Ειδήσεις

Επαγγελματικές συμβουλές για φοιτητές-ανέργους

Έχεις τελειώσει μια σχολή και δεν έχεις βρει ακόμα εργασία; Παραμένεις χρόνια άνεργος; Έχεις κλίση σε κάποιον τομέα αλλά δεν έχεις βρει το κατάλληλο άτομο για να σε βοηθήσει να εξωτερικεύσεις το ταλέντο σου και να εκφραστείς... Ήρθε λοιπόν η στιγμή να βρεις το μέντορά σου... Τον άνθρωπο ή τους ανθρώπους εκείνους που θα σε βοηθήσουν να σταδιοδρομήσεις στον επαγγελματικό χώρο της επιλογής του και να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά και επαγγελματικά εποχή που ζούμε.

Πώς; Ακολουθώντας το εθελοντικό μη κερδοσκοπικό δίκτυο "Μέντωρ", που στοχεύει στην έμπνευση και ενεργοποίηση των ανέργων και των φοιτητών προκειμένου να αποκτήσουν ένα πιο λειτουργικό επαγγελματικό προσανατολισμό.

Το δίκτυο "Μέντωρ" είναι μια εθελοντική μη κερδοσκοπική δράση, που στοχεύει στην έμπνευση και ενεργοποίηση των άνεργων νέων και φοιτητών, προκειμένου να αποκτήσουν ένα λειτουργικό επαγγελματικό προσανατολισμό. Μια ομάδα ανθρώπων της διπλανής πόρτας, που τους εμπνέει να εξερευνούν μαζί με άλλους ανθρώπους τα πιθανά πεδία απασχόλησης. Να τους εμψυχώνουν να περπατήσουν το δικό τους μοναδικό μονοπάτι καριέρας! Πάνω από όλα, λοιπόν, σε αυτό το πλαίσιο, μοναδικός σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η έμπνευση των άνεργων νέων και φοιτητών έτσι ώστε να αποφασίσουν ότι «κι εγώ μπορώ να το κάνω!» και να κάνουν τα όνειρά τους πράξη. Περπατώντας σε ένα μονοπάτι που τους εμπνέει, θα ενεργοποιηθούν και θα οδηγηθούν στη δημιουργία μιας νέας αντίληψης για την επαγγελματική τους ζωή. Και αυτό διότι, όπως αναφέρουν τα μέλη της δράσης, ο θεσμός του μέντορα αποτελεί πλέον μία αποδεδειγμένα αποτελεσματική μέθοδο ατομικής καθοδήγησης και ενδυνάμωσης για στήριξη άνεργων νέων και φοιτητών.

Πώς λειτουργεί το δίκτυο

Το δίκτυο "Μέντωρ" παρέχει τις συμβουλές του μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας "Mymentor. gr". Μέσω της πλατφόρμας αυτής, ο άνεργος ή ο φοιτητής θα έρχεται σε επαφή με τα προφίλ των μεντόρων και θα επιλέγει το μέντορα που του ταιριάζει, προκειμένου να εξερευνήσουν μαζί την κατάλληλη επαγγελματική προοπτική για τον ενδιαφερόμενο. Στο δίκτυο δραστηριοποιούνται εθελοντές μέντορες, εθελοντές εμπνευστές, εθελοντές δημοσιογράφοι, εθελοντές ηθοποιοί, εθελοντές μουσικοί, εθελοντές προγραμματιστές για την ορθή λειτουργία της πλατφόρμας, εθελοντές γραφίστες, εθελοντές προώθησης του δικτύου και των εκδηλώσεων, εθελοντές για τη γενικότερη οργάνωση του δικτύου, καθώς και εθελοντές για την οργάνωση των Ημερών Έμπνευσης. Όποιος νιώθει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τον εαυτό του ως όχημα για να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί έστω και ένας συμπολίτης του, μπορεί να συμμετάσχει στο δίκτυο.

