default-image

Πετρελαϊκή ρύπανση στα Μάλια από μισοβυθισμένο πλοίο

Πετρελαϊκή ρύπανση στα Μάλια από μισοβυθισμένο πλοίο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκηνικό θρίλερ... με ένα σκουριασμένο πλοίο στο βυθό της θάλασσας και άλλο ένα έτοιμο να... βυθιστεί αντικρίζει κανείς στη μαρίνα στα Μάλια. Και το χειρότερο… από το παρατημένο οχηματαγωγό πλοίο που έχει σηκωθεί "σούζα" από τα νερά που έχουν μπει στο εσωτερικό του διαρρέουν καθημερινά στη θάλασσα των Μαλίων ποσότητες πετρελαίου!

Μετά από καταγγελίες πολιτών του δήμου Μαλίων, μάθαμε έκπληκτοι ότι το μικρότερο σκάφος που είναι βυθισμένο βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση εδώ και 15 περίπου χρόνια, χωρίς κανένας να μεριμνήσει για την απομάκρυνσή του από τη μαρίνα των Μαλίων, αφού αποτελεί οξεία εστία μόλυνσης.

Το δε οχηματαγωγό το παράτησε, όπως λένε οι κάτοικοι, ο ιδιοκτήτης του σε αυτή την κατάσταση, με αποτέλεσμα μετά από 5 χρόνια ακινησίας (!) αυτό να μπάζει νερά έχοντας σηκωθεί "σούζα" και ενώ είναι έτοιμο και αυτό να καταλήξει στο βυθό.

Το χειρότερο με το τελευταίο πλοίο, που δείχνει ακόμα πως είναι ζωντανό-νεκρό, είναι πως το πετρέλαιο που έχει απομείνει στο μηχανοστάσιό του ρέει ανενόχλητο στη θάλασσα των Μαλίων!

«Ντροπή… Μας κάνει εντύπωση», λένε και πάλι οι κάτοικοι, «που κανένας από τους υπεύθυνους δεν έχει ενδιαφερθεί εδώ και 15 χρόνια για τη διόρθωση αυτού του κακού που συμβαίνει στα Μάλια».

Υπενθυμίζεται πως ο τουριστικός λιμένας Μαλίων χωροθετήθηκε με την προ του Ν. 2160/93 διαδικασία με χρηματοδότηση από το Β' Κ.Π.Σ. (ΠΕΠ Κρήτης), ενώ ανήκει στη δικαιοδοσία του ΕΟΤ, και αν και έχει κατασκευαστεί μέρος των λιμενικών έργων, σήμερα το έργο παραμένει ημιτελές και τα επενδεδυμένα σε αυτό κεφάλαια αναξιοποίητα.

Παρά τις προσπάθειες του Δήμου Χερσονήσου με κάποιους καθαρισμούς του χώρου και των υδάτων (που στην τελική δεν είναι και αρμοδιότητά του), το σκηνικό παραμένει αποτροπιαστικό, ενώ απορίας άξιο είναι το γεγονός πως για… 15η συνεχή χρονιά το σημείο θα αποτελέσει μέρος, ούτως ή άλλως, προσέλκυσης χιλιάδων τουριστών. Αρχής γενομένης σε δύο μήνες, όπερ ξεκινάει και η τουριστική περίοδος.

Λευτέρης Κουμαντάκης

(Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News