Ειδήσεις

Σεναριογράφος ετών 17...

Αν και τα περισσότερα παιδιά στα πρώτα σχολικά τους χρόνια ασχολούνται με το παιχνίδι, εκείνου η φαντασία έπλαθε σενάρια. Πράγμα που συνεχίζει μέχρι σήμερα ανεβάζοντας αυτήν τη στιγμή δύο παραστάσεις για το κοινό όντας μόλις μαθητής του 2ου Γενικού Λυκείου. Ο λόγος για το 17χρονο Νικηφόρο Μπλεμένο, από το Ηράκλειο, που λατρεύει - όπως δηλώνει - το θέατρο, το σενάριο και τη σκηνοθεσία και μολονότι θέλει να σπουδάσει Νομική δε θα σταματήσει να γράφει μιας και είναι αυτό που τον ενθουσιάζει...

Ξεκινώντας να πλάθει ιστορίες από πολύ μικρός, πηγαίνοντας μόλις στη Γ' τάξη του δημοτικού, έκανε δειλά-δειλά τα πρώτα του βήματα γράφοντας παραμύθια. Οι γονείς, οι συγγενείς, οι φίλοι και οι δάσκαλοί του διέκριναν πολύ γρήγορα το ταλέντο του και τον ενθάρρυναν. Στη ΣΤ' τάξη μπήκε πια στα... πιο βαθιά νοήματα, γράφοντας σενάρια για κωμωδίες και επιθεωρήσεις που ανέβαζε με φίλους και συμμαθητές, έχοντας πάντα την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του, με θέμα φαντάζεστε τι; Μα, την πολιτική. Καυτηριάζοντας και διακωμωδώντας τα πολιτικά δρώμενα της χώρας μας και όχι μόνο, ο Νικηφόρος και οι συμμαθητές του περνούν τα δικά τους μηνύματα, ενθουσιάζοντας πάντα το ακροατήριό τους που σε κάθε παράσταση τους παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη χαρά αλλά και συγκίνηση, αφού από πολύ μικροί ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους στην υποκριτική.  

«Με τη συγγραφή σεναρίου ασχολούμαι από τη Γ' τάξη του δημοτικού. Τότε, θυμάμαι, έγραφα σενάρια για παραμύθια. Πιο συστηματικά, όμως, ιστορίες άρχισα να γράφω από τη ΣΤ' τάξη του δημοτικού. Γράφω συνήθως καλοκαίρι, όταν δηλαδή δεν έχουμε μαθήματα και διαθέτω άπλετο ελεύθερο χρόνο. Το έναυσμα το πήρα από την πατέρα μου που δραστηριοποιούνταν στις σχολικές θεατρικές ομάδες. Θυμάμαι που πήγαινα για να δω τις παραστάσεις του και με είχε ενθουσιάσει η μαγεία του θεάτρου. Και ακόμα συνεχίζει να μου αρέσει», μας λέει περιγράφοντας πώς αποφάσισε να ασχοληθεί με το σενάριο.

Από τα παραμύθια, που αρέσουν στα παιδιά αλλά πολλές φορές και στους μεγάλους, στη συνέχεια ο Νικηφόρος καταπιάστηκε με τις επιθεωρήσεις και τις κωμωδίες γιατί «και η κωμωδία δημιουργεί προβληματισμούς στο θεατή. Άλλωστε, η κωμωδία από αρχαιοτάτων χρόνων, μέχρι και σήμερα, συνεχίζει να περνάει τα δικά της μηνύματα στον κόσμο. Είναι πιο ευχάριστη στο θεατή. Κρατά το ενδιαφέρον, δίχως να κουράζει». Στην ερώτηση γιατί πάντα ό,τι σενάριο και να γράψει έχει να κάνει με τα πολιτικά δρώμενα, μας είπε ότι «η πολιτική είναι ένα κομμάτι που μου κεντρίζει το ενδιαφέρον και ασχολούμαι με αυτό. Ενημερώνομαι για ό,τι συμβαίνει», σημειώνοντας παράλληλα πως η πολιτική συνδυάζει και την υποκριτική πολλές φορές...

