default-image

Κρήτες επιχειρηματίες για την επαναφορά του βασικού μισθού στα 751€

Κρήτη
Κρήτες επιχειρηματίες για την επαναφορά του βασικού μισθού στα 751€

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θέλουν αλλά δεν μπορούν αμέσως να δώσουν τον κατώτερο μισθό των 751 ευρώ το μήνα οι έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες του νομού Ηρακλείου, αν δεν προϋπάρξουν μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεών τους. Αυτό το μήνυμα στέλνουν στη νέα κυβέρνηση επιχειρηματίες και συνδικαλιστές του κλάδου, που μίλησαν στη "Νέα Κρήτη" χθες, περιγράφοντας μια κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη, καλώντας την κυβέρνηση να δει σφαιρικά τα ζητήματα επιβίωσής τους.

Η "Νέα Κρήτη" κατέγραψε όμως και τις θέσεις τους για το συνολικό πακέτο μέτρων που ζητούν να τεθεί σε εφαρμογή, κάνοντας λόγο για δραματική κατάσταση της αγοράς από τις μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων χρόνων!

Τα "κόκκινα" δάνεια, τα χρέη τους στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι ακάλυπτες επιταγές από ένα μεγάλο μέρος πελατών τους και αδυναμία είσπραξης των οφειλών αυτών είναι με λίγα λόγια η κατάσταση των μικρομεσαίων, που αναγνωρίζουν την ανάγκη σταδιακών αυξήσεων των μισθών των εργαζομένων τους, αλλά δηλώνουν πως σαν μεμονωμένη ενέργεια της κυβέρνησης θα επιφέρει απολύσεις και άρα θα έχει το ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Και οι απολύσεις αυτές θα είναι το αποτέλεσμα της αδυναμίας των περισσότερων επιχειρηματιών να καταφέρουν να πληρώσουν τους νέους μισθούς, όπως θα διαμορφωθούν οι κατώτεροι αλλά και οι ανώτεροι, καθώς θα αναπροσαρμοστούν και τα επιδόματα που εμπεριέχονται σε αυτούς.

«Όταν ο τζίρος των καταστημάτων τα τελευταία χρόνια, από το 2009 και μετά που παρουσιάστηκε η οικονομική κρίση, έχει πέσει πάνω από το 70%, είναι πάρα πολύ δύσκολο να είναι αναστρέψιμη αυτή η κατάσταση πάρα πολύ σύντομα», τόνισε στη "Ν.Κ." ο αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης.

«Πιστεύουμε ότι σταδιακά είναι αναστρέψιμο. Όχι να φτάσουμε στα επίπεδα του 2005-2006, που η αγορά δούλευε στο "φουλ", αλλά να αυξηθεί ο τζίρος σε ποσοστό 35 με 40% πιστεύω ότι στα αμέσως επόμενα ένα με δύο χρόνια είναι εφικτό».

Αλλά για να γίνει αυτή η μεγάλη βελτίωση ο Μπάμπης Λεκάκης θεωρεί ότι χρειάζονται φοροαπαλλαγές, αλλά και μια σειρά ρυθμίσεων στο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα, καθώς, σύμφωνα με το συνδικαλιστή, «το κράτος πλέον έχει πάψει να εισπράττει. Διότι, παρά το ότι ήταν στις εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης ότι το φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα θα είχε μεγάλη επιτυχία, είδαμε ότι στην πράξη δε δούλεψε. Και δεν πρόκειται να δουλέψει γιατί ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Και από τη στιγμή που δεν έχει χρήμα ο φορολογούμενος, δεν πρόκειται να πάει να πληρώσει τα χρέη του, όσες ρυθμίσεις και αν γίνουν. Το είχαμε πει και στην προηγούμενη κυβέρνηση. Το έχουμε συζητήσει και με την τωρινή».

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ τονίζει ότι «μια ρύθμιση βάσει της οποίας θα μπορεί κάποιος να πληρώνει με βάση τα εισοδήματά του θα ήταν η πιο σωστή για όλους αυτή τη στιγμή, για να μπορέσει να εισπράξει χρήματα και το κράτος, αλλά και οι μικρομεσαίοι και οι επιχειρηματίες να φύγουν από αυτό το αδιέξοδο που έχουν βρεθεί αυτή τη στιγμή».

Χιλιάδες "λουκέτα"

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα για το 2014 σε ό,τι αφορά το πόσες επιχειρήσεις άνοιξαν και πόσες επιχειρήσεις έκλεισαν στο νομό Ηρακλείου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΟΕΒΕΝΗ, ενώ άνοιξαν 1.048 επιχειρήσεις, έκλεισαν 1.831! Επομένως, η διαφορά είναι 783 επιχειρήσεις που έκλεισαν για το 2014 ως αρνητικό πρόσημο. Μάλιστα, το αρνητικό πρόσημο του 2014 ήταν μεγαλύτερο και σε σχέση με το 2013, οπότε και είχαν καταγραφεί 124 "λουκέτα" ως η διαφορά που προκύπτει από το άνοιγμα-κλείσιμο επιχειρήσεων.

