Ειδήσεις

Έρευνα Κρητών: Σχέση της αφρικανικής σκόνης με μηνιγγίτιδα

Οι συνθήκες Σαχάρας δεν είναι τόσο... αθώες όσο δείχνουν, καθώς, εκτός από μέταλλα και πετρώματα, η αφρικανική σκόνη μεταφέρει και βακτήρια. Σύμφωνα με τον πνευμονολόγο και αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νίκο Τζανάκη που μίλησε στην εκπομπή "Κρήτη σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV", υπάρχει σε εξέλιξη μελέτη των επιστημόνων με επίκεντρο και την Κρήτη, που ερευνά τη σχέση μεταφοράς σκόνης με την εξάπλωση νοσημάτων όπως πνευμονίας, αιμόφιλου ακόμη και μηνιγγιδόκοκκου.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, με τη σκόνη ενδέχεται να μεταφέρονται και μικροοργανισμοί που προκαλούν σοβαρές παθήσεις σε ανθρώπους.

Επιστρέφει σήμερα Τετάρτη η αφρικανική σκόνη

Πάντως, η αφρικανική σκόνη επιστρέφει από σήμερα Τετάρτη στην Κρήτη. Η σκόνη σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα κάνει και πάλι την εμφάνισή της διαμορφώνοντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Μόνο που και τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η Κρήτη δέχτηκε σκόνη σε ποσότητες ρεκόρ, αφού δέχτηκε 442,4 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV", η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική στο νησί μας αφού:

ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΣΚΟΝΗΣ "ΣΚΙΡΩΝ"

Υψηλότερη συγκέντρωση θα ήταν στην Κρήτη με 598,7 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο

Την Κυριακή 01/02 η συγκέντρωση ήταν 442,4 μικρογραμμάρια

Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις: Αττική, Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Κρήτη

Την Τετάρτη θα υπάρξει νέα επέλαση αφρικανικής σκόνης

Η αφρικανική σκόνη αποτελεί πάντως "κόλαση" για όσους πάσχουν από αλλεργίες, αναπνευστικά προβλήματα και άσθμα.

Οδηγίες για να προστατευτούμε από τη σκόνη

Αν και αυτή τη φορά η κατάσταση εκτιμάται ότι θα είναι πιο ήπια, ξεκάθαρες είναι οι οδηγίες του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε περιπτώσεις που η σκόνη «πνίγει» τις πόλεις της χώρας:

- Άτομα µε αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς,

- Παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών,

Θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση και δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές µε αυξημένη κυκλοφορία.

Της Φιλίας Σαριδάκη

Σχόλια