"Ο πατριώτης"

Αυτήν τη στιγμή ο Νικηφόρος ανεβάζει μαζί με τους φίλους του την κωμωδία για όλες τις ηλικίες με τίτλο "Ο πατριώτης", στην οποία το σενάριο είναι δικής του εμπνεύσεως, αλλά παράλληλα παίζει κιόλας ως ηθοποιός. Το έργο διαδραματίζεται στην Αθήνα της δεκαετίας του '40 και αφηγείται την ιστορία ενός πολιτικού της εποχής που προσπαθεί με κάθε τρόπο να αναρριχηθεί στην πυραμίδα της πολιτικής εξουσίας, προδίδοντας οικογένεια και πατρίδα και καταλήγοντας να γίνει συνεργάτης των Γερμανών. Περνάει δηλαδή το μήνυμα για το τι μπορεί να θυσιάσει κανείς στο βωμό της εξουσίας. Η παράσταση, που δίνεται για φιλανθρωπικό σκοπό, θα λάβει χώρα το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στο κηποθέατρο "Αστόρια", στις 8 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο. Αντί εισιτηρίου, θα συγκεντρωθούν τρόφιμα για άπορες οικογένειες.  Τη σκηνοθεσία της παράστασης έχει επιμεληθεί επίσης ο Νικηφόρος, σε συνεργασία με το συμμαθητή του Μιχάλη Βαρδάκη, ο οποίος παράλληλα παίζει και πρωταγωνιστικό ρόλο. Στην παράσταση παίζουν και οι μαθητές Γιώργος Μπουσουλης, Γεωργία Καλογερακη, Κωνσταντίνα Στρατάκη, Μαρία Σουρλαντζή, Μιχάλης Τσαγκαράκης, Μαρία Φιλίππου, Μάνος Παπαφραγκάκης, Μαρία Μαυρουδή, Μάνος Νταφώτης, Νινέτα Τσιχλάκη, Μάνος Σαββάκης, Σοφία Ψαρουδάκη, Νίκη Παπαματθαιάκη και Μαρίνος Μπλεμένος. Η παράσταση πραγματοποιείται με υπεύθυνη τη φιλόλογο Κατερίνα Μικράκη.

Ο "Πατριώτης" είναι η δεύτερη παράσταση που ανεβάζει η ίδια ομάδα φίλων και συμμαθητών του Νικηφόρου. Την πρώτη τους συλλογική προσπάθεια αποτελεί η παράσταση "Η διαθήκη", που παρουσιάστηκε στο κοινό πρόπερσι, όταν ακόμα πήγαιναν στο γυμνάσιο, έχοντας πάντα στο πλευρό τους τη στήριξη των γονιών τους και φυσικά του Συλλόγου των Καθηγητών και των Διευθυντών του Σχολείου τους, που τους καθοδηγούν και τους ενθαρρύνουν, διακρίνοντας το ταλέντο τους.

«ΔΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ ΝΑ ΓΡΑΦΩ»

Πρώτος στόχος η Νομική

Αν και το σενάριο και το θέατρο είναι οι μεγάλες του αγάπες, στο μέλλον σκέφτεται να συνεχίσει να τις εξασκεί ως χόμπι, όμως. Και αυτό διότι πρώτο στόχο έχει να εισαχθεί στη σχολή της Νομικής και να ακολουθήσει αργότερα τον δικαστικό κλάδο. Ωστόσο, «σίγουρα δε θα σταματήσω να γράφω. Θα το κρατήσω, όμως, σαν χόμπι. Άλλωστε, είναι κάτι το δημιουργικό για μένα. Δεν κρύβω βέβαια πως θα επιθυμούσα να ασχοληθώ και επαγγελματικά. Όμως, θεωρώ πως στην εποχή μας είναι δύσκολο να ακολουθήσει κανείς αυτό το επάγγελμα από οικονομικής περισσότερο πλευράς.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό, αν και η οικονομική κατάσταση σήμερα κάθε οικογένειας δεν αφήνει περιθώριο, να παρακολουθεί κανείς θεατρικές παραστάσεις. Και αυτό διότι στην Αρχαιότητα το θέατρο δεν ήταν απλά για διασκέδαση και ψυχαγωγία, αλλά και για διδασκαλία. Πράγμα που ισχύει και σήμερα. Είναι λοιπόν αναγκαίο από μικρή ηλικία να μαθαίνουμε για αυτό και να παρακολουθούμε παραστάσεις, καθώς έτσι διευρύνονται οι πνευματικοί μας ορίζοντες», κατέληξε ο 17χρονος μαθητής και ταλαντούχος σεναριογράφος Νικηφόρος Μπλεμένος.

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

Σχόλια