default-image

Η "ήρεμη δύναμη" της κυβέρνησης

Η "ήρεμη δύναμη" της κυβέρνησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί οι άσπονδοι φίλοι του να του καταλογίζουν ότι μιλά ως τεχνοκράτης και άλλοι να του χρεώνουν τον τίτλο του «αλεξιπτωτιστή» στην πολιτική ζωή, ωστόσο όλοι του αναγνωρίζουν πως πρόκειται ένα «εξαιρετικό μυαλό». Προερχόμενος από μια αστική οικογένεια, η οποία ξεκίνησε από το μηδέν, ο Χανιώτης Γιώργος Σταθάκης έμαθε από πολύ μικρός πώς είναι να "χτίζεις" κάτι με την αξία σου. Και κάπως έτσι σήμερα είναι ο νέος υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Οι τεχνοκρατικές περγαμηνές του, ωστόσο, θα μπορούσαν αναμφίβολα να τον οδηγήσουν - κατά πολλούς - και στο υπουργείο Ανάπτυξης. Πάντως υπήρξε από τους πρώτους - εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ - ο οποίος κατέθεσε στο δημόσιο διάλογο εναλλακτικούς τρόπους για την απομείωση του χρέους.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά όπου και τελείωσε το σχολείο. Σπούδασε Οικονομικά στα Πανεπιστήμια της Αθήνας και του Νιούκαστλ. Δε συγκαταλέγεται μεταξύ των επαγγελματιών της πολιτικής και δε διαθέτει το προφίλ του.... «παραδοσιακού» πολιτικού. Άλλωστε όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος: «Δεν πηγαίνω σε κηδείες, μνημόσυνα, γάμους και τοπικές γιορτές, όχι από σνομπισμό, αλλά επειδή δεν προλαβαίνω και το εννοώ απόλυτα αυτό. Προφανώς αναλώνω τον περισσότερο χρόνο σε θέματα που αφορούν την κεντρική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά στα οικονομικά θέματα. Προφανώς και δεν μπορώ να παίξω το ρόλο του παραδοσιακού πολιτικού».

Μεγάλωσε σε μία οικογένεια που είχε στην κατοχή της τράτες και αλιευτικά. Η οικογενειακή επιχείρηση έχει έδρα στην Αττική, στην Ακτή Μουτσοπούλου, στον Πειραιά, με την επωνυμία "Λίνδος Ναυτιλιακή". Η εταιρεία συμμετείχε στην κοινοπραξία Δυτικών Κυκλάδων με τα επιβατηγά πλοία "Ιόνιον" και "Μήλος Εξπρές". Επίσης, με διμερείς συμβάσεις της τότε ΕΟΚ είχε αναλάβει αλιευτικά πλοία στη δυτική Αφρική. Το πλοίο το 1988 αγοράστηκε από την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Lindos Lines των Σταθάκη και Μανούσου και σε αυτούς αναφέρονται τα τεράστια αρχικά SM στο φουγάρο του πλοίου. Ο Γ. Σταθάκης πάντως δεν ασχολήθηκε ποτέ με την οικογενειακή επιχείρηση. Αφοσιώθηκε στα γράμματα, κάτι που αποτελούσε και επιθυμία του πατέρα του.

Σε αντίθεση με άλλους πολιτικούς, ο Γιώργος Σταθάκης - τουλάχιστον μέχρι να κάτσει σε υπουργική καρέκλα - δεν κυκλοφορούσε στο δρόμο με αστυνομική συνοδεία. Η εμπλοκή του με την πολιτική δεν τον έκανε να αλλάξει τον τρόπο της ζωής του, κάτι που και ο ίδιος θεωρεί μεγάλο πλεονέκτημα. Όπως είχε παραδεχθεί άλλωστε, «αν χρειαζόταν να αλλάξω, μάλλον θα αποχωρούσα από την πολιτική». Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να εξακολουθεί να διατηρεί μια υγιή και ειλικρινή σχέση με τον κόσμο. Ο οποίος μέχρι στιγμής κάνει λόγο για έναν απλό άνθρωπο. Κανονικά πράγματα δηλαδή.

