default-image

Απώλειες άνω του 60% καταγράφουν οι παραγωγοί αγγουριού

Κρήτη
Απώλειες άνω του 60% καταγράφουν οι παραγωγοί αγγουριού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για οικονομική καταστροφή που κυμαίνεται από 60% έως και 70% σε σύγκριση με το εισόδημα τους τα τρία τελευταία χρόνια, μίλησαν οι παραγωγοί αγγουριού της νότιας Κρήτης, που πήραν μέρος σε σύσκεψη την οποία συγκάλεσε στο Στόμιο, ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, προκειμένου να συναποφασιστεί ένα σχέδιο δράσης, βάσει του οποίου θα διεκδικηθούν από τη νέα κυβέρνηση έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις για να καλυφθεί μέρος των ζημιών, καθώς επίσης και η επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που λειτουργούν ως τροχοπέδη στην αγροτική ανάπτυξη της Κρήτης.

Στη σύσκεψη εκτός από τα μέλη του Δ.Σ. του οικοδεσπότη Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, έδωσαν το "παρών", ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Σητείας, η Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμού Ιεράπετρας, ο Α.Σ. "Ανατολή", και οι Ομάδες Παραγωγών Ψαρής Φοράδας, Άρβης, Καστριού και Κερατόκαμπου Βιάννου. Τηλεφωνικά συμμετείχε με τον Γιώργο Ντισπυράκη και ο Αγροτικός Σύλλογος Τυμπακίου.

«Από τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει από τα τιμολόγια πώλησης των αγγουριών μας την τελευταία τριετία, προκύπτει ότι οι απώλειες του εισοδήματος μας μόνο σε αυτό το είδος, ξεπερνούν το 60%. Ξεκινούμε από την αρχή τις διαβουλεύσεις, καθώς έχουμε τώρα μια νέα κυβέρνηση από την οποία ζητάμε να σκύψει πάνω στα προβλήματα της κρητικής υπαίθρου, που πληρώνει πολύ ακριβά το τίμημα του Ρωσικού εμπάργκο. Ζητάμε αρχικά μια συνάντηση με τους κυβερνητικούς βουλευτές σε επίπεδο Κρήτης και σε δεύτερο χρόνο θέλουμε να δούμε τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον κ. Βαγγέλη Αποστόλου, στον οποίο θα θέσουμε πρώτο το θέμα των παραγωγών αγγουριού αλλά και όλα τα άλλα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης.

«Έχουμε καταστραφεί ολοσχερώς εξαιτίας του Ρωσικού εμπάργκο. Δεν θα μπορέσουμε να ξανακαλλιεργήσουμε την επόμενη χρονιά, αφού δεν καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ούτε το κόστος παραγωγής λόγω των εξευτελιστικών τιμών που πουλήσαμε τα προϊόντα μας. Η απώλεια στο εισόδημα μας εφέτος είναι γύρω στο 65%. Οι καλλιέργειες έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά και από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αλλάξει η κατάσταση από τώρα και έπειτα. Έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις "de minimis" έχουν δοθεί και σε άλλες περιπτώσεις με την πιο πρόσφατη περίπτωση εκείνης των ροδακινοπαραγωγών, που είχαν αποζημιωθεί νωρίτερα και από το μέτρο της απόσυρσης και της δωρεάν διανομής. Γιατί λοιπόν να μην πάρουμε και εμείς αυτές τις οικονομικές ενισχύσεις, αφού δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ από την απόσυρση, επειδή απλά δεν μπορούσαμε να εφαρμόσουμε αυτόν τον ευρωπαϊκό κανονισμό», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργος Τσιφετάκης.

«Ο τομέας των κηπευτικών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, τα οποία γνωρίζει πάρα πολύ καλά ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Αφού τον ενημερώσουμε, με τη νέα του ιδιότητα, θα δούμε ποιές δυνατότητες υπάρχουν προς την κατεύθυνση της οικονομικής ενίσχυσης των παραγωγών αγγουριού, που καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες εισοδήματος. Την περίοδο 2012-2013 η μέση τιμή του αγγουριού ήταν από 0,86 έως 0,90 λεπτά το κιλό. Το 2013-2014 η μέση τιμή ήταν 0,83 έως 0,86 λεπτά, ενώ η μέση τιμή στην τρέχουσα περίοδο είναι 0,32 έως 0,35 λεπτά το κιλό. Μιλάμε δηλαδή για απώλεια εισοδήματος πάνω από 60%. Είναι ανάγκη λοιπόν να δοθεί με τον οποιονδήποτε τρόπο μια οικονομική ενίσχυση στον παραγωγό», προσθέτει ο πρόεδρος της  ΕΑΣ Ιεράπετρας κ. Νίκος Δασκαλάκης.

Από τα νότια της Βιάννου Ηρακλείου παρόντες στη σύσκεψη ήταν οι εκπρόσωποι όλων των Ομάδων Παραγωγών της περιοχής.

«Η απώλεια στην τιμή του αγγουριού μέχρι τώρα είναι με τα στοιχεία που έχουμε, πάνω από το 60%. Η μέση τιμή παραγωγού το τελευταίο τρίμηνο στη δική μας ομάδα ήταν 0,27 λεπτά ανά κιλό τη στιγμή που πέρυσι στο ίδιο τρίμηνο η μέση τιμή ήταν στα 0,80 λεπτά. Δε θα τους υποδείξουμε εμείς με ποιόν τρόπο και από ποιο ταμείο θα μας ενισχύσουν, για να μην καταστραφούμε οικονομικά. Ζητάμε από το κράτος να ενισχύσει το προϊόν που παράγουμε γιατί είναι θέμα επιβίωσης όπως ακριβώς έκαναν με τους ροδακινοπαραγωγούς πριν μερικές μέρες. Ζητάμε απλά να μας καλύψουν το κόστος παραγωγής», συμπληρώνει ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Ψαρής Φοράδας Βιάννου κ. Νίκος Μαρουλάκης.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News