Ειδήσεις

Σε δίκη... ολόκληρη η Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής

Με βαριές κατηγορίες για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, το Συμβούλιο των Εφετών κατά πλειοψηφία παραπέμπει σε δίκη το σύνολο των βουλευτών της Χρυσής Αυγής που εξελέγησαν με τα ψηφοδέλτιά της στις εκλογές του 2012, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής του κόμματος, Νίκος Μιχαλολιάκος.

Κατά πλειοψηφία οι δικαστές του Συμβουλίου παραπέμπουν συνολικά 69 άτομα, οι οποίοι θα δικαστούν ως κατηγορούμενοι για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονίες, επικίνδυνα εγκλήματα κατά της σωματικής ακεραιότητας αλλοδαπών και Ελλήνων πολιτών, διακεκριμένη οπλοκατοχή και άλλα στυγερά εγκλήματα.

Μεταξύ αυτών που παραπέμπονται, που είναι οι ίδιοι με αυτούς που περιέχονται στην πρόταση του εισαγγελέως κ. Ισίδωρου Ντογιάκου, είναι ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής και προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό Νίκος Μιχαλολιάκος, ο φερόμενος ως υπαρχηγός Χρ. Παππάς, ο βουλευτής Ηλ. Κασσιδιάρης, αλλά και οι υπόλοιποι βουλευτές του κόμματος. Επίσης παραπέμπονται οι συμμετέχοντες στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα με βασικό δράστη τον Γ. Ρουπακιά.

Ακόμη παραπέμπεται μια ανήλικη κρατούμενη στο δικαστήριο Ανηλίκων, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες συμμετείχε στην επίθεση κατά των Αιγυπτίων ψαράδων στο Πέραμα.  

Η υπόθεση που απασχόλησε την πολιτική ζωή του τόπου αλλά και την κοινή γνώμη με αφορμή κυρίως τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα οδηγείται στο ακροατήριο μετά από περίπου 20 μήνες δικαστικής έρευνας στο Άρειο Πάγο και το Εφετείο.

Με το βούλευμα 215/2015 του Συμβουλίου Εφετών διατηρούνται οι περιοριστικοί όροι και τα εντάλματα κράτησης όσων έχουν προφυλακιστεί, ενώ αποφασίζεται να μη γίνει κατηγορία για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση των κατηγορουμένων Καρατζά, Κιριτσόπουλου, Μπαξεβανάκη, Σπυρίδη, Στέφα, Φραγκάκη, Φραγκούλη, Χατζηπαυλίδη, Μπίνου και Μπολάνη.

Επίσης με μειοψηφία ενός εφέτη, του κ. Νίκου Σαλάτα, ο οποίος είναι και εισηγητής στην υπόθεση, εκτιμάται ότι δεν πρέπει να παραπεμφθούν οι κατηγορούμενοι για το έγκλημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση αφού, όπως υποστηρίζει, σύμφωνα με τη Σύμβαση του Παλέρμο, που αποτελεί είναι και εσωτερικό μας δίκαιο, το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης προϋποθέτει την ύπαρξη οικονομικού οφέλους για τους κατηγορουμένους.

Σχόλια