Ο κ. Σταθάκης δηλώνει υπέρμαχος του πολιτικού πλουραλισμού, γεγονός που δεν τον κατατάσσει στην κατηγορία εκείνων που παρουσιάζουν την πολυφωνία στο ΣΥΡΙΖΑ ως μειονέκτημα. Αντιθέτως, όπως έχει δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του, αυτό αποτελεί ένα από τα πλεονεκτήματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πολύτιμο στήριγμά του

Συνοδοιπόρος - εδώ και 25 χρόνια - και ταυτόχρονα σημαντικό στήριγμα στην πολιτική του πορεία αποτελεί όλα αυτά τα χρόνια η σύζυγός του Θέμις (η οποία είναι εκπαιδευτικός), που μαζί της έχει αποκτήσει δύο παιδιά. Μια κόρη, η οποία είναι πρωτοετής στην Ιατρική Αθηνών, και έναν γιό, μαθητή της β' τάξης του Λυκείου. Κάτοχος πτυχίου Φιλοσοφικής με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι πάνω στο αντικείμενο της πολιτικής θεωρίας, η γυναίκα του ήταν εκείνη η οποία τον ενθάρρυνε πάντοτε, ακόμη κι όταν η δημοφιλία του δεν είχε φτάσει στα σημερινά επίπεδα. Βέβαια, αξίζει να του αναγνωρίσουμε πως την περίοδο κατά την οποία ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης με τη "Ριζοσπαστική Αριστερά" ήταν η πρώτη φορά που η παράταξη κατάφερε σε τοπικό επίπεδο - και σε αντιδιαστολή με τα τότε πανελλαδικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ - να εκτοξευτεί.

Είναι λάτρης του ποιοτικού τραγουδιού (με αδυναμία στην Ελένη Τσαλιγοπούλου) και θεατρόφιλος, ενώ στηρίζει πάντοτε και τις αξιόλογες τοπικές παραγωγές. Γενικά είναι άνθρωπος που παθιάζεται με ό,τι καταπιάνεται και προφανώς εκεί πρέπει να αποδοθεί και η μανία του στο κάπνισμα, την οποία δεν κρύβει.

Στο CNN: «Δεν εκβιάζουμε, ψάχνουμε λογική λύση»

«Δε θέλουμε το κράτος να επιστρέψει στην κατάσταση που ήταν προ κρίσης. Η Ελλάδα είχε πολλά προβλήματα και δεν εκβιάζουμε την ευρωζώνη. Προσπαθούμε να βρούμε την πιο λογική λύση και για τις δύο πλευρές, μία λύση που να ελαχιστοποιεί τις απώλειες που θα έχουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι». Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη φορολογική και στη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση και εκτίμησε, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της πρότασης ανταλλαγής των παλιών ομολόγων με νέα που θα έχουν ρήτρα ανάπτυξης, τονίζοντας ότι «η ανάπτυξη είναι το πρωταρχικό έργο της νέας κυβέρνησης».

Υποστήριξε δε ότι ακόμη και οι Βορειοευρωπαίοι έχουν αντιληφθεί τις απώλειες που έχουν υποστεί οι Έλληνες πολίτες ως συνέπεια της λιτότητας. «Η μοναδική εντολή που έχουμε είναι να ξαναλειτουργήσει η Ελλάδα και να βελτιωθεί η κατάσταση στα ελληνικά νοικοκυριά, το 1/3 εκ των οποίων βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχιας», υπογράμμισε.

Ο κ. Σταθάκης αποτελεί σίγουρα έναν πανεπιστημιακό που έδωσε ακόμη περισσότερους «πόντους» στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς. Το λέει και η "Wall Street Journal"... Εμείς απλώς ευχόμαστε η πολύτιμη εμπειρία του και οι γνώσεις του να αποδώσουν προς όφελος μιας ήδη πολύ ταλαιπωρημένης κοινωνίας, η οποία "διψά" για αλλαγή σελίδας και ένα καλύτερο αύριο.

Καλές προθέσεις, το χαλαρό προφίλ

Ε, δεν είναι αυτό που λέμε... τηλεοπτικός πολιτικός. Υπάρχουν και οι "επαγγελματίες" του είδους. Ο χαλαρός δε τρόπος με τον οποίο εκφράζεται έχει προκαλέσει κατά καιρούς "πονοκέφαλο" στην Κουμουνδρούρου. Ο Αλέξης Τσίπρας βέβαια του αναγνώριζε πάντοτε τις καλές του προθέσεις, καθώς είναι πολύ «δυνατός» γνώστης του αντικειμένου του, ενώ και δημοσίως του έχει αναγνωρίσει ότι έχει πέσει θύμα της «γαλάζιας μονταζιέρας».

Κατερίνα Σαλαπάτα

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News