Ειδήσεις

Η φτώχεια έχει αξιοπρέπεια

Μοναδικές στιγμές συγκινησιακής φόρτισης γνώρισε το πρωί της Τετάρτης το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου όπου εκδικαζόταν μία σειρά υποθέσεων που αφορούσαν υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Αιτία; Λίγο πριν ξεκινήσει η δίκη ενός ακόμη υπερχρεωμένου νοικοκυριού για σπίτι 85 τ.μ. και δάνειο 140 χιλιάδων ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που αφορούσε πολύτεκνη οικογένεια με 4 παιδιά, εκ των οποίων το ένα ήδη σπουδάζει, με πατέρα άνεργο ξενοδοχοϋπάλληλο, μετά από 20 χρόνια εργασίας, και μητέρα νοσηλεύτρια σε δημόσιο νοσοκομείο, με μισθό 1.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 500 μηνιαίως είναι δεσμευμένα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, άρα με αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις δυσβάσταχτες υποχρεώσεις τους, συνέβη το αναπάντεχο.

Ενώ η έδρα του Ειρηνοδικείου είχε διακόψει τη διαδικασία, η νοσηλεύτρια, της οποίας η υπόθεση ακολουθούσε στην εκδίκαση, βρήκε εντός της αιθούσης 120 ευρώ, που από κάποιον είχαν πέσει και αμέσως τα παρέδωσε στη συνήγορό της Μαρίνα Φανιουδάκη, προκειμένου να δοθούν στους αρμόδιους.

Η δικηγόρος με την έναρξη της διαδικασίας εκ νέου στο Ειρηνοδικείο, μη έχοντας άλλη λύση, τα παρέδωσε στην πρόεδρο της έδρας, η οποία φανερά συγκινημένη της είπε: «Με αυτή την πράξη μία γυναίκα καταχρεωμένη, της οποίας η υπόθεση εκδικάζεται αυτή τη στιγμή, εξαιτίας της οικονομικής ανέχειας, μας συγκινεί κυριολεκτικά για την αξιοπρέπεια και τη στάση της μέσα στα βάσανα της φτώχειας της».

Μισή ώρα αργότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε και η κάτοχος των 120 ευρώ, που της είχαν πέσει και που ήταν μία ασκούμενη δικηγόρος, άρα και αυτή μη αμειβόμενη. Το περιστατικό, ωστόσο, που διαδραματίστηκε στο Ειρηνοδικείο, έγινε αντικείμενο σχολιασμού σε όλα τα δικαστήρια, για την αξιοπρέπεια με την οποία άνθρωποι που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση εξαιτίας της κρίσης και της ανεργίας αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις, όπως το να βρουν ξαφνικά και από το πουθενά 120 ευρώ πεσμένα κάτω, με άγνωστο τον κάτοχό τους.

Γ.Σ.

Σχόλια