περισσότερο στους στενούς δρόμους παράλληλα της 25ης Αυγούστου. Λίγο μετά τις 18:45, όπως προέκυψε και από το βίντεο-ντοκουμέντο, που είχε αποκαλύψει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της "ΚΡΗΤΗ TV" λίγα 24ωρα μετά την επίθεση, ο Πέτρος Ινιωτάκης εμφανίζεται να κατευθύνεται μέσω της οδού Ευρώπης προς το αυτοκίνητό του, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε υπαίθριο πάρκινγκ. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα εμφανίζεται στο ίδιο βίντεο ένας γεροδεμένος άντρας νεαρής ηλικίας με κουκούλα να κινείται στο απέναντι πεζοδρόμιο από αυτό που είχε διασχίσει ο αντιδήμαρχος.

Η κάμερα τον "συλλαμβάνει" να βγάζει με το δεξί του χέρι από το μπουφάν ένα αντικείμενο που κρατά στα χέρια. Διασχίζοντας με κανονικό βήμα τη δεξιά πλευρά του πεζοδρομίου, κινούμενος με κατεύθυνση προς το σημείο όπου έχει παρκάρει το όχημά του ο Πέτρος Ινιωτάκης, έχει το κεφάλι του σκυμμένο την ώρα που περνά από το πεδίο λήψης της κάμερας, μέχρι που χάνεται από αυτό. Μόλις ο κουκουλοφόρος περνά από την κάμερα ξαφνικά για περίπου 2 λεπτά η κίνηση επί της οδού Ευρώπης σταματά. Ούτε όχημα ούτε πεζός περνούν από το σημείο.

Σοβαρά τραύματα

Ελάχιστες στιγμές μετά, το θύμα αιμόφυρτο φθάνει σε ταξιδιωτικό γραφείο το οποίο ήταν ανοιχτό επί της οδού Επιμενίδου για να ζητήσει βοήθεια και να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Όπως θα ανακοινώσουν λίγες ώρες αργότερα οι γιατροί, ο γεροδεμένος δράστης είχε επιφέρει τέτοια τραύματα στο πρόσωπο και στο κεφάλι του Πέτρου Ινιωτάκη, τα οποία θα μπορούσαν δυνητικά να προκαλέσουν ακόμη και το θάνατο. Η δημοτική Αρχή του Ηρακλείου θα χαρακτηρίσει από την πρώτη στιγμή την επίθεση ως δολοφονική και άνανδρη, ενώ λίγες ημέρες αργότερα χωρίς να αποποιείται την αρχική δήλωση εμφανίζεται να παίρνει διακριτικά αποστάσεις από τον πυρήνα της υπόθεσης, αναμένοντας και το αποτέλεσμα της αστυνομικής έρευνας.

Χρήστος Κώνστας

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News