Όπως εξηγεί στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, «ο τομέας που επλήγη περισσότερο ήταν ο αυτός της μεταποίησης και του εμπορίου, που εκεί απασχολείται και το περισσότερο προσωπικό και σε επίπεδο νομού Ηρακλείου και σε επίπεδο γενικότερα Ελλάδος. Και σε αυτόν τον τομέα είναι που χάνονται και τα περισσότερα έσοδα για το κράτος».

Η αποβιομηχάνηση: Εξ ανάγκης εισαγωγές

Στο μεταξύ, η Ελλάδα από χρόνο σε χρόνο "κατάφερε" να κλείσει τις περισσότερες ελληνικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες της, προς όφελος των ξένων επιχειρήσεων, αυξάνοντας έτσι εξ ανάγκης τις εισαγωγές και εκτινάσσοντας την ανεργία και την ακρίβεια στα ύψη.

Ο Μπάμπης Λεκάκης τονίζει στο σημείο αυτό ότι «υπάρχουν κάποιες βιομηχανίες στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν αντέξει στην εποχή της κρίσης, αλλά θεωρούμε ότι θέλουν στήριξη και βοήθεια γιατί βλέπουμε πολλές φορές ότι αδυνατούν να μας προμηθεύσουν υλικά, λόγω του ότι εισάγουν πρώτες ύλες. Αυτό σημαίνει ότι, όταν εισάγεις, θα πρέπει να πληρώσεις πλέον, γιατί η Ελλάδα πληρώνει μόνο με μετρητά πλέον. Δε δέχονται ούτε εγγυητικές επιστολές από τράπεζες, ούτε τίποτα. Άρα θα πρέπει να στηριχτούν αυτές οι βιομηχανίες για να συνεχίσουν τη δουλειά τους, γιατί διαφορετικά θα πρέπει να πάμε σε εισαγωγές. Και οι εισαγωγές ξέρουμε ότι είναι κάτι κακό για την Ελλάδα».

Ο συνδικαλιστής επισημαίνει την ανάγκη στήριξης των υφιστάμενων βιομηχανιών και ταυτόχρονα προσπάθειας της κυβέρνησης να ανοίξει και τις βιομηχανίες εκείνες που έκλεισαν την εποχή της κρίσης, λόγω οικονομικών δυσκολιών.

«Εμάς μας ενδιαφέρει», λέει χαρακτηριστικά, «να πάει καλά η καινούργια κυβέρνηση, να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το έχει πει και η προηγούμενη κυβέρνηση ότι είμαστε η ραχοκοκκαλιά της οικονομίας. Το λέει και η σημερινή κυβέρνηση, αλλά η ραχοκοκκαλιά της οικονομίας θέλει βοήθεια και πρέπει να αρχίσει πάλι ο δυναμικός διάλογος».

Ο κ. Λεκάκης αναφέρεται στο διάλογο μεταξύ των κοινωνικών φορέων, ο οποίος έχει σταματήσει να γίνεται από το 2008, αφού έκτοτε όλες οι αποφάσεις έχουν ληφθεί με προεδρικά διατάγματα.

"Τρελά" χρέη - "Θηλιά" οι ακάλυπτες επιταγές

Την ίδια ώρα, οι ακάλυπτες επιταγές έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα επιβίωσης στον κλάδο των μικρομεσαίων. «Μιλάμε για ένα φαινόμενο που σήμερα έχει κάπως εκλείψει, επειδή τις επιταγές πλέον τις περνάνε από ένα... μεγάλο κόσκινο. Αλλά την εποχή που ξεκίνησε η κρίση πάρα πολλοί επιχειρηματίες έπεσαν θύματα των ακάλυπτων επιταγών. Σήμερα οι επιχειρήσεις έχουν κάνει διαγραφή αυτών των χρεών. Δηλαδή στην ουσία έχουν διαγράψει το χρέος προς τους πελάτες τους. Ενώ ταυτόχρονα το κράτος δεν πάει σε μείωση των ίδιων των προσαυξήσεων σε όλους τους τομείς. Ασφαλιστικό, φορολογικό. Και είναι μεγάλα αυτά τα ποσοστά που συζητάμε, γιατί υπάρχουν επιχειρήσεις, που γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, που έχουν και 300 και 400 και 500 χιλιάδες ευρώ ακάλυπτες επιταγές», τονίζει ο Μπάμπης Λεκάκης και καταλήγει λέγοντας πως, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει "κούρεμα" του χρέους στην Ελλάδα, όπως οι ίδιοι έχουν διαγράψει τα χρέη σε πελάτες τους λόγω της αδυναμίας τους να αποπληρώσουν, έτσι και το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να τα σβήσει από τις επιχειρήσεις.

