default-image

Δε βρίσκουν άκρη οι δικαιούχοι με την ενιαία ενίσχυση

Κρήτη
Δε βρίσκουν άκρη οι δικαιούχοι με την ενιαία ενίσχυση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολύπλοκο είναι το σύστημα που έχει στηθεί τις τελευταίες μέρες στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, όπου χιλιάδες δικαιούχοι της ενιαίας ενίσχυσης ταλαιπωρούνται εξαιτίας της γραφειοκρατίας του ΟΠΕΚΕΠΕ και των κοινοτικών κανονισμών, για να πάρουν επιτέλους χρήματα που τους έχουν μπλοκάρει για διάφορους λόγους, με τους εργαζόμενους και τα στελέχη της οργάνωσης να βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, δίνοντας κυριολεκτικά μάχες!

Ο αρμόδιος διευθυντής της οργάνωσης Μανόλης Γαρεφαλάκης έδωσε στη "Νέα Κρήτη" χθες όλα τα στοιχεία, βάσει των οποίων οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα οδηγήσουν σε πληρωμές μέσα στο Μάρτιο για κάποιους (με απλά λάθη στοιχείων) και αρχές Ιουνίου για κάποιους άλλους με θέματα που αφορούν στις τηλεπισκοπήσεις των αγροτεμαχίων τους.

Αλλά για τις ημερομηνίες πληρωμής, ο κ. Γαρεφαλάκης διευκρινίζει πως πρόκειται για άνωθεν διαβεβαιώσεις. «Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε για τη διόρθωση επιλεξιμότητας των αγροτεμαχίων και τη διόρθωση επιλεξιμότητας των χαρτογραφικών ενοτήτων», λέει ο κ. Γαρεφαλάκης. Και εξηγεί ότι οι διορθώσεις αφορούν σε περιπτώσεις παραγωγών που έχουν κάνει αίτημα προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ να ξαναεντάξει ως επιλέξιμο ένα κομμάτι που το είχε βγάλει ως μη επιλέξιμο. Υπάρχουν επίσης και κτηνοτρόφοι που ζητούν να δικαιωθούν για ανάλογες περιπτώσεις διεκδίκησης επιλεξιμότητας. Υπάρχουν και λάθη σε ΑΦΜ, τραπεζικούς λογαριασμούς, προσωπικά στοιχεία κ.λπ. των δικαιούχων που σπεύδουν να τα διορθώσουν.

Λάθη και διορθώσεις

Όπως εξηγεί ο κ. Γαρεφαλάκης, οι διορθώσεις γίνονται στο σύστημα από την ΕΑΣΗ, αλλά στη συνέχεια, πριν κατοχυρωθούν οι αλλαγές αυτές, θα πρέπει να γίνουν εγκρίσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να ισχύσουν. Στο ερώτημά μας για τα λάθη που υπάρχουν, ο αρμόδιος διευθυντής της Ένωσης Ηρακλείου κάνει λόγο για πολλές περιπτώσεις που αφορούν στην αλλαγή μετρήσιμης έκτασης. «Είναι δηλαδή επιλεξιμότητες, όπως τις ονομάζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ως όρο».

Και αναφερόμενος στον περίφημο κωδικό που είχε μπει φέτος, δημιουργώντας πρόβλημα στην πληρωμή χιλιάδων παραγωγών, ο Μανόλης Γαρεφαλάκης εξηγεί: «Ο κωδικός 54108 και 109 ήταν αγροτεμάχια, αμπελοτεμάχια, ελαιοτεμάχια, που ήταν σε ενότητα που την είχε χαρακτηρίσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ως βοσκοτοπική και τα τεμάχια αυτά ο Οργανισμός τα είχε απεντάξει. Το διόρθωσε όμως αυτό και στις αρχές Ιανουαρίου τα πλήρωσε αυτά τα χρήματα όταν αφαίρεσε τον κωδικό αυτό».

Χαρτογραφικό υπόβαθρο: Γιατί έχουν μείνει απλήρωτοι παραγωγοί

Πού οφείλεται όμως ότι ακόμα μέχρι σήμερα παραμένουν απλήρωτοι χιλιάδες παραγωγοί; Η απάντησή του είναι: «Με την αλλαγή του χαρτογραφικού υποβάθρου ένα χωράφι το οποίο είχε μια επιλεξιμότητα Χ μπορεί πλέον να εμφανίζεται ότι έχει μειωθεί η επιλεξιμότητά του. Διότι μπορεί να βρέθηκε ότι ακουμπάει σε ένα δετή. Μπορεί να ανοίχτηκε ένας δρόμος κ.λπ. Έτσι με αυτόν τον τρόπο γίνεται. Ή μπορεί μια ενότητα να την έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος ο ΟΠΕΚΕΠΕ ότι είναι λιγότερο μετρήσιμη απ' ό,τι κρίνεται».

Στο σημείο αυτό ο ίδιος διευκρινίζει ότι η επικαιροποίηση του χαρτογραφικού υποβάθρου επιβάλλεται από τον κοινοτικό κανονισμό, για χρονικό διάστημα κάθε τρία χρόνια. «Το σχόλιό μου είναι ότι θα έπρεπε αυτή η επικαιροποίηση να γίνει στις αρχές της περιόδου και όχι τώρα. Σε αυτό το χαρτογραφικό υλικό θα δουλέψει όλη η Ελλάδα και τελειώνουμε. Δεν μπορεί να με βάζεις να κάνω σχεδιασμό και ψηφιοποίηση και κάποια στιγμή να μου λες, αλλάξανε οι χάρτες».

Καταλήγοντας, ο αρμόδιος διευθυντής της ΕΑΣΗ εκτιμά πως αυτά τα προβλήματα τα αντιμετωπίζουν πάνω από 2.500 παραγωγοί που ανήκουν σε αυτή την οργάνωση και σε επίπεδο νομού πάνω από 4.000.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News