default-image

Έκτακτο σχέδιο είσπραξης των φορολογικών εσόδων

Οικονομία
Έκτακτο σχέδιο είσπραξης των φορολογικών εσόδων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Σε πυρετώδεις ρυθμούς κινείται το υπουργείο Οικονομικών καθώς τα οικονομικά στοιχεία είναι πολύ κάτω από τον στόχο του προϋπολογισμού, λόγω του κλίματος χαλάρωσης που προκάλεσε η προεκλογική περίοδος και της άτυπης στάσης πληρωμών των φορολογούμενων.

Εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο ανάταξης των φορολογικών εσόδων μέσω:

1. Ενεργοποίησης όλων των φοροελεγκτικών και φοροεισπρακτικών υπηρεσιών.

2. Ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ, στο οποίο θα περάσει ξανά η αρμοδιότητα του προληπτικού ελέγχου.

3. Έμφαση στους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με εξονυχιστικό έλεγχο των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων τους.

4. Ελέγχου μεγάλων επιχειρήσεων.

5. Επίσπευσης του ελέγχου σε φορολογούμενους με εμβάσματα στο εξωτερικό και offshore εταιρειών.

6. Άνοιγμα όλων των φακέλων μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής για τις οποίες θα εφαρμοστούν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου.

Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει μια νέα ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η ρύθμιση αυτή θα δίνει την ευκαιρία σε χιλιάδες μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώσουν οικειοθελώς τα εισοδήματα που έχουν αποκρύψει από την εφορία τα τελευταία χρόνια, καταβάλλοντας μόνο τους φόρους που αναλογούν, γλιτώνοντας έτσι από τον φορολογικό έλεγχο και τα πρόστιμα.

Πρόκειται στην ουσία για μια νέα ρύθμιση περαίωσης των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων, η οποία όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά έσοδα στα δημόσια ταμεία. Στις προτάσεις που εξετάζονται για την τόνωση των φορολογικών εσόδων περιλαμβάνεται και το κλείσιμο των εκκρεμών χιλιάδων υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου (μεταβιβάσεων ακινήτων, κληρονομιών, γονικών παροχών κ.λπ.) αλλά και διορθωτικές παρεμβάσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου για να αντιμετωπίσουν την κατάρρευση των φορολογικών εσόδων έχουν ξεκινήσει συσκέψεις με τους επικεφαλής των ελεγκτικών υπηρεσιών στους οποίους δίνονται οδηγίες και κατευθύνσεις για το ελεγκτικό «σαφάρι».

Την προηγούμενη εβδομάδα η κ. Βαλαβάνη ενημερώθηκε από τους διευθυντές του ΣΔΟΕ για τις δράσεις και τα αποτελέσματα από τους ελέγχους στις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, ενώ χθες η κ. Σαββαΐδου είχε σύσκεψη με τους προϊσταμένους του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, αλλά και της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης, κατά την οποία καθορίστηκαν οι στόχοι για το 2015.

Ελεγκτικό "σαφάρι" από το ΣΔΟΕ

Η επιστροφή των προληπτικών ελέγχων στο ΣΔΟΕ σημαίνει ότι οι υπάλληλοι του Σώματος θα ξαναβγούν στον δρόμο για να «κυνηγήσουν» όσους δεν κόβουν αποδείξεις, δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ, διακινούν πλαστά και εικονικά τιμολόγια.

Εκτός από την υστέρηση που καταγράφεται στις εισπράξεις από τους φόρους των καυσίμων (τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ) λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου και κατά συνέπεια της μείωσης των λιανικών τιμών εξακολουθεί να παρατηρείται υστέρηση στις εισπράξεις από τους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών, με αποτέλεσμα τον πρώτο μήνα του 2015 να υπάρχει υστέρηση εσόδων που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

πηγή: Enikonomia.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News