«Για την ανάπτυξη», ανέφερε από την πλευρά του ο επιχειρηματίας Γιάννης Φλουρής, «καλό θα είναι αυτό που λέει να κάνει σταδιακά, αυξάνοντας το μισθό στα επίπεδα των 751 ευρώ. Αλλά υπάρχει θέμα για μας, ως επαγγελματίες, πώς θα πληρώνουμε τους μισθούς. Επομένως, ταυτόχρονα πρέπει να δει και την πλευρά του εργοδότη. Αν μας προσφέρει ανάπτυξη, ώστε να ανοίξουν οι δουλειές να μπορούμε να πληρώνουμε κι εμείς τους μισθούς, εμείς ευχαρίστως να δεχτούμε την αναπροσαρμογή του κατώτερου μισθού. Αν, για παράδειγμα, τονωθεί η κατάσταση στην αγορά και μπορεί ο ξενοδόχος να ανακαινίσει, ο ιδιώτης να κάνει κάτι στο σπίτι του, να δουλέψουμε, θα μπορούμε να στηρίξουμε κι εμείς τους μισθούς των εργαζομένων μας. Γιατί τώρα η δουλειά είναι μεροδούλι-μεροφάι. Πάντως εγώ είμαι αισιόδοξος».

Από την πλευρά του, ο Χαράλαμπος Λεκάκης συμφωνεί ότι με τη σταδιακή αύξηση των μισθών θα υπάρξει και σταδιακή ανάπτυξη στη χώρα μας, αφού θα αυξηθεί και η κατανάλωση των αγαθών. «Αλλά στον κλάδο μας, στο χώρο της ξυλείας, το κράτος θα πρέπει να κόψει πολλά από τα χρέη μας για να αρχίσουμε να πληρώνουμε. Διαφορετικά δε βλέπουμε τίποτα. Σήμερα αργοπεθαίνουμε σιγά-σιγά. Κλείνουν επιχειρήσεις. Και όλοι παλεύουμε για ένα μεροκάματο», καταλήγει ο κ. Λεκάκης.

«Όχι σε βίαιη αναπροσαρμογή των μισθών», επισημαίνει κατηγορηματικά από την πλευρά του ο προηγούμενος πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ και μέλος σήμερα της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ Μανόλης Σφυρής. «Εμείς έχουμε πει ότι σε καμία περίπτωση δε θα δεχτούμε βίαιη αναπροσαρμογή του μισθού προς τα πάνω, με τον ίδιο βίαιο τρόπο που έγινε κι αυτή η μείωση. Εμείς δε λέμε όχι σε μια αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά αυτή η αύξηση θα προέλθει μέσα από ένα διάλογο των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ, του ΣΕΒ, του ΣΕΤΕ και από τη μεριά των εργαζομένων της ΓΣΕΕ. Έτσι ώστε να δούμε μέσα από αυτό το διάλογο διαχρονικά πόσο μπορεί, μέσα από ένα πενταετές και επταετές πρόγραμμα, να επανέλθουμε στα 751 ευρώ. Σε καμία περίπτωση δε δεχόμαστε 30% αύξηση με βίαιο τρόπο, γιατί το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να φέρει νέα γενιά ανέργων και ίσως και οριστικό κλείσιμο σε πολλές επιχειρήσεις».

«Είναι ψίχουλα»

Εκ διαμέτρου αντίθετη όμως είναι η θέση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου. Όπως τονίζει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου Δημόκριτος Σαλούστρος, «αυτές οι αυξήσεις είναι "ψίχουλα" στο τραπέζι των εργαζομένων. Θα συρρικνώσει τους κλαδικούς μισθούς προς τα κάτω. Και ταυτόχρονα θα δώσει πάλι ζεστό χρήμα και φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο για να δώσει αυτό το μισθό».

Μάλιστα, ο συνδικαλιστής προσθέτει ότι «έτσι κι αλλιώς, εμείς στο επόμενο διάστημα θα παλέψουμε για υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης στα 918 ευρώ και θα πρέπει σε αυτό να απαντήσει η ΟΕΒΕΝΗ και όχι στα 751, που "απαντάει" η κυβέρνηση. Γιατί εμείς ξέρουμε ότι υπάρχει ανταγωνιστικότητα. Και έχουμε στοιχεία ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κερδοφορία και μες στην κρίση».

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News