Ειδήσεις

Φορολογική "επανάσταση" ετοιμάζει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση θέλοντας να παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις της που αφορούν στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, και ταυτόχρονα αναζητώντας φορολογικά έσοδα, ετοιμάζεται να δημιουργήσει ένα νέο φόρο-ομπρέλα επί της συνολικής περιουσίας!

Παράλληλα ετοιμάζονται σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα της φορολογίας εισοδήματος, με στόχο να γίνει δικαιότερη και αναλογικότερη και να ελαφρύνει τα μέσα και κατώτερα στρώματα, που σήμερα υπερφορολογούνται βάναυσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές σήμερα, ο ΕΝΦΙΑ καταργείται, όπως δεσμεύτηκε η νέα κυβέρνηση, αλλά δε θα αντικατασταθεί από το κάποιο άλλο φόρο στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Η αντικατάσταση θα γίνει από ένα φόρο σε ολόκληρη την περιουσία. Με την τελική διαμόρφωση του περιουσιολογίου το Δημόσιο θα γνωρίζει πλέον την περιουσία σε σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια, καταθέσεις, έργα τέχνης, μετοχές, συμμετοχές σε επιχειρήσεις και κάθε άλλο περιουσιακό στοιχείο που κατέχουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Η σκέψη που υπάρχει είναι να φορολογηθούν επί του συνόλου της περιουσίας με ένα φόρο μεγάλης περιουσίας (όχι μόνο ακίνητης), αφού προηγουμένως καθιερωθεί ένα αφορολόγητο ποσό.

Αυτή είναι η γενική αρχή και η βάση. Όμως, υπάρχουν προβληματισμοί για το κατά πόσο θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται οι καταθέσεις (ήδη φορολογούνται και μάλλον θα εξαιρεθούν), οι μετοχές και οι συμμετοχές αφού θα φορολογείται το εισόδημα που αποδίδουν, ενώ η περαιτέρω φορολόγηση θα αποτελέσει και επενδυτικό αντικίνητρο.

Σε ό,τι αφορά στα ακίνητα με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και με τον καθορισμό του αφορολόγητου στις 300.000 ευρώ και τον υπολογισμό αυτής της αξίας με βάση την εμπορική και όχι τις αντικειμενικές αξίες, το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι απαλλάσσονται από το δυσβάσταχτο φόρο ακινήτων τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα.

Παράλληλα ο υπολογισμός του φόρου σε ό,τι αφορά μόνο στην ακίνητη περιουσία θα είναι ακόμη πιο ευνοϊκός για όσους έχουν δάνειο, καθώς από την ονομαστική αξία του ακινήτου θα αφαιρείται το ποσό του δανείου που δεν έχουν αποπληρώσει και ο φόρος θα υπολογίζεται στο υπόλοιπο ποσό.

Ταυτόχρονα έρχονται ριζικές αλλαγές στη φορολόγηση των φυσικών προσώπων. Πρώτη βασική αλλαγή είναι αυτή που αφορά στη φορολόγηση όλων των εισοδημάτων με τον ίδιο συντελεστή. Παράλληλα θα θεσπιστούν περισσότερες φορολογικές κλίμακες από αυτές που υπάρχουν σήμερα, ώστε η φορολόγηση να γίνει πιο αναλογική και έτσι και πιο δίκαιη, ενώ θα υπάρξει αύξηση των ανώτατων συντελεστών, αύξηση δηλαδή στους συντελεστές για τα μεγάλα εισοδήματα.

Βασική αλλαγή στο νέο φορολογικό που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο είναι αυτή που αφορά στο αφορολόγητο, το οποίο επανέρχεται στα 12.000 ευρώ με αύξηση κατά 2.000 ευρώ για τα πρώτα δύο παιδιά και 3.000 ευρώ από το τρίτο παιδί και πάνω. Μάλιστα το ατομικό αφορολόγητο πλέον θα υπολογίζεται κατ' έτος ανάλογα με το όριο φτώχειας και θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα.

Επιπλέον οι δαπάνες θα αφαιρούνται από το φόρο και όχι από το εισόδημα, κάτι που θα ευνοεί περισσότερο όσους έχουν μικρό εισόδημα και θα αυξάνει το φόρο σε όσους έχουν μεγάλα εισοδήματα.

Σημαντικές αλλαγές σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο και ως προς το ΦΠΑ, όπου αναμένεται μείωση των συντελεστών σε βασικά είδη διατροφής, όπως γάλα, ψωμί, ζυμαρικά, ενώ χαμηλά θα παραμείνει ο συντελεστής στην εστίαση με παράλληλη αναπροσαρμογή σε παιδικές τροφές κ.λπ.

Από μηδενική βάση, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες θα εξεταστούν οι περίπου 700 φοροαπαλλαγές, εκ των οποίων οι περισσότερες λόγω μνημονίου είχαν καταργηθεί, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει αλλαγές και στα φορολογικά κίνητρα ειδικών φορολογικών καθεστώτων όπως των εφοπλιστών, βουλευτών και της Εκκλησίας.

Σχόλια