Όπως τόνισε η κ. Βερονίκη Σπανάκη, που μαζί με μερικούς ακόμα ανθρώπους ανέλαβαν τη δημιουργία αυτής της δράσης «βιώνοντας καθημερινά την ανεργία μέσα από γνωστούς και φίλους, τα παιδιά τελειώνουν μια σχολή και ζουν με την αβεβαιότητα. Ορμώμενοι από αυτό, δημιουργήσαμε αυτό το δίκτυο για να βοηθήσουμε. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να συμπληρώσει τα στοιχεία του στην πλατφόρμα μας σαν να επρόκειτο για βιογραφικό. Και να αναφέρει εν συνεχεία με τι θα ήθελε να ασχοληθεί. Εμείς, από την πλευρά μας, συλλέγουμε αυτές τις πληροφορίες προκειμένου να τους φέρουμε σε επαφή με τους λεγόμενους μέντορες. Γι' αυτό και είμαστε ανοιχτοί και σε επαφές με φορείς και επιχειρηματίες που θέλουν να προσλάβουν άτομα στις επιχειρήσεις τους. Ώστε να προωθηθούν εκεί τα άτομα που απευθύνονται σε μας. Αν όλο αυτό καλλιεργηθεί όμορφα, θα συμβάλει αρκετά θετικά σε πολλαπλό επίπεδο. Για αυτό καλούμε όσους θέλουν να συμμετάσχουν για να καταλάβουν πως ό,τι σκεφτείς μπορείς να το κάνεις πραγματικότητα, αρκεί να λάβεις τη σωστή καθοδήγηση».

Συνεισφορές

Τέλος, επειδή, όπως τονίζουν τα μέλη της, η ομάδα είναι νεοσύστατη με τρεις μήνες μόλις λειτουργίας και με πολλές ανάγκες, κάθε είδους συνεισφορά είναι πολύτιμη και χρήσιμη. Για αυτό και όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στην ομάδα των εθελοντών παρακαλούνται να επικοινωνήσουν μέσω inbox στο facebook ή με email στο mymentorvolunteers@gmail.com. Οι τρόποι επικοινωνίας με το δίκτυο είναι επίσης οι εξής: Fb page Δίκτυο Μέντωρ, Fb event ttps://www.facebook.com/events/813130308733098/, όπως και η ιστοσελίδα www.mymentor.gr που θα λειτουργήσει εντός των ημερών.

Ημέρες Έμπνευσης: Νέοι άνθρωποι διηγούνται...

Την ίδια στιγμή, όμως, το δίκτυο "Μέντωρ" φιλοδοξεί να καθιερώσει τη διοργάνωση ολοήμερων εκδηλώσεων με τον τίτλο "Ημέρες έμπνευσης" ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μάλιστα, η πρώτη δράση του δικτύου με τίτλο "10+1 ιστορίες έμπνευσης" θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου από τις 12 το μεσημέρι και έως αργά το απόγευμα στο "ΔιαRτηρητέο" (Χάνδακoς 71, Ηράκλειο), με την πρόσκληση να είναι ανοικτή για όλους. Καθώς εκεί το κοινό, θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το δίκτυο εθελοντών "Μέντωρ" και να ενημερωθεί για το πώς μέσα από τη χρήση της πλατφόρμας mymentor.gr θα επιλέξει το μέντορα που του ταιριάζει για να ανακαλύψουν μαζί την κατάλληλη επαγγελματική προοπτική. Παράλληλα όμως το σημαντικό είναι πως στη διάρκεια της συνάντησης θα παρουσιαστούν 10+1 ιστορίες νέων ανθρώπων της πόλης μας. Ανθρώπων της διπλανής πόρτας οι οποίοι θα καταθέσουν σε ολιγόλεπτες παρουσιάσεις την προσωπική τους υπέρβαση στον επαγγελματικό τομέα, προκειμένου να δώσουν έμπνευση στους παρευρισκομένους.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια