default-image

Το ρούβλι... κρατά τους Ρώσους μακριά από την Κρήτη

Κρήτη
Το ρούβλι... κρατά τους Ρώσους μακριά από την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δραματική μείωση των Ρώσων τουριστών της τάξης μέχρι και του 70% στο νησί μας και γενικότερα στην Ελλάδα δείχνουν οι εκτιμήσεις για τη νέα τουριστική σεζόν. Η υποτίμηση του ρουβλίου έχει σταματήσει τις κρατήσεις για το 2015, με τις απώλειες να έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2014 και αφού το 2013 η Κρήτη πλημμύρισε από Ρώσους τουρίστες, αποδεικνύοντας τη χρονιά αυτή την καλύτερη των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Με τα μηνύματα από τη Ρωσία να είναι αρνητικά για τον τουρισμό, φορείς και παράγοντες ποντάρουν τώρα σε άλλες αγορές που θα σώσουν τη χώρα και το νησί, καλύπτοντας το κενό από τη ρωσική αγορά. Ως εκ τούτου, Γερμανία, Γαλλία και Αγγλία φαίνεται να αποτελούν τη λύση. Να είναι και πάλι ο δυνατός παίκτης στη σκακιέρα για το 2015, αλλά και οι μόνες σωτήριες για τον τουρισμό της χώρας μας αγορές, με την τρομοκρατική επίθεση που είχε σημειωθεί στο Παρίσι να ανατροφοδοτεί το τουριστικό ρεύμα στο νησί, δημιουργώντας έτσι καινούργιες ελπίδες.

«Εάν κάτι δεν αλλάξει μέχρι την έκθεση της Μόσχας, τότε ενδεχομένως η πτώση να είναι πολύ μεγαλύτερη», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου και Καινοτομίας Κρήτης, τουριστικός πράκτορας Αντίπας Σηφάκης.

«Το ποσοστό της πτώσης από τη ρωσική αγορά μεταφράζεται σε περίπου 250.000 επισκέπτες και είναι δύσκολο να καλυφθεί από τις άλλες αγορές», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης. Και όλα αυτά ενώ την ίδια ώρα απέλπιδες προσπάθειες ώστε να καλύψουν το κενό του ρωσικού ναυαγίου κάνουν από την πλευρά τους οι παράγοντες του τουρισμού, με τον πρόεδρο των τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων Κρήτης Μιχάλη Βλατάκη να επισημαίνει πως «στην αντίπερα όχθη αυτή τη στιγμή σημειώνεται μια αύξηση στη ροή των κρατήσεων από το Βέλγιο και τη Γαλλία. Οπότε θεωρώ πως θα έχουμε τουρισμό, γι' αυτό δε θα πρέπει να αγχωνόμαστε».

Πάντως, αξίζει να αναφερθεί ότι το ρωσικό ναυάγιο για τον τουρισμό της Κρήτης, μεταφράζεται σε 123.000 Ρώσους από τους 410.000 που επισκέφτηκαν την Κρήτη το 2014. Με την πτωτική τάση να έχει ξεκινήσει από τότε και να αγγίζει το 20%. Κι όλα αυτά την ώρα που στο ζενίθ της παρουσίας της ρωσικής αγοράς στην Κρήτη, το 2013, το νησί βούλιαξε από τους 471.000 Ρώσους, με μία αύξηση 55% σε σχέση με το 2012 και τους 313.000 Ρώσους.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News